Lemah Héjo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Greenland)
Jump to navigation Jump to search
Kalaallit Nunaat
Grønland
Lemah Héjo
Bandéra Lemah Héjo Lambang Lemah Héjo
Lagu
Nunarput utoqqarsuanngoravit
Location of Lemah Héjo
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Nuuk (Godthåb)
64°10′N 51°44′W
Basa resmi Basa Dénmark, Basa Kalaallisut
Grup étnis  88% Inuit (kaasup campuran Inuit-Dénmark)
12% Éropa (kalobaannana urang Dénmark)
Démonim Greenlander, Greenlandic
Pamaréntah Démokrasi parleméntér dina hiji monarki konstitusional
 -  Ratu Margrethe II
 -  Komisionér Luhur Mikaela Engell
 -  Perdana Mentri Kim Kielsen
Otonomi dina Karajaan Dénmark 
 -  Kadaulatan Norwégia[a] 1261 
 -  Hubungan ngadeg deui 1721 
 -  Dibéré ka Dénmark[b] 14 Januari 1814 
 -  Status amt 5 Juni 1953 
 -  Kakawasaan imah 1 Méi 1979 
 -  Otonomi salajengna jeung kakawasaan sorangan 21 Juni 2009[1] 
Aréa
 -  Total 2.166.086 km² (ka-12)
836.109 mil² 
 -  Cai (%) 83,1[c]
Populasi
 -  Perkiraan  Januari 2011 56.615[2] 
 -  Kapadetan 0,027 /km² (ka-241)
0,069 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2007
 -  Total $2,122 milyar (-)
 -  Per kapita $37.517[d] (-)
HDI (1998) 0,927[3] (luhur pisan) (-)
Mata uang Krone Dénmark (DKK)
Zona wanci GMT (UTC+0 nepi ka −4)
TLD Internét .gl
Kode telepon ++299
a. ^ Monarki Dénmark nepi ka Lemah Héjo dina 1380 kalawan kakawasaan Olav IV di Norwégia.
b. ^ Lemah Héjo, Kapuloan Faroe, jeung Islandia baheulana resmi piboga Norwégia nepi ka 1814 sanajan 400 taun monarki Dénmark saméméhna.
c. ^ Taun 2000: 410,449 km2 (158,475 sq mi) bébas és; 1,755,637 km2 (677,855 sq mi) katutup és. Kapadetan: 0,14/km2 (0,36 /mil pasagi) pikeun wewengkon bébas és.
d. ^ Pakiraan 2001.

Lemah Héjo (Kalaallisut: Kalaallit Nunaat hartina "Lemah Para Kalaallit"; Basa Dénmark: Grønland)[4] nyaéta hiji nagara otonom dina Karajaan Dénmark, aya antawis Arktik jeung Samudra Atlantik, wétaneun Arsipélago Arktik Kanada. Lemah héjo mangrupa pulo nu panggedéna aréana sadunya nu sanés hiji buana.[5]

Lemah héjo geus dieusian, sanajan teu teterusan, ku urang Inuit langkung Kanada pikeun 4500-5000 taun.[6][7] Dina abad ka-10, urang Norse midumukan bagian kidul Lemah Héjo. Dina abad ka-13, Inuit datang, sarta dina ahir abad ka-15, koloni Norse ditinggalkeun. Dina awal abad ka-18, hubungan antara Skandinavia jeung Lemah Héjo ngadeg deui sarta Dénmark nyieun kakawasaanna kana Lemah Héjo.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Catetan suku[édit | édit sumber]

  1. "Self-rule introduced in Greenland". BBC News. 2009-06-21. http://news.bbc.co.uk/2/hi/8111292.stm. Diakses pada 2010-05-04 
  2. Statistics Greenland, Greenland in Figures, 2010
  3. "United Nations Island Directory". Islands.unep.ch. Diakses tanggal 2010-09-06. 
  4. Stern, Pamela (July 2004). "The Dictionary". Historical dictionary of the Inuit. Lanham, Maryland: The Scarecrow Press, Inc. p. 89. ISBN 0810850583. OCLC 54768167. 
  5. "Joshua Calder's World Island Info". Worldislandinfo.com. Diakses tanggal 2010-09-06. 
  6. "The history of Greenland – From dog sled to snowmobile". Greenland.com. Diakses tanggal 2011-09-10. 
  7. "Migration to Greenland - the history of Greenland". Greenland.com. Diakses tanggal 2011-09-10. 

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Ehrlich, Gretel, This Cold Heaven: Seven Seasons in Greenland, (Vintage, 2003)
  • Kpomassie, Tete-Michel, An African in Greenland, (NYRB Classics, 2001)

Rujukan[édit | édit sumber]

  • Alley, Richard B. The Two-Mile Time Machine: Ice Cores, Abrupt Climate Change, and Our Future. Princeton University Press, 2000, ISBN 0-691-00493-5.
  • Bardarson, I. (ed. Jónsson, F.) "Det gamle Grønlands beskrivelse af Ívar Bárðarson (Ivar Bårdssön)", (Copenhagen, 1930).
  • CIA World Factbook, 2000.
  • Lund, S. 1959. The Marine Algae of éast Greenland. 1. Taxonomical Part. Meddr Gronland. 156(1), pp. 1–245.
  • Lund, S. 1959. The Marine Algae of éast Greenland. 11. Géographic Distribution. Meddr Gronland. 156, pp. 1–70.
  • Steffen, Konrad, N. Cullen, and R. Huff (2005). "Climate variability and trends along the western slope of the Greenland Ice Sheet during 1991–2004," Proceedings of the 85th American Meteorological Society Annual Meeting (San Diego).
  • Stern, Pamela R. Historical dictionary of the Inuit. Scarecrow Press, 2004. ISBN 978-0-8108-5058-3

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Lemah Héjo ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Lemah Héjo di Wikivoyage

Pamaréntah

Koordinat: 72°00′N 40°00′W / 72.000°N 40.000°W / 72.000; -40.000

Citakan:Greenland topics

Citakan:Danish overseas empire

Citakan:West Nordic Council Citakan:Nordic Council


Countries.png