Sistim parleméntér

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Peta rupa-rupa sistim pamaréntahan ██ Monarki konstitusional ██ Républik parleméntér ██ Républik parleméntér kalawan présidén dipilih sarta mibanda tanggung jawab ka parlemén.

Sistim parleméntér nyaéta hiji sistim pamaréntahan démokrasi di mana pamaréntah éksekutif diangkat/dipilih jeung miboga tanggung jawab kana badan législatif (parlemén). Dina sistim parleméntér, pajabat pupuhu nagara biasana béda jeung pupuhu pamaréntahan. Hal ieu béda jeung sistim présidénsial, di mana pupuhu nagara ogé minangka pupuhu pamaréntahan.

Nagara nu maké sistim parleméntér bisa mangrupa monarki konstitusional, di mana saurang raja minangka pupuhu nagara samentawis perdana mentri minangka pupuhu pamaréntahan (contona Britania Raya, Swédia, jeung Jepang), atanapi républik parleméntér, di mana présidén minangka pupuhu nagara samentawis perdana mentri minangka pupuhu pamaréntahan (contona Irlandia, Jérman, Italia). Dina sababaraha républik parleméntér, saperti Afrika Kidul jeung Botswana, pupuhu pamaréntahan ogé minangka pupuhu nagara, nanging tetep dipilih jeung mibanda tanggung jawab kana parlemqxzn.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]


Society.png