Soe Hok Gie

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Soe Hak Gie di Pangrango 1967

Soe Hok Gie nyaéta inohong entragan 1966 nu kasohor ku tulisan-tulisanana nu seukeut pinuh ku kritikan kana masalah-masalah nu aya alam harita.[1] Turunan urang China nu lahir tanggal 17 Desember 1942 tilar dunya tanggal 16 Desember 1969.[1][2]
Putra pasangan Soe Lie Pit (novelis) jeung Nio Hoe An.[1] Anak kaopat ti lima sadudulur kulawarga Soe Lie Pit alias Salam Sutrawan.[1] Soe Hok Gie téh adina Soe Hok Djie atawa leuwih kasohor ku ngaran Arief Budiman.[1]
Tulisan-tulisanana ngawengku masalah-masalah nu kawilang lega ti mimiti trik jeung intrik nu aya di kalangan élit birokrasi, dunya mahasiswa, tug nepi ka masalah akademis.[2] Nalika masih jadi mahasiswa di Jurusan Sejarah UI, Soe Hok Gie kungsi indit ka Amerika kalawan diulem ku Deplu AS dina bulan Oktober 1968 nepi ka Januari 1969.[2] Salila lalampahan di Amérika, Soe Hok Gie mindeng panggih jeung inohong-inohong sarta élmuan mancanagara.[2] Di antara sawatara pangalamanana aya ogé nu dijadikeun tulisan sarta dimuat di sawatara média di ibukota.[2] Soe Hok Gie salah saurang cendekiawan nu teu betah ningali kaayaan rahayat leutik nu tuluy-tinuluy jadi korban.[2] Hanjakalna, Soe Hok Gie tilar dunya dina umurna nu masih kénéh kawilang ngora 27 taun , alatan haseup nu ngabaruang nalika Gie keur aya di Gunung Semeru.[2] Saméméh tilar dunya, Gie kacatet salaku staf pangajar di FSUI.[2] Sawatara tulisanana geus dibukukeun di antarana waé Catatan Seorang Demonstran (LP3ES) jeung Zaman Peralihan (Bentang Budaya).[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Profil Soe Hok Gie (Diakses tanggal 4 Desember 2011) (id)
  2. a b c d e f g h i Soe Hok Gie (Diakses tanggal 4 Desember 2011) (id)


Soekarno.jpg