Surili

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Surili Jawa[1]
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Order: Primates
Kulawarga: Cercopithecidae
Génus: Presbytis
Spésiés: P. comata
Ngaran binomial
Presbytis comata
(Desmarest, 1822)

Surili (Presbytis comata, génus Presbytis, golongan Langur, subfamili Colobinae, famili Cercopithecidae, superfamili Cercopithecoidea. Ciri umumna bulu hideung-coklat jeung rada hawuk, buntut jeung disabudeureun dadana bodas. Surili ngarupakeun spésiés monyét éndemik wewengkon Tatar Sunda (Jawa Kulon-Tengah), utamana di wewengkon Ujung Kulon, Leuweung Sancang, Gunung Gedé, Gunung Halimun, Gunung Tilu, jeung Gunung Patuha. Kusabab éndemik Jawa Kulon (wewengkon administratif Jabar jeung Banten), surili ieu dijadikeun salasahiji ikon sato/fauna Jabar.

Ceuk Direktur Konsérvasi Alam Nusantara (Konus) kira-kira 10 taun kaliwat, populasi surili antara 4.000-6.000. Kiwari, taun 2006 jumlahna kurang ti 4.000. Nu jadi sabab leuweung nu salila ieu jadi habitat asli ukur nyésa dalapan persén. Salian ti éta surili oge salah sahiji primata nu umum dijualbelikeun kalayan ilégal, padahal surili geus dilindungi kalayan maké payung hukum SK Menteri Kehutanan No 301/1991.

Sumber rujukan[édit | édit sumber]

  1. Groves, Colin (16 Nopémber 2005). D.E. Wilson jeung D.M. Reeder (éd.), ed. Mammal Species of the World (Éd. ka-3 ed.). Johns Hopkins University Press. p. 171. ISBN 0-801-88221-4.  Cék ajén tanggal dina: |date= (help)
  2. Eudey, A. & Members of the Primate Specialist Group (2000). Presbytis comata. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Dipulut ping 2007-05-29.


Nulis.jpg