Takokak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Takokak
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiospermae
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Order: Solanales
Kulawarga: Solanaceae
Génus: Solanum
Spésiés: S. torvum
Ngaran binomial
Solanum torvum
Sw.
Sinonim

Solanum ferrugineum Jacq.
Solanum mayanum Lundell
Solanum verapazense Standl. & Steyerm.

List source :[1] For more see "Synonyms and systematics" section below.
Solanum rudepannum 1c.JPG

Takokak atawa térong piit (Solanum rudepannum Dunal) nyaéta tutuwuhan tina suku térong-térongan (Solanaceae) nu buah jeung sikina dipaké salaku sayureun atawa bumbu.[2] Ngaran lain di daérah-daérah nyaéta rimbang (Batak Toba, Minangkabau).[2] Buahna bisa didahar, boh nu ngora atawa nu kolot.[2] Orang Mandailing / Tapanuli biasana maké takokak salaku campuran sayur daun hui tutu (daun sampeu nu ditutu).[2] Genus Solanum miboga antara 1.700 spésiés.[3] Ngaran generikna asalna tina basa Yunani jeung Romawi klasik, hartina nu hartina ngahibur jeung réfléksi tina sifat obat.[3]

Déskripsi[édit | édit sumber]

Sintim akarna diwangun ku akar tunggang kai nu nyeceb jero bari kuat nu miboga loba lateral.[3] Batangna miboga sababaraha cabang lemes nu jadi ka luhur, padet ditutupan ku bulu-bulu lemes stelatta jeung sumebar kana basis nu lega, cucukna béngkok nu panjangna 3–7 mm.[3] Batang awalna warna héjo jeung bakal jadi coklat minangka waktu nu tangtu.[3]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. "Name - Solanum torvum Sw. synonyms". Tropicos. Saint Louis, Missouri: Missouri Botanical Garden. Diakses tanggal February 19, 2010. 
  2. a b c d (id)Takokak (diaksés 1 Pébruari 2016)
  3. a b c d e (en)Solanum rudepannum (diakses 1 Pebruari 2016)
Nulis.jpg