Lompat ke isi

Tampélé

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Betta trifasciata
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Animalia
Kelas:
Actinopteri
Ordo:
Perciformes
Kulawarga:
Belontiidae
Sinonim
Panchax pictum Valenciennes, 1846

Tampélé; Betta trifasciata; Spotted betta; nyaéta ngaran hiji lauk leutik anu asalna tina kulawarga Belontiidae. Ieu lauk loba kapanggih hirup liar di wewengkon Asia Tenggara: Malaysia, Singapura, Indonésia hususna Jawa jeung Sumatra . [1] Kiwari ieu lauk loba anu ngarukut, salian ti cécépétna alus karumpay, lindeuk, kelirna rupa-rupa lalucu pisan ogé sok diadu keun jeung Tampélé anu séjén. [1] Tampélé sok disebut lauk Betah Malaysia; Javakampffisch Jérman , Zhao wa bo Yu Mandarin . [2]

Habitat[édit | édit sumber]

Tampélé mikaresep cai anu hérang tur palid, ilahar di solokan di suku gunung nepika solokan pasawahan atawa sisi jalan anu dijerona loba dangdaunan. Caina tiis tur henteu panas teuing, 22°c nepika 26°c. [3][4] Tampélé mah ara g katempo nyanghap, karesepna nyumput ha dapeun daun atawa naon waé anu ngambanh luhureun cai. [5]

Taxonomi[édit | édit sumber]

Mimitina dipedar ku Valenciennes digolongkeun kana genus Panchax (salaku P pictum). Kadieunakeu nBleeker's Betta trifasciata, ngadeskripsikeun deui dina taun 1850 kalawan ngagumakeu jinis spésiés tina genus Betta, persis jeung P pictum. Alatan spesimen anu asli kiwari geus tumpur, H. Tan jeunh Kottelat ngadeskripsikeun deui ieu spésiés dina taun 1998.[6]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Quaticcomunity. 2023-01-17 http://www.aquaticcommunity.com/betta/trifasciata.php. Diakses tanggal 03/04/2023. 
  2. GBIF. 2023-01-17 https://www.gbif.org/species/2394037. Diakses tanggal 03/04/2023. 
  3. Serouslyfish. 2023-01-17 https://www.seriouslyfish.com/species/betta-picta/. Diakses tanggal 04/04/2023. 
  4. Allgayer, Gireg Allain, Thierry Maître-Allain, Alain Breitenstein, Robert (2007). Encyclopedie visuelle de l'aquariumAllgayer, Gireg Allain, Thierry Maître-Allain, Alain Breitenstein. Jakarta: Artémis. p. 172. ISBN 9789790062962.  Disungsi8 April 2023
  5. Griffin, Gerald (1988). "Betta picta: Not Very Beautiful, But Interesting Nonetheless". International Betta Congress Species Maintenance Program. Diakses tanggal 2006-06-30. 
  6. Tan, H. H.; M. Kottelat (1998). "Redescription of Betta picta (Teleostei: Osphronemidae) and description of B. falx sp. n. from central Sumatra". Revue Suisse de Zoologie 105 (3): 557‒568.