Tampolong

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Tampolong paragi nyeupah/ngalemar

Tampolong (spittoon) téh nyaéta hiji wadah anu dipaké tempat miceun ciduh (nyiduh/ngaludah)[1], utamana dipaké pikeun anu resep ngalemar/nyeupah (nyirih) sangkan henteu hésé mangsa nyiduhkeun ciseupah anu ngabulaéh beurem [2]. Tampolong ogé disayagakeun keur anu gering ripuh, hésé leumpang, di mana hayang nyiduh tingal kana tampolong waé.[3]

Sajarah[édit | édit sumber]

Tampolong diurang mah ilahar pisan dipaké ku kolot-kolot anu resep nyeupah/ngalemar, geus lumrah soksanajan keur ngobrol jeung kulawarga malahan hareupeun sémah ngabulaéh nyeupah bari jeung diselang ku nyiduhkeun ciseupah kana tampolong[2].

Baheula di Amerika tampolong téh geus jadi barang anu ilahar kapanggih di kantor-kantor pamaréntahan, ku lantaran maranéhna boga anggapan cumiduh téh geus jadi kabiasaan[4] , nepikeun ka rohangan paragi sidang ogé mibanda tampolong disagigireun méjana. tapi Kiwari tampolong anu loba kapanggih utamana di tempat umum geus jadi wadah paranti miceun runtah [5].

Di Cina mangsa pamaréntahan Deng Xiaoping tampolong téh dipaké dina obrolan daria/(resmi) jeung batur politikna, ku alatan remen cumiduh dina éta obrolan, teu wudu éta kabiasaan diseungseurikeun ku urang luareun Cina, antukna dina taun 1980 ka dieu di Cina tampolong teu meunang dipaké dirohangan umum.[6]

Bahan tampolong[édit | édit sumber]

Aya sababaraha bahan anu ilahar dijieun tamapolong diantarna:

  1. Tampolong Awi[7]
  1. Tampolong Beusi[8]
  2. Tampolong Kuningan[8]
  3. Tampolong Keramik
  4. Tampolong Stainless
  5. Tampolong Kaca

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Tampolong mangsa kiwari
  2. Tampolong paranti saembara nyiduh

Dicutat tina[édit | édit sumber]