Tari Wayang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Tari Wayang nyaéta salah sahiji kelompok atawa genre tari Sunda anu kasang tukangna ti carita wayang.[1]

Deskripsi[édit | édit sumber]

Tari wayang nyaéta tari nu nyokot gerak dasar jeung gerak intina ti panokohan wayang. Dina tari wayang biasana ngagambarkeun panokohan jeung jabatan dina carita wayang. Aya sababaraha ciri utama dina tari wayang nya éa:[2]

  1. Tari wayang nu ngagambarkeun panokohanna saperti tari Adipati Karna, tari Jayengrana, tari Gatotkaca, jeung tari Srikandi x Mustakaweni, sarta tarianna nu ngagambarkeun jabatan saperti tari Badaya.[2]
  2. Kabeungharan Tarian Wayang ngabogaan ciri tingkatan karakter atawa watek anu tangtu saperti:[2]
  1. Tari Badaya, watekna putri ladak atawa lincah,
  2. Tari Srikandi x Mustakaweni, dua tokohna boga watek putri ladak atawa lincah,
  3. Tari Adipati Karna, watekna lincah, atawa disebut ogé satria ladak,
  4. Tari Jayengrana, watekna lincah, atawa disebut ogé satria ladak,
  5. Tari Gatotkaca, watekna monggawa lungguh.[2]
  1. Kabeungharan tarian wayang ngabogaan ciri wangun pintonan nu tangtu saperti:
  1. Tari Badaya, kaasup wangun tari rampak, masal atawa kelompok,
  2. Tari Srikandi x Mustakaweni, kaasup wangun tari papasangan atawa duet,
  3. Tari Gatotkaca, Adipati Karna, jeung Jayengrana, kaasup wangun tari tunggal.[2]
  1. Dina umumna pintonan tari Wayang dipirig ku gamelan salendro, jeung aya ogé kautuhan karawitan tarina anu dilengkepan ku narasi dialog.[2]
  2. Unggal tarian wayang ngabogaan ciri kostum atawa busana sorangan.[2]
  3. Pangibing anu mawakeun atawa narikeun tarian wayang aya kabiasaan anu tungturunan. Saperti pangibing awéwé, salian narikeun tarian wayang jenis putri ogé biasana narikeun tarian wayang jenis putra. Saperti, Adipati Karna, Jayengrana, jeung tari Gatotkaca. Sedengkeun pangibing lalaki teu biasa narikeun tarian wayang jenis putri.[2]

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Soepandi, Atik,; dkk.1994.Ragam Cipta. Cv. Sampurna: Bandung.
  2. a b c d e f g h Rusliana, Iyus.2009.Kompilasi Istilah Tari Sunda.Bandung: Jurusan Tari, STSI Bandung.


Nulis.jpg