Teluh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Jelema nu keuna ku teluh biasana sok nepi ka utah getih, nyareri satulang sandi, tuluy nepi ka maotna pisan[1] . Biasana dukun teluh ngalengkepan usaha neluhna ku rupa-rupa sasajén katut rupa-rupa barang nu sareukeut kayaning jarum,jara, sabangsa seungseureudan, buuk, batu jeung sajabana[1]. Maksudna supaya nu diteluh ngarasa kasiksa[1]. Aya ogé nu ngalengkepan teluhna ku sabangsaning bonéka[1].Éta bonéka téh ditojosan ku seuseukeutan, diawuran karikil, ditapuk ku seungseureudan nepi ka jelema nu diteluhna sarua kaayaan awakna jiga bonéka nu disiksa téa[1].Upama jelema nu kakeunaan teluh diubaran ku dukun lian anu sarua pinterna, biasana sagala anu diasupkeun kana badanna téh bisa dikaluarkeun[1]. Teluh atawa santet atawa sihir dina basa Arab disebut ainun saqhirah, atawa hiji hal anu nyérabkeun. makna leuwih jauhna nyaéta menakjubkan atawa kamampuan luar biasa anu hésé ditarima ku akal[2].

Conto Teluh jeung Panyinglarna[édit | édit sumber]

1. Paneluh Galunggung jeung Pamulangkeunana Paneluh

Ratu teluh ti Galunggung,[1]
Sang Ratu Cedacawal,[1]
Ratu teluh ti Gunung Agung,[1]
Sang Ratu Murba Sakama,[1]
Sang Ratu Talagabodas,[1]
nu Kawasa pusering talaga,[1]
Sang Ratu Cedacawal,[1]
nya aing Sang Ratu Cedacawal,[1]
pur,geni;pur braja,[1]
seuseup getihna,[1]
cokcrok ototna,[1]
bedol tikorona,[1]
sayab nyawana,[1]
tuh!singsieunan Si....(sebut ngaran nu dituju)[1]

Pamulangkeunana:

Ratu teluh ti Galunggung,[1]
aing nyahp asal sia,[1]
Ratu teluh ti Gunung agung,[1]
aing weruh dumuk sia,[1]
Sia Sang ratu Cendacawal buah reumbay,[1]
Sang Ratu Gerelang Hérang,[1]
baya, baya, tan ku baya![1]
nya sia nu baya ta mah,[1]
hirup ku pangaweruh,[1]
waras ku pangawasa,[1]
Hiding! hiding! hiding![1]
istan!istan!istan![1]
mangprung ka Gunung Agung,[1]
ka asal sia,[1]
malik ka nu doroi.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai [permana, Ruswendi.[s.a].Mantra jeung Pupujian(diktat kuliah).[s.l]: Jurusan Pendidikan Bahasa Daerah Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni Universitas Pendidikan Indonesia]
  2. Tips meredam Teluh Braja(diakses 5 November 2011)
Nulis.jpg