Tengah peuting

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Bulan moncorong di tengah peuting

Tengah peuting nyaéta wanci alihan ti hiji poé ka poé saterusna – robahna tanggal dina kalénder maséhi. Dina itungan waktu Romawi kuna mah, tengah peuting téh ti antara surupna panonpoé nepi ka meletékna panonpoé, lilana mah varéatif kumaha uusuman. Ari dina itungan waktu jam mah, tengah peuting téh kabalikanna tina tengah poé, babandingan 12 jam.[1]

Panonpoé tengah peuting mangrupa wanci nu lalawanan jeung panopnpoé beurang, nalika panonpoé pangdeukeutna jeung nadir, jeung peutingna téh pajauh boh ka soré boh ka fajar. Alatan bijilna zona wanci, nu nyumebabkeun ayana waktu idéntik di sawatara méridian, jeung deuih wanci tengah poé téh jarang pas jeung jam 12 tengah peuting dina unggal poéna. Panonpoé tengah peuting dumantungkana longitud sarta mangsa taunan tinimbang kana zona wanci.[2]

Di lebahan kalér, istilah "tengah peuting" aya pakuat-pakaitna jeung istilah "kalér" dina géografi kuna (kayaning "beurang" jeung "kidul"- tempo beurang).[nb 1] Polandia modérn jeung Bélarusia ngajaga ieu kakaitan téh jeung kekecapanna pikeun "tengah peuting" (północ, поўнач - dibacana "satengah peuting"), nu hartina gé "kalér".

Catetan[édit | édit sumber]

  1. The 29th edition of the U.S. Government Printing Office Style Manual (2000) section 12.9 recommended the opposite the use of "12 p.m." for midnight and "12 a.m." (formerly "12 m.") for noon.

Rujukan[édit | édit sumber]

Tutumbu luar[édit | édit sumber]