Lompat ke isi

Tolombong

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Tolombong, aseupan, jeung anuliana keur didagangkeun

Tolombong téh nyaéta parabot rumah tangga anu dijieun tina anyaman tangkal awi beunang meulahan tur diipiskeun[1], ilaharna dipaké paranti ngawadahan paré, hui, jukut, dahareun, jeung réa-réa deui [2], mangsana dibawa tolombong téh biasana dikélék, disuhun, jeung ditanggung [3].

Pedaran[édit | édit sumber]

Keur nyieun tolombong

Tolombong mangrupa pakakas anu remen dipaké pikeun kahirupan sapopoé utamana mangsana usum panén[4], baheula méh unggal imah mibanda tolombong leuwih ti hiji meulina kawilang gampang ku jalan nukeur keun tolombong tinu dagang (biasana anu dagang nguriling bari ngabengkot naggung) jeung tilu kulak béas [5]. Biwir tolombong buleud sakurilingna diwengku sangkan leuwih kuat, palebah awakna buleud rata jeung biwir luhur sedengkeun beulah handapna masagi juruna aya opat, tolombong jangkung kurang leuwih tilu jeungkal leungeun kolot [6]. Aya deui anu wangunna sarua jeung tolombong ngan pédah leuwih gedé ukurana anu katelah ngarana telebug[7].

Kagunaan[édit | édit sumber]

Tolombong téh loba pisan guna jeung mangpaatna, umpamana dipaké ngawadahan dahareun mangsa arék dibawa/dipindahkeun katempat séjén, saperti dagangkeuneun, nganteuran dahareun keur anu digarawé disawah atawa dikebon (mupundutan), ngawadahan hasil panén saméméh dijual, jeung sajabana [8], Teu saeutik ogé tolombong dipaké ngiderkeun dagangan [9], tolombong ogé bisa dipaké wadah paranti neundeun atawa ngunjalan barang-barang séjéna [10][11],

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Tolombong mangrupa pakakas
  2. Pakakas/pancarakén Sunda
  3. Tolombong didagangkeun[tumbu nonaktif]
  4. Tolombong mangrupa wadah
  5. Tolombong dipikaresep ku Turis Archived 2020-01-21 di Wayback Machine

Dicutat tina[édit | édit sumber]