Urang Ainu

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Suku Ainu
AinuSan.jpg
Jumlah populasi
Pas keur taun 2004:
  • 50.000 urang mibanda leuwih ti 50% katurunan Ainu
  • 150.000 pangeusi Jepang mibanda saeutik katurunan Ainu
    • (sababaraha ahli merkirakeun yén jumlah urang Jepang anu mibanda sababaraha kadar getig Ainu bisa nepi ka 1.000.000; ngan jumlah anu benerna mah teu pati dipikanyaho)
  • Mangsa Pra-Jepang: ~50.000, hampir sakumna Ainu tulén.
Wewengkon kalawan populasi signifikan
Jepang
Rusia.
Basa

basa Jepang, basa Ainu jeung basa Rusia.

Ageman

animisme.

Grup étnis sadulur

Sawatara génétisis merkirakeun yén urang Ainu mibanda ciri-ciri has tatapi pangdeukeutna jeung populasi séjén di Jepang jeung di Asia Wétan, jeung urang Nivkh:[1]

Tonkori, alat musik tradisional has urang Ainu.
Musium jeung puseur promosi urang Ainu di Sapporo

Urang Ainu (アイヌ?) IPA: [ʔáinu] Айны (ogé disebut Ezo dina téks-téks sajarah) nyaéta hiji kelompok étnis pribumi di Hokkaidō, Kapuloan Kuril, jeung sabagéan badag Sakhalin. Kira-kira ayeuna téh aya leuwih ti 150.000 urang Ainu; jumlah anu pastina mah teu dipikanyaho ku sabab loba urang Ainu anu nyumputkeun asal usul maranéhannana alatan masalah étnis di Jepang. Mindeng pisan kapanggih urang Ainu anu hirup kénéh teu nyahoeun gurat katurunan maranéhannana, lantaran kolot jeung aki-ninina ngarahasiakeun pikeun ngariksa barudak maranéhna ti masalah sosial.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Atsushi Tajima, Masanori Hayami, Katsushi Tokunaga, Takeo Juji, Masafumi Matsuo, Sangkot Marzuki, Keiichi Omoto dan Satoshi Horai, "Genetic origins of the Ainu inferred from combined DNA analyses of maternal and paternal lineages", Journal of Human Genetics (2004) 49, halaman 187–193