Urin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Cikiih atawa urin mangrupa runtah cair nu dikaluarkeun nalika kiih, diékskrésikeun tina ginjal salaku hasil nyaring getih.

Kandungan[édit | édit sumber]

Tina ginjal, cikiih téh dialirkeun ngaliwatan urétér ka kantong urin (urinary bladder), sarta lajeng dikaluarkeun mun geus pinuh. Cikiih téh leyuran cai nu ngandung runtah métabolik (misalna uréa), uyah leyur, jeung bahan-bahan organik. Cairan jeung bahan nu disaring ku ginjal téh asalna tina getih atawa cairan jaringan. Kandunganana dikurangan dina prosés réabsorpsi molekul-molekul nu dipikabutuh kénéh ku awak, misalna glukosa, diserep deui kana aliran getih maké molekul pangakut. Cairan sésana padet ku uréa jeung zat-zat nu bisa jadi racun mun tetep aya dina jero awak. Ti ginjal, cikiih téh ngalir ka urétér, kantong urin, sarta ahirna urétra.

Warna[édit | édit sumber]

Warna cikiih nu hérang, semu konéng, atawa konéng semu oranyeu (biasana mah alatan dehidrasi) téh alatan ayana pigmén urokrom, hasil dégradasi bilirubin, jeung urobilin. Warna nu béda bisa dihasilkeun sanggeus asupna sarupaning katuangan nu ngandung bétasianin (tina bit beureum) atawa tina ubar. Gangguan dina sistim urin, utamana tatu jero, bisa ngabalukarkeun hématuria (getih dina cikiih).

Rujukan[édit | édit sumber]

Baca ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg