Séro

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Séro
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Family: Mustelidae
Subfamily: Lutrinae
Genera

Amblonyx
Aonyx
Enhydra
Lontra
Lutra
Lutrogale
Pteronura

Séro mangrupa jumplukan mamalia pengerat anu resep ngojay di cai.[1] Jumplukan rodensia ieu kabagi kana dua jenis, nyaéta séro Amérika (Castor canadensis) sarta séro Éropa (C. fiber).[1] Sanajan dianggap hama pikeun pepelakan tatanén sarta nyababkeun caah, tapi séro mindeng dimoro ku manusa pikeun dicokot buluna anu kandel.[1] Séro hirup di habitat walungan, anca, kulah, sarta talaga.[1] Séro Amérika sarta séro Éropa ngabogaan sasaruaan dina anatomi awak sarta paripolah. Sanajan kitu, kadua spesies ieu ngabogaan saeutik fisik nu béda, utamana dina tulang irungna.[1] Séro kaasup rodensia anu ukuranana badag sarta panjang awakna kira-kira 50-80cm sarta bobot awak kira-kira 16-30 kg.[1]

Bulu Séro[édit | sunting sumber]

Awak séro katutup bulu kandel anu tahan cai.[1] Bulu kasebut umumna boga warna beureum kecokelatan, dawuk, atawa hideung.[1] Buntutna anu panjang boga mangpaat pikeun organ nu ngarojong sabot nangtung sakaligus minangka kamudi sabot ngojay. Kabéh ramona dilengkepan cakar.[1] Suku hareup berang-berang dipaké pikeun ngajungjung, nyorong, kamudi, ngagaro, sarta ngabéréskeun pagawéanna. Sedengkeun suku tukangeunana ngabogaan ramo-ramo anu berselaput pikeun ngojay.[1]

Kadaharan Séro[édit | sunting sumber]

Séro umumna néangan dahar dina waktu peuting.[1] Kadaharan utamma séro nyaéta régang akar, sarta daun ti tangkal atawa rungkun.[1] Sato ieu nunda kadaharanna minangka cadangan kadaharanana pikeun usum tiis.[1] Sato Monogam Umur séro bisa ngahontal nepi ka 30 taun atawa leuwih.[1] Minangka sato monogam, séro ngan ngabogaan hiji pasangan saumur hirupna.[1] Dina umur dua taun, sato ieu geus sanggup ngembang biak sanajan can produktif.[1] Séro biasana ngalahirkeun 2-4 anak sanggeus ngalaman mangsa reuneuh nu lilana 105 poé.[1] Indung bikangna miara anakna di jero liang salila 2-3 minggu, sedengkeun indung jaluna ngajaga-jaga disabudeureun liang.[1] Sanggeus ngahontal umur dua taun, anak séro geus ngamimitian kahirupan anu teuneung.[1]

Sero dina Évolusi[édit | sunting sumber]

Évolusi dina rupa-rupa ékologi sarta fenotipik ti hiji nini moyang, mangrupa konsép sentral dina biologi évolusioner sarta nyirikeun sajarah évolusi tina sagala jumplukan organisme.[2] Hiji jumplukan kasebut nyaéta dina kulawarga ''Mustelidae'', kulawarga pangbeungharna dina runtuyan mamalia karnivora, nu ngawengku 59 jenis lamun diklasifikasikan dina 22 genera.[2] Mustelidae masih aya dina karageman ecomorphological nu lega, jeung gurat turunan anu béda sarta berevolusi jadi hiji array ti zona adaptif, ti fossorial luak pikeun semi-akuatik séro.[2] Mustelidae ogé réa pisan, jeung sawatara genera nu kapanggih di benua anu béda.[2].

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (id) Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
  2. a b c d (en) [1] (Dicutat tanggal 26 Oktober 2011)
Nulis.jpg