Sukrosa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Proyéksi Haworth molekul sukrosa.

Sukrosa (gula méja, ogé disebut sakarosa) nyaéta disakarida glukosa jeung fruktosa nu disambungkeun ku beungkeut glikosida α (alfa) 1,2 kalawan rumus molekul C12H22O11. Ngaran sistematikna β-D-fruktofuranosil-(2→1)-α-D-glukopiranosida (ditungtungan "-osida", kusabab lain gula peréduksi). Ieu karbohidrat ngan dihasilkeun ku tutuwuhan, penting pisan salaku asupan pikeun bangsa sato.

Pasipatan fisik jeung kimia[édit | sunting sumber]

Animasi sukrosa

Sukrosa murni ilaharna disadiakeun dina bentuk tipung bodas, tanpa bau, kristalin, kalawan rasa anu amis: gula pikeun tuang leueut. Sukrosa sacara umum diala tina sumber-sumber alami, tapi bisa ogé dijieun sacara kimiawi (munggaran ku Raymond Lemieux taun 1953[1]).

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Lemieux, RU, Huber, G (1953). "A chemical synthesis of sucrose". J. Amer. Chem. Soc. 75 (16): 4118–4118.

Rujukan umum[édit | sunting sumber]

  • Sucrose (dicutat 27 Agustus 2009)
  • Yudkin, J., Edelman, J., Hough, L. (1973). Sugar - Chemical, Biological and Nutritional Aspects of Sucrose, The Butterworth Group.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg