Kitin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wangun molekul kitin, némbongkeun dua unit N-asetilglukosamina nu diulang-ulang jadi ranté béta-1,4.

Kitin (C8H13O5N)n nyaéta polimér N-asetilglukosamina, hiji turunan glukosa. Ieu biopolimér téh loba dikandung dina pinding sél fungi, éksoskeleton artropoda (sabangsaning keuyeup jeung hurang) jeung serangga (sireum, nyiruan, jeung kukupu, dina radula moluska. Kitin ogé gedé mangpaatnadina widang médis jeung industri. Kitin téh zat biologis nu sarupa jeung polisakarida selulosa jeung protéin keratin. Najan keratin kaasup protéin, lain karbohidrat kawas kitin, ieu dua biomolekul téh mibanda fungsi struktural anu sarupa.

Pasipatan jeung fungsi biologis[édit | sunting sumber]

Polisakarida kitin dijieun tina unit-unit N-asetilglukosamina (N-asetil-D-glukos-2-amina). Ieu unit ngabentuk beungkeut kovalén β-1,4 (sarupa jeung beungkeut antargugus glukosa nungabentuk selulosa). Kitin bisa digambarkeun salaku selulosa nu hiji gugus hidroksil dina unggal monomérna diganti ku gugus asetil amina. Kusabab di antara polimér-polimérna anu padeukeut bisa ngabentuk beungkeut hidrogén, matriks polimér kitin bisa jadi kuat.

Turaés kaluar tina éksoskéléton anu beunghar ku kitin.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Martín-Gil FJ, Leal JA, Gómez-Miranda B, Martín-Gil J, Prieto A, Ramos-Sánchez MC. "Low temperature thermal behaviour of chitins and chitin-glucans". Thermochim. Acta, 1992, vol. 211, pp. 241-254

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg