Ultraviolét

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Ultraviolét (mindeng disingkat UV, tina basa Inggris: ultraviolet) nyaéta radiasi éléktromagnétik nu panjang gelombangna leuwih pondok batan cahaya katémbong, tapi leuwih panjang batan sinar-x anu leutik. Ultraviolét hartina "ngaliwatan wungu" (tina basa Latén ultra, "ngaliwatan"), sedengkeun wungu mangrupakeun warna nu dihasilekun ku radiasi éléktromagnétik nu panjang gelombangna pangpondokna diantara cahaya katémbong séjénna.

Radiasi UV bisa dibagi jadi ampir UV (panjang gelombang: 380–200 nm) sarta UV rohangan hapa (200–10 nm). Dumasar pangaruh radiasi UV kana kaséhatan manusa sarta lingkungan, panjang gelombang UV mindeng dibagi deui jadi UVA (380–315 nm), anu ogé disebut "Gelombang Panjang" atawa "blacklight"; UVB (315–280 nm), anu ogé disebut "Gelombang Panengah" (Medium Wave); sarta UVC (280-10 nm), anu ogé disebut "Gelombang Pondok" (Short Wave).

Sawatara sasatoan, kaasup manuk, réptil, sarta sarangga kawas nyiruan bisa nempo nepi ka ngahontal ultraviolét "ampir UV". Réa bungbuahan, kembang sarta binih katémbong leuwih écés ku éta sasatoan lamun kasang tukangna dina cahaya panjang gelombang UV.

Spéktrum éléktromagnétik

Gelombang radio | Gelombang mikro | Infrabeureum | Spéktrum cahaya katémbong | Ultraviolét | Sinar X | Sinar gamma