Frékuénsi radio

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Rough plot of Earth's atmospheric transmittance (or opacity) to various wavelengths of electromagnetic radiation, including radio waves.

Frékuénsi radio nujul ka spéktrum éléktromagnétik di mana gelombang éléktromagnétik bisa dihasilkeun ku cara ngeupankeun arus bulak-balik ka hiji anteneu. Frékuénsi kawas kieu kaasup bagian tina spéktrum di handapeun ieu:

Ngaran pita Singketan pita ÉTA Frékuénsi Panjang gelombang
< 3 Hz > 100,000 km
Extremely low frequency

ELF

1

3–30 Hz 100,000 km – 10,000 km
Super low frequency

SLF

2

30–300 Hz 10,000 km – 1000 km
Ultra low frequency

ULF

3

300–3000 Hz 1000 km – 100 km
Very low frequency

VLF

4

3–30 khz 100 km – 10 km
Low frequency

LF

5

30–300 khz 10 km – 1 km
Medium frequency

MF

6

300–3000 khz 1 km – 100 m
High frequency

HF

7

3–30 MHZ 100 m – 10 m
Very high frequency

VHF

8

30–300 MHZ 10 m – 1 m
Ultra high frequency

UHF

9

300–3000 MHZ 1 m – 100 mm
Super high frequency

SHF

10

3–30 GHZ 100 mm – 10 mm
Extremely high frequency

EHF

11

30–300 GHZ 10 mm – 1 mm
Di luhur 300 GHZ < 1 mm

Catetan: di saluhureun 300 GHz, diserepna radiasi éléktromagnétik ku atmosfir Bumi kuat pisan sahingga atmosfir sacara éféktif jadi "henteu tembus" ku frékuénsi radiasi éléktromagnétik nu leuwih luhur, nepi ka atmosfir jadi transparan deui dina anu disebut wilayah frékuénsi infrabeureum jeung jandéla optik.

Pita ELF, SLF, ULF, sarta VLF patumpuk-tumpuk jeung spéktrum AF, kira-kira dina 20–20,000 Hz. Tapi, sora dikirimkeun ku komprési jeung mekarna hawa dina atmosfir, sarta lain ku énergi éléktromagnétik.

Pita frékuénsi anu ngabogaan ngaran[édit | sunting sumber]

Gelombang mikro (IEEE US)[édit | sunting sumber]

L band 1 to 2 GHZ
S band 2 to 4 GHZ
C band 4 to 8 GHZ
X band 8 to 12 GHZ
Ku band 12 to 18 GHZ
K band 18 to 26 GHZ
Ka band 26 to 40 GHZ
V band 40 to 75 GHZ
W band 75 to 111 GHZ


Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Spéktrum éléktromagnétik

Gelombang radio | Gelombang mikro | Infrabeureum | Spéktrum cahaya katémbong | Ultraviolét | Sinar X | Sinar gamma