Agronomi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Varietà di olive da Giovanni Presta.jpg

Agronomi bisa disebut salaku produksi tutuwuhan, jeung dihartikeun hiji usaha manajemén tutuwuhan jeung lingkungana pikeun meunangkeun hasil nurutkeun tujuan.[1] Aya dua tujuan, nyaéta pikeun ngamaksimalkeun output atawa ngaminimalkeun input guna ngalestarikeun lahan supaya tetep kajaga.[1] Dina awal kahirupan manusa di bumi, ukur hirup tina néangan dahareun tina hasil leuweung sacara langsung.[1] Kamekaran saterusna, beuki loba anggota kelompokna, tuluy aya tempat keur netep jeung ngamimitian tani dina taneuh di sabudeureun imahna sarta mimiti miara ternak jeung kawangun pakarangan.[1]

Sanggeus éta, mekar di leuweung mupus lahan pikeun budidaya, ku kituna ngan bisa dipelak sababaraha taun saterusna pindah tempat, mindeng dipikawanoh minangka lahan berpindah.[1]

Sanggeus pangeusina mimiti nambahan, sistem-sistem éta teu bisa dijaga, mangka nyoba nahan tingkat kasuburan taneuh jeung mimiti dipikawanoh téhnik budidaya (Agronomi).[1]

Elmu Agronomi mangrupa élmu anu ngulik cara ngokolakeun pepelakan pertanian jeung lingkungan keur meunangkeun produksi maksimum.[2] Produksi maksimum boga harti boh kuantitatif atawa kualitatif.[2]

Manajemén dilumangsungkeun di rupa-rupa tingkat ti anu sederhana nepika maju, sarta dina waktuna tingkat éféktivitas jeung efisiensi geuningan dipangaruhan ku tingkat budaya manusana.[2]

Wengkuan[édit | édit sumber]

Aya tilu poko pikiran utama nu aya dina agronomi.[3] Éta tilu hal téh nyaéta lingkungan tutuwuhan, ngokolakeun, kitu ogé produksi maksimum.[3] Lingkungan téh mangrupa tempat tutuwuhan dibudidayakeun.[3] Tanpa ayana lingkungan pikeun tutuwuhan tumuwuh, mangka hasil nu dipiharep tina tutuwuhan moal bisa dibeunangkeun.[3] Manajemén mangrupa usaha pikeun nyieun lingkungan di mana tutuwuhan tumuwuh nurutkeun pepelakan anu di tumuwuhkeun.[3] Manajemén bisa lumangsung sacara direncanakeun ku ngamangpaatkeun sagala rupa téknologi nu geus aya.[3] Beuki kudu manusa keur dahareun, perlu pikeun produk tutuwuhan ogé jadi beuki loba.[3] Ayana Ligkungan jeung manajemén anu alus kana lingkungan éta bakal méré hasil anu maksimal.[3]

Agronomi mah béda tina usaha tani.[3] Dina Agronomi, aspék ekonomis teu diperhatikeun.[3] Éféktivitas jeung efisiénsi produksi hasil tutuwuhan teu kaasup kana aspék agronomis.[3] Nu aya ngan kumaha carana sangkan tutuwuhan ngahasilkeun panén anu saloba-lobana leupas tina sababaraha lobana modal anu dikaluarkeun pikeun meunangkeun hasil anu maksimal.[3] Aspék agronomi ngan ngawengku pamuliaan tutuwuhan, fisiologi, ékologi, jeung tangtu téhnik budidaya tutuwuhan.[3]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f (id)Agronomi diakses 14 Juli 2015
  2. a b c (id)Harjadi, Sri, Tubagus, 1982, Pengantar Agronomi, PT. Gramedia, Jakarta
  3. a b c d e f g h i j k l m (id)Kastono, Dody. Dasar-dasar Agronomi. Fakultas Pertanian Uniersitas Gadjah Mada.