Albedo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Skema geometri Albedo

Albedo nyaéta besaran anu digunakeun keur ngukur babandingan antara inténsitas cahya panonpoé anu nepi ka beungeut planét kalawan dipantulkeun deui ka angkasa.[1][2] Albedo asalna tina basa latin anu hartina bodas.[1] Albedo raket patalina jeung suhu sarta temperatur hawa.[1]

Unggal anggota planét jeung tata surya miboga albedo anu teu sarua.[1] Contona: Mérkurius miboga nilai albedo 0,07; Venus albedona 0,59; Bulan miboga albedo 0, 113; ari marcapada miboga albedo 0,4.[1][2] Hartina, 40% tina radiasi solar nu ditarima ku marcapada dibalikeun deui ka ruang angkasa, marcapada ogé leuwih loba nyerep cahya panonpoé tibatan bulan.[1][2] mingkin gedé nilai albédona, mingkin luhur suhu jeung temperatur hawa di éta daérah.[1] Gedé leutikna nilai albédo gumantung kana sababaraha faktor di antarana:[1]

  1. wangun beungeut marcapada nu ngawengku beungeut marcapada nu padet miboga nilai albedo nu leuwih gedé tibatan beungeut marcapada anu lemes; taneuh vegetasi miboga nilai albedo nu leuwih leutik tibatan taneuh anu dugul; daérah pagunungan miboga nilai albedo nu leuwih leutik tibatan daérah anu rata; beungeut anu leueur miboga nilai albedo anu leuwih gedé tibatan beungeut anu keusrak.[1]
  2. Warna beungeut, beungeut anu warnana cerah miboga nilai albedo leuwih gedé dibandingkeun beungeut anu warnana poék.[1]
  3. Posisi beungeut marcapada, daérah khatulistiwa leuwih loba narima cahya panonpoé tibatan di daérah lintang luhur.[1]
  4. éfek rumah kaca bakal ngaronjatkeun nilai albedo hiji daerah nepi ka ayana pemanasan global.[1]

Konsep albedo loba dipaké dina widang astronomi jeung klimatologi.[1] Dina klimatologi, albedo patali jeung suhu sarta temperatur hawa jeung aspék-aspék lianna.[1] Ari dina astronomi, albédo bisa digunakeun keur ngukur sarta ngira-ngira wangun beungeut planét jeung temperaturna.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o Diandra, Sally. "Albedo adalah | Pengertian dan Definisi". http://www.kamusq.com/2013/04/albedo-adalah-pengertian-dan-definisi.html. Diakses pada 2017-11-22 
  2. a b c Ensiklopedia Geografi. Ciawi-Bogor: PT Yudhistira Ghalia Indonesia. 2004. p. 5. ISBN 979-746-308-7.