Albedo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Skema geometri Albedo

Albedo nyaéta besaran anu digunakeun keur ngukur babandingan antara inténsitas cahya panonpoé anu nepi ka permukaan planét kalawan dipantulkeun deui ka angkasa.[1] [2]Albedo asalna tina basa latin anu hartina bodas.[1] Albedo raket patalina jeung suhu sarta temperatur hawa.[1]

Unggal anggota planét jeung tata surya miboga albedo anu teu sarua.[1] Contona: Mérkurius miboga nilai albedo 0,07; Venus albedona 0,59; Bulan miboga albedo 0, 113; ari Bumi miboga albedo 0,4. [1][2]Hartina, 40% tina radiasi solar nu ditarima ku bumi dibalikeun deui ka ruang angkasa, bumi ogé leuwih loba nyerep cahya panonpoé tibatan bulan. [1][2]mingkin gedé nilai albédona, mingkin luhur suhu jeung temperatur hawa di éta daérah.[1] Gedé leutikna nilai albédo gumantung kana sababaraha faktor diantarana:[1]

  1. wangun permukaan bumi nu ngawengku permukaan bumi nu padet miboga nilai albedo nu leuwih gedé tibatan permukaan bumi anu lemes; taneuh vegetasi miboga nilai albedo nu leuwih leutik tibatan taneuh anu dugul; daérah pagunungan miboga nilai albedo nu leuwih leutik tibatan daérah anu rata; permukaan anu leueur miboga nilai albedo anu leuwih gedé tibatan permukaan anu keusrak.[1]
  2. Warna permukaan, permukaan anu warnana cerah miboga nilai albedo leuwih gedé dibandingkeun permukaan anu warnana poék.[1]
  3. Posisi permukaan bumi, daérah khatulistiwa leuwih loba narima cahya panonpoé tibatan di daérah lintang luhur.[1]
  4. éfek rumah kaca bakal ngaronjatkeun nilai albedo hiji daerah nepi ka ayana pemanasan global.[1]

Konsep albedo loba dipaké dina widang astronomi jeung klimatologi. [1]Dina klimatologi, albedo patali jeung suhu sarta temperatur hawa jeung aspék-aspék lianna.[1] Ari dina astronomi, albédo bisa digunakeun keur ngukur sarta ngira-ngira wangun permukaan planét jeung temperaturna.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o Diandra, Sally. "Albedo adalah | Pengertian dan Definisi". http://www.kamusq.com/2013/04/albedo-adalah-pengertian-dan-definisi.html. Diakses pada 2017-11-22 
  2. a b c Ensiklopedia Geografi. Ciawi-Bogor: PT Yudhistira Ghalia Indonesia. 2004. p. 5. ISBN 979-746-308-7.