Altiméter

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Altimeter

Altiméter nyaéta alat paranti ngukur luhurna hiji titik tina permukaan laut. [1][2][3] Biasana ieu alat digunakeun keur kaperluan navigasi dina penerbangan, waktu naék gunung, jeung kagiatan-kagiatan lainna nu patali jeung ketinggian.[1][3]

Ngukur luhurna kapal udara di luhur permukaan laut mangrupa hal anu pangpentingan nu kudu dipikanyaho ku pilot.[2] Sababaraha gunung anu jangkung bisa jadi ancaman keur kapal udara lamun aya gangguan cuaca jeung ngahalangan titingalian.[2] Ngukur ketinggian bisa dilakukeun ngagunakeun tekenan hawa anu dipiboga ku bumi. [2]Prinsip gawéna gaya gravitasi narik sagala hal kaasup molékul hawa anu ngambang di sabudeureun urang.[2] Alatan éta unggal barang atawa manusa bakal ngarasakeun tekenan hawa akibat dorongan molékul hawa anu ditarik ku gravitasi. [2]Mingkin luhur hiji permukaan mingkin saeutik tekenan hawana lantaran jauh ti permukaan bumi.[2] Ku lantaran kitu ngukur tekenan hawa bisa jadi cara basajan jeung éféktif keur ngukur ketinggian.[2]

Prinsip Gawé Altiméter[édit | édit sumber]

Prinsip gawé altiméter nyaéta ku cara nganalisis tekenan hawa (anu paling umum digunakeun), magnét bumi (kalawan sudut inklinasi), jeung gelombang (ultrasonik atawa inframerah jeung lianna).[1] [3]Pamakéan altiméter biasana sok dibarengan ku kompas.[1][3]

Pamakéan altiméter dumasar tekenan hawa luyu jeung naékna angka ketinggian.[3] Lamun ieu alat rék dipaké, leuwih hadé tong diasupkeun kana kantong/ransel lantaran bisa mangaruhan gawé altiméter.[3]

Dina ngagunakeun ieu alat, aya sababaraha hal anu kudu diperhatikeun nyaéta:

  1. unggal altiméter anu rék dipaké, kudu dikalibrasi heula.[3]
  2. Ieu alat peka pisan kana guncangan, robahna cuaca, sarta robahna iklim.[3]

Jenis Altimeter[édit | édit sumber]

  1. Altimeter tekenan – leuwih kasohor ku ngaran barométer aneroid.[1] Ieu alat ngukur éfék tina tekenan hawa dina ruang logam anu sabagéan gedéna geus euweuh.[1] Altiméter tekenan nangtukeun jarak kapal udara di luhureun permukaan laut ku cara ngukur tekenan atmosfer bumi.[1] Ieu tekenan bakal terus turun seiring jeung ningkatna ketinggian.[1] Altiméter anu dipaké ngukur ketinggian ku cara ngukur tekenan hawa kudu terus ditalingakeun lantaran tekenan hawa kudu berfluktuasi di sakabéh permukaan bumi lantaran ayana parobahan cuaca.[1][2] Kakurangan lianna nyaéta altiméter anu ngagunakeun tekenan hawa mah henteu ngitungkeun hambatan anu bahaya saperti gunung jeung wangunan.[1][2]
  2. Altimeter radar – Salian ti altiméter anu maké tekenan hawa, aya ogé altiméter anu ngagunakeun radio.[1][2] Ieu altiméter cara gawéna siga radar keur navigasi, ngagunakeun gelombang radio anu diturunkeun tina kapal udara jeung ngancul deui sangkan bisa dianalisis sakumaha luhurna.[1][2] Altimeter radio gawéna leuwih gancang jeung leuwih akurat dibandingkeun altiméter anu maké tekenan hawa.[2] Ku lantaran kitu, ieu altiméter loba digunakeun ku kapal udara anu gancang jeung kapal udara nu ngapungna handap saperti jét tempur . [2]
  3. Altimeter laser – cara gawéna sarua waé ngan ieu altiméter mah lain ngagunakeun gelombang radio tapi ngagunakeun gelombang laser.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m "Fungsi Altimeter • fungsiklopedia.com" (dalam bahasa en-US). fungsiklopedia.com. 2016-03-27. http://www.fungsiklopedia.com/fungsi-altimeter/. Diakses pada 2017-11-29 
  2. a b c d e f g h i j k l m n Angga, Muamar. "Apa itu altimeter dan apa fungsinya". Ralali News. Diakses tanggal 29 November 2017. 
  3. a b c d e f g h Yanti, Damar. "Cara Kerja, Fungsi, dan Prinsip Kerja Altimeter". Kopi-ireng.com. Diakses tanggal 29 November 2017.