Lompat ke isi

Arengan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Arengan
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah edit
Missing taxonomy template (fix): Labeo
Spésiés:
Template:Taxonomy/LabeoL. chrysophekadion
Ngaran binomial
Template:Taxonomy/LabeoLabeo chrysophekadion
(Bleeker, 1850)
Sinonim
  • Chrysophekadion polyporos (Bleeker, 1853)
  • Morulius chrysophekadion (Bleeker, 1850)
  • Morulius pectoralis (Sauvage, 1878)
  • Rohita chrysophekadion Bleeker, 1850
  • Rohita cyanomelas Bleeker, 1852
  • Rohita koilogeneion Bleeker, 1857
  • Rohita pectoralis Sauvage, 1878
  • Rohita polyporos Bleeker, 1853
  • Rohita sima Sauvage, 1878

Arengan; Labeo crysophaekadion; black shark nyéta hiji lauk anu asalna tina kulawarga Cyprinidae. Loba kapanggih hirup di wewengkon Sumatera, Jawa, Jeung Bornéo. Panjangna bisa nepika 90 cm (3 ft) kalawan beurat 7 kg (15 lb).[2] Ieu lauk sakapeung kapanggih di tukang lauk hias dina akuarium, sanajan ieu lauk teu cocok dipiara dina akuarium alatan ukuranna anu bakal ngabadagan turta galak ka lauk séjén. [3]

Habitat[édit | édit sumber]

Tempat hirup ieulauk dipiwanoh di susukan, kamalir, bendungan, jeung dataran banjir anu naneum. Sakapeung kapanggih di embung, sanajan lain dina jumlah anu loba. [4]

Mangsa mijah kawasna sarua jeung barayana, Morulius calbasu (Hamilton) ti Burma jeung anak benua India. Seperti lauk mas planktivora ogé detritivora gedé anu séjénna. [4]

Karper detritivora, mimiti mijah munggaran usum ngijih. Hujan ieu malidkeun keusik jeung lempung ti girang, ieu ngajadikeun gundukan-gundukan keusek déét di unggal léngkob susukan. [4]

Jadi tempat panundaan endogna, engkéna baris megar mangsana usum ngijih datang. Ieu endog anu geus megar jadi burayak maju ka jujukutan anu kakeueum sapanjang sisi susukan. [4]

Tuluy mapay-mapay sisi walungan mangsana cai keur banjir kénéh ka darat. Arengan anu dewasa ogé sok ngahaja pindah/bermigrasi ka daérah banjir usunan ieu, di mana maranéhna ngakan, perifiton jeung fitoplankton ogé detritus. [4] Lauk-lauk ieu mulang deui ka susukan ti mimiti bulan Oktober nepika Désémber. [4]

Sebaran[édit | édit sumber]

Dilaporkeun Ieu lauk salah sahiji anu endemik di wahangan Citarum. [5]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Vidthayanon, C. (2012). "Labeo chrysophekadion". The IUCN Red List of Threatened Species: 2012: e.T180648A1647393. doi:10.2305/IUCN.UK.2012-1.RLTS.T180648A1647393.en. 
  2. TropicalFishKeeping: Black Shark. Retrieved 20 July 2014.
  3. TropicalFishKeeping: Black Shark. Retrieved 20 July 2014.
  4. a b c d e f J. Rainboth, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Walter (1996). Fishes of the Cambodian MekongJ. Rainboth, Food and Agriculture Organization of the United Nations. Jakarta: Food and Agriculture Organization of the United Nations. p. 115. ISBN 9789251037430.  Disungsi8 April 2023
  5. Budianta, Abram Pratama, Anny Nurbasari, dkk., Eka (2022). Bercermin di Wajah SungaikuBudianta, Abram Pratama, Anny Nurbasari, dkk. Jakarta: PT Kanisius. p. 10. ISBN 9789792172799.  Disungsi8 April 2023