Ayakan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Ayakan tina Awi

Ayakan nyaéta parabot anu bisa dipaké ngayak.[1] Ayakan dijieunna tina anyaman awi bisa hinisna atawa dagingna, rékép jeung carangna ayakan gumantung kana pangabutuh.[2][3] Ayakan anu ukuran leuwih badag tibatan ayakan biasa disebut jodang anu dijieun tina hinis awi.[4]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Loba guna jeung mangpaat ayakan saperti: paragi nyiuk lauk keur ngabedahkeun, moé kéré lauk, ranginang, opak, nuhurkeun kacang meunang ngulub, jeung sajabana.[5] Geus ilahar ogé dimangpaatkeun keur wadah bumbu jeung sabangsaning samara.[6] Ayakan remen dipaké keur milihan binih lauk, nunda lauk anu keur diberesihan jeung sajabana.[7] Kagunaan séjén ayakan dipaké pikeun nyieun parab hayam sangkan ngaguruntul (crumbles butiran pecah).[8]Bahan-bahan meunang ngaduk tuluy diseupan sangkan hasilna bisa jadi guruntulan laleutik tur gampang dihakan ku hayam, adonan beunang nyeupan didedetkeun luhureun ayakan sangkan merejel laleutik.[8] Bisa ogé dipaké nandéan parab lauk lélé, sangkan parab henteu teuleum kana dasar cai ogé gampang diangkat deui lamun henteu béak jadi parab moal buruk tur ngaganggu lauk.[9]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Truman Simanjuntak, Retno Handini, Sugeng Riyanto, Truman (2015). Karawang dalam Lintasan Peradaban: Seri pertama monografi workshop-penelitian 2015. Jakarta: Yayasan Pustaka Obor Indonesia. ISBN 9786024334260. 
  2. "Berburu kerajinan bambu di Legok (1)". Kontan. 2016-01-20. Diakses tanggal 2017-07-21. 
  3. Luthfiyani, Lulu (2016). JUDUL BUKU. Jakarta: HutaMedia. ISBN 9786026475275. 
  4. Drs. Ahmad Hadi, Drs. Ade Wikaya, Drs. Taufik Faturohman (Citakan:ISO date/en). "Racing to Know the Rarest of Rhinos, Before It’s Too Late". The New York Times. http://www.thepicta.com/media/1425205653816108815_3136232566. Diakses pada 2017-07-21 
  5. -, Haryanto (2008). Membuat Rempeyek Kacang Tahan. Jakarta: Kanisius. ISBN 9789792120646. 
  6. Rachmat Taufiq Hidayat, Rachmat (2008). Peperenian urang Sunda Seri Girimukti. Jakarta: Kiblat Buku Utama. ISBN 9789793631578. 
  7. Bambang Gunadi, Dodi Sudenda , Agromedia, Khairuman (2008). Budi Daya Ikan Mas secara Intensif. Jakarta: AgroMedia. ISBN 9789790062054. 
  8. a b "Pakan Ayam Pedaging". jitunews. 2016-06-06. Diakses tanggal 2017-07-21. 
  9. Darseno, SP (2013). Budi Daya Lele. Jakarta: AgroMedia. ISBN 9789790064553.