Bénsin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Pom Bénsin
Bénsin dina Toplés

Bénsin atawa béngsin nyaéta minyak nu saperti cai fungsina pikeun ngahirupan jeung ngajalankeun mobil, motor, jeung sajabana.[1] Bensin asalna tina minyak tanah.[1] Bensin wangunna cairan, hampang, gampang robah jadi saab, sarta gampang kabeuleum.[2] Bensin nyaéta campuran tina hidrokarbon, nyaéta sanyawa anu diwangun tina karbon sarta hidrogen.[2] Ngaran gasoline (bénsin), asalna tina "gas".[2] Bénsin dipaké alatan bénsin éncér, jadi gampang dirobah jadi gas di jero silinder.[2] Sanggeus bénsin dibeuleum, zat éta ngabeuleum ampir sacara tuntas sarta ninggalkeun saeutik pisan limbah.[2] Dina ngabeuleumna, bénsin ngahasilkeun leuwih loba panas ti bahan beuleum éncér séjénna dina jumlah anu sarua.[2]

Bensin asalna ti sawatara hal, tapi anu pangpentingna nyaéta minyak alam nu atah, atawa minyak taneuh, anu kapanggih di jero cadangan-cadangan di handapeun taneuh.[2] Bénsin dipisahkeun tina minyak tanah ku hiji prosés anu dingaranan distilasi. Minyak éncér disimpen di jero tempat-tempat badag, anu dingaranan "still", sarta dipanaskeun nepi ka suhu kira-kira 400 derajat Fahrenheit.[2] Panas ieu cukup keur nguapkeun kira-kira saparapat minyak taneuh anu ngandung hidrokarbon-hidrokarbon anu ngagolak dina suhu anu panghandapna.[2]

Saab dialirkeun ngaliwatan pipa-pipa anu ditiiskeun ti luar ku kituna jadi cairan deui (dipadatkan).[2] Distilasi diulang, sarta bénsin dimurnikeun atawa disuling.[2] Nilai bénsin gumantung dina hasilna, nyaéta sabaraha mil jarak anu ditempuh mobil pér galon bénsin atawa sabaraha mil jarak anu ditempuh kapal udara dina kecepatan luhur.[2] Ku bénsin basajan nu geus disuling, kadéngé sora ngetok-ngetok di jero mesin.[2] Lamun bénsin ngabalukarkeun sora ngetrokan, hasilna goréng, alatan bénsin éta ngabeuleum kalayan goréng.[2] Jadi unsur-unsur "anti ketok" nu tangtu ditambahkeun sangkan sora mesin jadi leuwih alus.[2] Hal éta dingaranan bénsin "oktan luhur". Kiwari, geus dihasilkeun tingkat-tingkat bénsin oktan luhur anu beuki alus sangkan mobil urang bisa leumpang kalayan leuwih alus.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press


Nulis.jpg