Baton

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Taun 1968-hélem jeung panakol polisi Chicago mangsa harita.

Baton nyaéta panakol panjang sajeung leungeun nu dijieun tina kayu, karét, palastik atawa logam. Ieu alat sok dibabawa ku pulisi, hansip jeung satpam pikeun pangamanan diri atawa pikeun pangamanan dina karusuhan. Kagunaan lianna nyaéta pikeun ngabubarkeun mangsa aya karaméan nu teu kakontrol sarta ngabubarkeun para parusuh.

Ieu alat sok dipaké minangka pakarang. Utamana pikeun patahanan meungpeuk, narajang, nojos, neunggeul jeung bisa ogé pikeun ngonci leungeun. Meungpeuk atawa neunggeul mah teu cara panakol biasa cara makéna, tapi carana nurunkeun leungeun ka handap bari nyekel panyekelanna tuluy dipuihkeun ka handap jeung ka hareup, mangka ieu leuwih éféktif tanpa kudu ngaleupaskeun panakolna. Ieu alat ogé ngagampangkeun mangsa aya kajadian nulungan jalma nu kajebak dina jero mobil, ku cara meupeuskeun kaca mobilna ku ieu alat.

Aya ogé jelema jahat nu maké ieu alat lantaran gampang disumputkeun. Sawatara jelema jahat maké panakol kieu nu geus diropéa, sangkan bisa diselapkeun na kaos kaki. Saenyana pamakéan atawa kapamilikan ieu bataon diteumeunangkeun, iwal patugas husus nu diatur ku undang-undang nagara.

Términologi[édit | édit sumber]

Ngaran lian pikeun baton nyaéta cosh, billystick, panakol billy, panakol peuting, atawa panakol.

Sajarah[édit | édit sumber]

Panakol pulisi abad ka-20 di Musium Puseur Pulisi, Edinburgh
Baton kai modérn

Di jaman Victoria, pulisi di London nyieun panakol nu panjangna sasukueun nu disebut panakol billy. Ieu ngaran mimiti dipikanyaho ti taun 1848 minangka jujuluk pikeun linggis rampog. Harti "panakol pulisi" mimiti kacatetna taun 1856. Éta panakol mibanda fungsi minangka 'Kartu Waran' pulisi Royal Crest nu nandakeun yén manéhna mibanda otoritas. Ieu panakol teu dipakéna mah mun keur henteu tugas. Mimitina mah kecap baton téh tina basa Latin kasar (bastο—iteuk paranti mantuan nu leumpang,[1] tina basta—nunjel).

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Tutumbu luar[édit | édit sumber]