Bawal

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Bawal
Atlantic pomfret, Brama brama
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Kelas: Actinopterygii
Order: Perciformes
Suborder: Percoidei
Superfamily: Percoidea
Kulawarga: Bramidae
Bonaparte, 1831
Genera[1]

Brama
Eumegistus
Pteraclis
Pterycombus
Taractes
Taractichthys
Xenobrama

Bawal (Strometeodes cinereus) nyaéta lauk laut nu asalna tina kulawarga formiidae, awakna dempak, kulitna heuras, sisitna lemes laletik.[2] Kaasup lauk konsumsi nu loba mikaresep, dijual di pasar jeung warung atawa réstoran nu nyayagikeun lauk laut. [3] Bawal laut aya dua rupa: ka hiji bawal bodas (pampus argenteus/Stomateus cinereus), ka dua bawal hideung (Stromateus niger/Formio niger/Parastromateur niger).[4] Ieu dua spesies bawal hirup liar di laut, ku kituna ieu lauk sakapeung henteu kapanggih dipasar mangsa datang usum paceklik.[4] Lauk bawal hirup di sabudeureun basisir jeung batu karang, bawal kagolongkeun lauk karnivora (ngahakan sasatoan jeung lauk leutik séjén).[5] Sagigireun bawal laut aya ogé bawal cai darat sok disebut bawal BAT (Bawal Air Tawar), bédana kelir bawal darat mah katempo hawuk jeung tungtung cécépét kelirna leuwih beureum. [6]

dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2013). "Bramidae" di FishBase. February vérsi 2013.
  2. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 46. 
  3. Penyusun Kamus PS, Tim (2013). KAMUS PERTANIAN UMUM. Jakarta: Penebar Swadaya Grup. ISBN 9789790025936. 
  4. a b H. Kordi K., M. Ghufran (2013). Budidaya Bawal Air Tawar di Kolam Terpal. Jakarta: Penerbit Andi. ISBN 9789792914306. 
  5. H. Kordi K., Andi Tamsil, M. Ghufran (2013). Pembenihan Ikan Laut Ekonomis Secara Buatan. Jakarta: Penerbit Andi. ISBN 9789792913828. 
  6. NUR APRIYANTI, DESI SAYYIDATI RAHIMAH, ROSY (2016). AKUAPONIK PRAKTIS. Jakarta: Penerbit Andi. ISBN 9786029407297. 
Nulis.jpg