Bekam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Terapi bekam

Bekam nya éta téhnik ngubaran ku cara nyedot tur ngaluarkeun getih anu kacampuran ku toksin atawa oksidan dina awak. [1] Dina istilah medis disebutna Oxidant Release Theraphy atawa Oxidant Drainage Therapy, sedeng populérna détoksifikasi. [1] Ieu istilah mimitina tina basa Arab, Al-Hijamah anu hartina ngaluarkeun getih kotor. [2] Sedeng kecap bekam asalna tina basa Melayu, malah di Indonésia mah dipikawanoh ogé istilah kop atawa cantuk. [3] Métodena ngagunakeun pakakas cawan, kop, atawa tabung, prosés mimitina nya éta ngekopan (nyiptakeun tekanan negatif, dina cawan, kop, atawa tabung).[3] Sabada éta bakal aya prosés drainase getih kotor anu dibarengan ku toksin tur ngaleungitkeun adhesi jaringan ikat. [3] Getih beresih ogé bakal ngamalir deui kana bagéan luar kulit jeung jaringan otot anu saméméhna ngalaman proses stagnasi. [3] Ngarangsang sistem syaraf perofer, nyiptakeun éfék analgetik, ngaleungitkeun pathogen angin tiis atawa angin lembab, jeung ngaluarkeun racun. [3]

Sajarah jeung Kamekaran Bekam[édit | édit sumber]

Bekam mimiti dipikawanoh kurang lewih 4000 taun saméméh maséhi, nya éta di Karajaan Suméria, tuluy sumebar nepi ka Nagri Babylon, Mesir  Kuno, Saba, jeung Persia. [4] Alat anu digunakeunna ogé basajan di antarana tanduk munding, tulang onta, jeung gading gajah. [4] Lian ti éta, di Mesir bekam geus aya ti jaman Fir’aun Ramses II, 1200 taun saméméh maséhi. [5] Dina ieu jaman, kahirupan masarakatna raket jeung kagiatan dagang ka antarsélér malah nepi ka antarbangsa. [4] Lalampahan anu jauh tur matak capé, ngabalukarkeun kondisi awakna teu hadé. [4] Ku kituna masarakat Mesir narékahan sangkan teu nyareri awak ku cara ngaluarkaeun getih anu dianggap mangaruhan kana kasaimbangan metabolisme awakna.[4] Harita ogé aya mangsa di mana loba jalma anu dibalédogan ku batu nepi ka bareuhna, laju sabada dikaluarkeun getihna loba anu cageur.[rujukan?]

Di Parsi, Suriah, jeung Iskandariyah,  bekam mekar babarengan jeung cara ngubaran fashid, kay, bedah, ramuan hérbal, tutuwuhan-tutuwuhan laut, akar-akaran, kembang jeung geutah. [5] Harita tabib ngagunakeun bekam pikeun ngubaran raja. Tabib-tabib nurunkeun élmuna ngan ka murid-muridna anu kapilih. [5] Di China bekam dipikawanoh dina taun 2500 saméméh maséhi nalika jaman kakawasaan Dinasti Yao. [5] Kaédah bekam ditingali dumasar titik-titik akupuntur. [5] Dina abad ka-18, urang Eropa ngagunakeun léntah minangka alat bekam. [5]

Jenis-jenis bekam[édit | édit sumber]

Bekam dibagi jadi dua jenis nya eta :

  • Bekam Kering : Prosés bekam kering carana nyedot bagéan luar kulit tur ngurut bagéan-bagéan di sakurilingna bari teu ngaluarkeun getih kotor. [6] Gunana pikeun ngubaran kasakit anu sipatna dadakan kayaning nyeri urat-urat tonggong alatan rheumatik atawa panyakit séjénna.[rujukan?]
  • Bekam Basah : Prosés nu dilakonan sabada prosés bekam kering, tuluy kulit ditojos ngagunakeun jarum anu geus stéril. [6] Tuluy di sakurilingna disedot ngagunakeun alat cupping jeung hand pump pikeun ngaluarkeun getih. [6] Lilana nya éta 3 nepi ka 9 menit, gumantung kasakitna.[6]
  • Bekam Luncur : Ku cara ngakop bagéan awak nu tangtu tuluy diarahkeun ka bagéan awak nu lian. [7] Ieu téhnik bisa digunakeun keur pemanasan pasén, gunana pikeun ngalancarkeun perédaran getih tur nyéhatkeun kana kulit. [7]

Titik-titik bekam[édit | édit sumber]

Bekam Tradisional.
  1. Titik 1 ‘Ala Ro’si (Ummu Mughits / Indungna tina panyakit) : Ieu titik disebut ogé titik tempat lawungna saratus panyakit, nya éta aya di tengah-tengah sirah. [8] Gunana pikeun ngubaran nyeri sirah sacara umum, migraine, vértigo, darah tinggi, sinusitis, mimisan, glaucoma, jrrd. [8]
  2. Titik 2 jeung 3 Al -Akhda’in katuhu dan kénca : Ayana dina urat beuheung, gunana pikeun ngubaran nyeri huntu, TBC, Kelenjar limfe, bareuh, radang, jrrd. [8]
  3. Titik 4 Al-Kahil ; Ayana dina beuheung tukang ruas kahijina, gunana pikeun ngubaran asma, bronchitis, batuk, pilek, nyeri sendi, jrrd.  [8]
  4. Titik 5 jeung 6 Al-Katifain katuhu jeung kénca : Ayana dina taktak, gunana pikeun ngubaran struk, ngalancarkeun perédaran getih. [8] Harita Rasulullah SAW dibekam lantaran diracun nalika perang khaibar. [8]
  5. Titik 7 jeung 8 Al-Warik ; Ayana dina cangkéng, gunana pikeun ngubaran kasakit ginjal, pancreas, jeung haid anu teu lancar.  [8]
  6. Titik 9 jeung 10 Dzohril Qodami  ; Ayana dina bitis, gunana pikeun ngubaran kasakit nu aya dina kandung kemih jeung saluran kencing, asam urat, jrrd.  [8]

Mangpaat bekam[édit | édit sumber]

  • Mangpaat numutkeun dunya medis

Sababaraha panalungtikan anu kungsi dilakonan nyaritakeun yén trapi bekam taya patalina jeung getih kotor anu numutkeun masarakat non-medis dikaluarkeun nalika lumangsungna prosés bekam.[9] Ieu hal dilantarankeun pungsi detoksifikasi (ngaluarkeun racun) sabenerna geus dilakukeun ku organ ginjal jeung haté. [9] Hiji panaluntikan anu kungsi dilakukeun pikeun ngabuktikeun mangpaat bekam nya éta nyobaan terapi bekam ka 60 jalma gendut sacara rutin.[9] Hasil anu kabukti nya éta bekam bisa nurunkeun tekanan getih tur kadar kolesterol goréng di jero awak, sarta ningkatkeun kadar kolesterol hadé.[9]

  • Mangpaat numutkeun dunya non-medis

Dina segi mangpaat, masarakat non-medis boga anggepan yén bekam basah minangka hiji cara ngaluarkeun toksin dina getih.[rujukan?] Hartina ngaluarkeun getih tina jero awak.[9] Sedengkeun bekam kering mangpaatna saukur ngaluarkeun gas boh uap nu biasana pikeun ngubaran asup angin. [9]

  • Mangpaat nu lianna

Bisa ngubaran kasakit migrain, stroke, darah tinggi, vertigo, jeung nyeri huntu. [9] Sedeng pikeun jantung bisa jadi cara ngalancarkeun fungsi jantung anu mangrupa organ nu mompa getih. [9] Lian ti éta bekam bisa méré stimulus aliran perédaran getih dina handapeun kuit, nepi ka bisa ngaronjatkeun nutrisi tina kulit kana buuk. [10] Métode pengisapan luhureun permukaan kulit ogé bisa ngaronjatkeun metabolisme dina kulit. [10]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b http://assunnah-qatar.com/phocadownload/PDF/BEKAM.pdf
  2. http://elib.unikom.ac.id/files/disk1/459/jbptunikompp-gdl-esapratiwi-22934-3-unikom_e-i.pdf
  3. a b c d e "arti dan manfaat terapi pengobatan bekam | Al hijamah". www.abualbanicentre.com. Diakses tanggal 2018-02-06. 
  4. a b c d e Fatahillah, Ahmad (2007). Kemapuhan Bekam : Pencegahan dan Penyembuhan Penyakit Ala Rasulullah. Jakarta: Qultum Media. ISBN 979-3762-67-5. 
  5. a b c d e f "Sejarah Bekam (Al-Hijamah) | Reiki Malaysia | Reiki Malaysia". reiki-malaysia.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-02-07. 
  6. a b c d easetofit.com. "2 jenis bekam dan manfaatnya" (dalam bahasa en). EasetoFit. http://www.easetofit.com/terapi/bekam/read/2016/11/25/2-jenis-bekam-dan-manfaatnya. Diakses pada 2018-02-07 
  7. a b http://www.komunitiruqyahsyariyyahsingapura.com/uploads/9/1/1/3/9113333/bekam_perubatan_menurut_sunnah_nabi.pdf
  8. a b c d e f g h "Titik Bekam Sunnah dan Khasiatnya Untuk Pengobatan | Belajar Pijat Refleksi". refleksi.id (dalam id-ID). Diakses tanggal 2018-02-07. 
  9. a b c d e f g h "Manfaat Terapi Bekam Bagi Tubuh". 
  10. a b "Mari Kita "Kenali" Apa Saja Manfaat Terapi Bekam". www.apelgreen.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2018-02-10.