Asam urat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Harnsäure Ketoform.svg

Asam urat nyaéta panyakit ti sésa metabolisme zat purin anu asalna ti sésa kadaharan anu urang konsumsi.[1] Purin sorangan nyaéta zat anu aya dina saban bahan kadaharan anu asalna ti awak makhluk hirup.[1] Kalayan kecap séjén, dina awak makhluk hirup aya zat purin ieu, tuluy alatan urang ngadahar makhluk hirup kasebut, mangka zat purin kasebut pindah ka awak urang.[1] Sagala rupa sayuran sarta bubuahan ogé aya purinan.[1] Purin ogé dihasilkeun ti hasil parusakan sél-sél awak anu lumangsung sacara normal atawa alatan panyakit nu tangtu.[1] Dina basa sapopoé istilah asam urat mindeng dipaké pikeun nyebutkeun gout atawa hiperurisemia, anu gangguanna lumangsung dina metabolisme asam urat.[2] Tapi istilah asam urat sabenerna ngandung harti purin anu lumangsung alatan katabolisme (penguraian protein). Sanyawa kalayan rumus kimia C5H4N4O3 ieu aya dina jumlah anu saeutik dina urin manusa.[2] Lamun dipanaskeun, asam urat baris ngahasilkeun uréa , amonia, sarta karbon dioksisa.[2] Kadar asam urat anu kaleuleuwihan baris ngabalukarkeun sagala rupa panyakit , kawas rématik sarta batu ginjal.[2] Gangguan asam urat ieu lumangsung dina lalaki sarta wanoja.[2] Kaayaan asam urat hiji jalma dipangaruhan ku umur.[2] Saméméh mangsa begér , kadar asam urat normal pikeun lalaki atawa wanoja nyaéta kurang ti 3,6 mg/dl.[2] Sedengkeun sanggeus mangsa begér, kadar asam urat normal pikeun lalaki nyaéta 7mg/dl sarta kurang ti 6mg/dl pikeun wanoja.[2] Peringkat kadar asam urat dipicu ku obésitas (gendut teuing), gagal ginjal, konsumsi kadaharan luhur purin , konsumsi alkohol, sarta konsumsi obat-obatan (contona hiperténsi sarta ubar kanker).

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e (id) [1] (Dicutat tanggal 11 Oktober 2011)
  2. a b c d e f g h (id) Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
Nulis.jpg