Borondong jagong

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Borondong jagong
Popcorn - Studio - 2011.jpg
Jagong borondong atah
Popcorn up close salted and air popped.jpg
Jagong borondong sanggeus dipasak
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
Subspésiés:
Z. m. everta
Ngaran trinomial
Zea mays everta
Borondong jagong.

Borondong jagong nyaéta jenis opieun tina siki séréalia anu dipanaskeun nepi ka meletuk (mekar). Borondong pangilaharna dijieun tina sikian jagong (kasohor minangka popcorn ), tapi bisa ogé kajieun tina sababaraha séréalitas séjén, kayaning paré (gabah atawa kéjo garing) jeung bayem siki (Amaranthus). Borondong anu kajieun tina kéjo garing ilaharna dicitak ngabentuk pasagi jeung dibéré rasa amis.

Prosés[édit | édit sumber]

Jenis jagong pikeun borondong.

Borondong jagong mimiti dijieun ku pangeusi asli buana Amérika rébuan taun katukang.[1] Pikeun ngahasilkeun borondong anu éféktip, diperlukeun jenis awuran jagong has anu dipikawanoh minangka jagong borondong (dina klasifikasi dipikawanoh minangka Zea mays Kelompok Everta). Sikian jagong ieu ilaharna leutik kalawan bagéan tumipung (floury) katuruban sakabéhna ku bagéan anu heuras. Balukarna, nalika dipanaskeun, saab cai anu nyampak di bagéan tumipung bakal mencét bagéan heuras. Sabot éta, jumadi parobahan fisik dina bagéan heuras anu cenderung ngalunak. Antukna, dina titik tekenan tinangtu bakal jumadi peletukan ku sabab tekenan saab ti jerona.

Panyieunan borondong tina aron teu milonkeun peletukan, tapi pamekaran dilakukeun sacara panggoréngan.

Borondong jipang

Cara masak[édit | édit sumber]

Sanajan dina jumlah leutik bisa dipasak dina katél di luhur kompor, pajualan komérsil borondong jagong ngagunakeun mesin borondong jagong anu dirancang husus, anu dipanggihkeun di Chicago, Illinois, ku Charles Cretors dina taun 1885.

Harti konotatip[édit | édit sumber]

Istilah borondong dina basa prokem mibanda harti lalaki ngora atawa lalaki anu can déwasa (rumaja).

Cutatan suku[édit | édit sumber]

Referensi[édit | édit sumber]

Pranala luar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg