Busur kapuloan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kapuloan Ryukyu, Jepang ngawentuk busur kepuloan.

Busur kapuloan nyaéta jinis kapuloan anu diwangun ku ranté pulo biasana di watés konvergén ku dua Lempeng téktonik. Busur kapuloan mangrupikeun jinis ranté pulo anu unik, kalangkunganana gugus gunung bitu kalayan susunan ngawangun busur, ayana di deket sareng sajajar jeung watés konvergén antara dua Lémpéng téktonik.

Sadaya ranté gunung bitu sanés busur kepuloan, sareng sadaya busur kapuloan sanés kapuloan. Kapuloan Hawaii gaduh ranté gunung bitu anu linier di tengah Samudra Pasifik anu sanés mangrupikeun busur kapuloan. Rupa-rupa busur kapuloan kalebet Pagunungan Andes sareng Gunung St Helens antukna ngiringan buana. Andés mangrupakeun busur gunung bitu tapi sanes kapuloan; sahingga, aranjeunna henteu dikelompokkeun busur kapuloan. Kepuloan Hellenic atawa Busur Aegea di daérah tengah gaduh pulo seuer sapertos Krèta tapi henteu vulkanik.[1]

Formasi[édit | édit sumber]

Busur kapuloan ngawangun nalika salah sahiji lémpéng téktonik subduksi lémpéng deui ngahasilkeun produksi magma langsung di luhur lémpéng téktonik luhur. oses subduksi lumangsung dina watés lémpéng téktonik di laut samentawis hiji lémpéng tilelep dina bagian anu sanésna kana mantél. Nanging, ieu kajantenan di busur kepuloan anu mangrupikeun bagian tina beubeur gunung, anu katelahna minangka busur gunung bitu. Busur Aegea Kidul sareng kepuloan Aleut perenahna di Alaska aya pulo gunung bitu.

Conto[édit | édit sumber]

Busur Kapuloan Nagara Palung Basin atawa Laut Marginal Lémpéng anu disubduksi Lémpéng anu ngasubduksi
Kapuloan Aleut Amerika Serikat Palung Aleut Laut Bering Lémpéng Amérika Kalér Lempeng Pasifik
Kapuloan Kuril Rusia Palung Kuril-Kamchatka Laut Okhotsk Lémpéng Amérika Kalér Lémpéng Pasifik
Kapuloan Jepang Jepang Palung Jepang、Palung Nankai Laut Jepang Lémpéng Amérika Kalér, Lémpéng Érasia Lémpéng Pasifik, Lempeng Laut Filipina
Kapuloan Ryukyu Jepang Palung Ryukyu Laut Tiongkok Wétan (Palung Okinawa ) Lémpéng Érasia Lémpéng Laut Filipina
Kapuloan Filipina Filipina Palung Filipina Laut Tiongkok Kidul, Laut Sulawési Lémpéng Érasia Lémpéng Laut Filipina
Kapuloan Sunda Indonesia Palung Sunda Laut Jawa, Laut Florés Lémpéng Érasia Lémpéng Australia
Kapuloan Andaman jeung Nikobar India Palung Jawa Laut Andaman Lémpéng Érasia Lémpéng Indo-Australia
Kepuloan Izu atawa Kapuloan Bonin (Kepulauan Ogasawara) Jepang Palung Izu-Ogasawara Lémpéng Laut Filipina Lémpeléng Pasifik
Kapuloan Mariana Amérika Serikat Palung Mariana Lémpéng Laut Filipina Lémpéng Pasifik
Kapuloan Bismarck Papua Nugini Palung Britania Anyar Lémpéng Pasifik Lémpéng Australia
Kapuloan Solomon (Kapuloan) Kapuloan Solomon Palung San Cristobal Lémpéng Pasifik Lémpéng Australia
Hebrides anyar Vanuatu Palung Hebrides Ayar Lémpeng Pasifik Lémpéng Australia
Kapuloan Tonga Tonga Palung Tonga Lémpeng Australia Lémpeng Pasifik
Antillés Palung Puérto Riko Laut Karibia Lémpéng Karibia Lémpéng Amérika Kalér, Lémpéng Amérika Kidul
Kapulauan Sandwich Kidul jeung Georgia Kidul Britania Raya Palung Sandwich Kidul Laut Scotia Lémpéng Scotia Lémpéng Amérika Kidul
Aegea atawa Busur Hellenik Yunani Palung Mediterania Wétan Laut Aegea Lempeng Laut Aegea atawa Lémpéng Hellenik Lémpéng Afrika
Busur Vulkanik Aegea Selatan Yunani Palung Mediterania Wétan Laut Aegea Lémpéng Laut Aegea atau Lémpéng Hellenik Lémpéng Afrika

Busur kepulauan kuna[édit | édit sumber]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "What Is An Island Arc?". WorldAtlas. Diakses tanggal 2019-11-15. 

Tempo ogé[édit | édit sumber]