Papua Nugini

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Independen Stet bilong Papua Niugini
Independent State of Papua New Guinea
Nagara Indepénden Papua Nugini
Bandéra Papua Nugini
Motto
Unity in diversity[1]
Lagu
O Arise, All You Sons[2]
Location of Papua Nugini
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Port Moresby
9°30′S 147°07′E
Basa resmi Inggris, Tok Pisin, Hiri Motu[3]
Démonim Papua New Guinean
Pamaréntah Démokrasi parleménter jeung Monarki konstitusional
 -  Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur Jéndral Bob Dadae
 -  Perdana Mentri James Marape
Kamerdikaan
 -  ti Australia 16 Séptémber 1975 
Aréa
 -  Total 462.840 km² (ka-54)
178.703 mil² 
 -  Cai (%) 2
Populasi
 -  Perkiraan  2011 6.187.591[4] (ka-106)
 -  Sénsus 2000 5.190.783 
 -  Kapadetan 13,37 /km² (ka-201)
34,62 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $14,947 milyar[5] 
 -  Per kapita $2.300[5] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $9,668 milyar[5] 
 -  Per kapita $1.488[5] 
Gini? (1996) 50,9 (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,431 (handap) (ka-140)
Mata uang Kina (PGK)
Zona wanci AEST (UTC+10)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+10)
TLD Internét .pg
Kode telepon +675

Papua Nugini (Tok Pisin: Papua Niugini), resmina Nagara Indepénden Papua Nugini, mangrupa hiji nagara di Oséania, ngawasaan beulah wétan ti pulo Papua jeung raloba pulo. Nagara ieu aya di Samudra Pasifik kidul-kulon, dina hiji wewengkon nu kadéfinisi ti abad ka-19 salaku Mélanésia. Ibu kotana nyaéta Port Moresby.

Babagian administratif[édit | édit sumber]

Papua Nugini dibagi kana opat région, nu sanés babagian administratif primér tapi lumayan signifikan dina raloba widang pamaréntahan, komérsial, jeung aktivitas lian.

Nagara ieu miboga 20 babagian tingkat propinsi: 18 propinsi, Région Otonom Bougainville, jeung Distrik Nasional Ibu Kota. Masing-masing propinsi dibagi deui kana hiji (atawa leuwih) distrik, nu dina giliranna dibagi deui kana hiji (atawa leuwih) Aréa Tingkat Pamaréntahan Lokal.

Propinsi[6] mangrupa babagian administratif primér nagara. Pamaréntahan propinsi mangrupa cabang ti pamaréntahan nasional – Papua Nugini sanés hiji féderasi propinsi. Babagian tingkat propinsi nyaéta:

Propinsi Papua Nugini.

Parlemén geus nyatujuan panyieunan 2 propinsi tambihan dina 2012: Propinsi Hela, nu bakal ngawengku sabagian ti Propinsi Daratan Luhur Kidul, jeung Propinsi Jiwaka, nu bakal diwangun liwat ngabagi Propinsi Daratan Luhur Kulon.[7]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Daptar:

Catetan suku[édit | édit sumber]

  1. Sir Michael Somare (2004-12-06). "Stable Government, Investment Initiatives, and Economic Growth". Keynote address to the 8th Papua New Guinea Mining and Petroleum Conference (Google cache). Diakses tanggal 2007-08-09. 
  2. "Never more to rise". The National (February 6, 2006). Diakses tanggal 2005-01-19. 
  3. Official languages of Papua New Guinea
  4. Central Intelligence Agency (2011). "Papua New Guinea". The World Factbook. Langley, Virginia: Central Intelligence Agency. Diakses tanggal 2011-10-05. 
  5. a b c d "Papua New Guinea". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-21. 
  6. The Constitution of Papua New Guinea sets out the names of the 19 provinces at the time of Independence. Several provinces have changed their names; such changes are not strictly speaking official without a formal constitutional amendment, though "Oro," for example, is universally used in reference to that province.
  7. "''Post-Courier'', "Jiwaka, Hela set to go!" July 15, 2009". Postcourier.com.pg. 2009-07-15. Diakses tanggal 2010-06-27. 

Réferénsi[édit | édit sumber]

  • Swadling, Pamela (1996). Plumes from Paradise. Papua New Guinea National Museum. ISBN 9980-85-103-1. 

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Pék paluruh émbaran nu leuwih loba ngeunaan Papua Nugini ku jalan nyungsi proyék sabaraya Wikipédia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tempo ogé Papua Nugini di Wikivoyage






Countries.png