CC201

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
CC201
300px|CC201
Sumber tenaga:
Diesel éléktrik
Bagian ti seri GE Universal Locomotive Series
Pausahaan anu ngajieun:General Electric Transportation, Amérika Serikat
Nomor seri:CC 201
Modél:GE U18C
Tanggal dijieun:1976-1992
Jumlah dijieun:92 unit
Anu ngajieun deui:Balai Yasa Yogyakarta jeung Balai Yasa Lahat, pikeun lokomotip modifikasi BB 203
Tanggal dijieun deui (rehab):1989-2004
Jumlah dijieun deui (rehab):52 unit ti BB 203
Data teknis
Roda
Susunan roda AAR:C-C
Klasifikasi UIC:Co'Co'
Dimensi
Lebar sepur:1.067 mm
Diameter roda:914 mm
Panjang:14.134 mm
Lebar:2.642 mm
Tinggi (maksimum):3.636 mm
Jarak antara alat perangkai:15.214 mm
Jarak antar pivot:7.680 mm
Jarak gandar:3.304 mm
Tinggi alat perangkai:770 mm
Berat
Berat kosong:78 ton
Berat siap:84 ton
Berat adhesi:84 ton
Bahan bakar dan kapasitas
Jenis bahan bakar:High-Speed Diesel
Kapasitas bahan bakar:3.028 liter
Kapasitas pelumas:984 liter
Kapasitas pendingin:684 liter
Mesin, motor traksi, dan converter
Penggerak utama:GE 7FDL-8
Jenis mesin:4 léngkah, Turbocharger
Generator:GT 581
Motor traksi:6 unit
Tipeu: GE 761, DC-DC
Transmisi dan kinerja
Perbandingan roda gigi:90:21
Kacepatan maksimum:120 km/jam
(kiwari dibatasi nepi ka 90 km/jam)
Kacepatan minimum kontinu:24 km/jam
Daya mesin:1.950 hp
Daya ka generator/converter:1.825 hp
Jari-jari lengkung terkecil:56,7 m
Lain-lain
Rem lokomotif:Rem udara tekan, dynamic brake, rem parkir
Sistem keselamatan:Locotrack, WABCO AA-2 Air Horn, Vigilance Control Panel
Tipe kompresor:Gardner Denver WBO
Informasi kapamilikan jeung karir
Pausahaan pamilik:Kereta Api Indonesia
Daérah operasi:Pulo Jawa, Sumatera Kidul, jeung Sumatera Kalér
Mimiti dinas1977
Kaayaan:131 unit beroperasi, 6 rusak, 7 dijadikeun CC 204
Lokomotip CC 201 89 05 MN di Stasion Jatinegara.

Lokomotip CC 201 nyaéta lokomotip diesel éléktrik milik Kereta Api Indonesia anu diproduksi ku General Electric Transportation anu jenis modélna U18C.[1] Dibanding lokomotip tipeu saacanna nyaéta CC 200, tipeu CC 201 miboga konstruksi anu leuwih leutik anu beuratna 84 ton jeung daya mesinna 1950 hp.[2] Lokomotip ieu bergandar Co'Co'. Hartina lokomotip ieu boga 2 bogie masing-masing 3 gandar atawa 6 gandar penggerak jeung 6 motor traksi, lokomotif ieu bisa dioperasikeun dina lintas datar jeung pagunungan.[2] Lokomotip ieu, sarua saperti lokomotip GE nu séjén, bisa maju nepi ka 120 km/jam, sanajan kacepatan karéta api kiwari dibatasi maksimal 90 km/jam.[2]

Sepanjang karierna, lokomotip ieu geus berpengalaman narik babaraha jenis KA, mimiti karéta éksekutip, bisnis, ékonomi, campuran, nepi ka karéta barang/kargo.[1] Tapi, kiwari CC 201 sok dioperasikeun pikeun KA kelas bisnis, campuran, ékonomi, jeung lokal.[1]

CC 201 ogé mangrupa salah sahiji lokomotip GE Transportation anu pangsuksésna di Indonésia, lantaran kasadiaan suku cadang anu cukup sarta mesin anu mirip jeung CC 203, CC 204, jeung CC 206 (kabéh bermesin GE 7FDL-8).[1] Posisi lokomotip diesel hidraulik (DH) di Sumatera jeung Jawa ogé kagantikeun ku lokomotip ieu.[1]

Lokomotip CC 201 05 maké livery Perumka di stasion Kutoarjo jeung karéta api Badrasurya.

Pamakéan di Indonésia[édit | édit sumber]

Lokomotif CC 201 di Indonésia aya 4 génerasi, nyaéta:[1]

  • CC 201 génerasi I
  • CC 201 génerasi II
  • CC 201 génerasi III
  • CC 201 réhab (eks-BB 203)

Alokasi CC 201[édit | édit sumber]

Di Indonésia, kiwari aya 131 lokomotip CC 201 beroperasi dari 144 ti mimitina.[1] 6 unit rusak jeung 7 unit dijadikeun CC 204.[1] Dianataran:[1]

92 lokomotip CC 201 asli

  • 28 lokomotip kedatangan taun 1977
  • 10 lokomotip kedatangan taun 1978
  • 34 lokomotip kedatangan taun 1983
  • 20 lokomotip kedatangan taun 1992

52 lokomotip CC 201 modifikasi BB 203

  • 18 lokomotip modifikasi taun 1989
  • 2 lokomotip modifikasi taun 1993
  • 2 lokomotip modifikasi taun 1999
  • 7 lokomotip modifikasi taun 2004

Lokomotif CC 201 ampir aya di kabéh dipo induk, antara lain:[1]

Alokasi Lokomotip CC 201
Dipo Induk Lokomotip
Jatinegara (JNG) CC 201 29 (CC 201 78 01), CC 201 68 (CC 201 83 30), CC 201 102 (CC 201 92 12), CC 201 103 (CC 201 92 13), CC 201 104 (CC 201 92 14), CC 201 105 (CC 201 92 15), CC 201 106 (CC 201 92 16), CC 201 107 (CC 201 92 17), CC 201 108 (CC 201 92 18), CC 201 109 (CC 201 92 19), dan CC 201 110 (CC 201 92 20)
Tanah Abang (THB) CC 201 38 (CC 201 78 06), CC 201 39 (CC 201 83 01), CC 201 73R (CC 201 89 01), CC 201 74R (CC 201 89 02), CC 201 75R (CC 201 89 03), CC 201 77R (CC 201 89 05), CC 201 78R (CC 201 89 06), CC 201 79R (CC 201 89 07), dan CC 201 80 (CC 201 89 08)
Bandung (BD) CC 201 93 (CC 201 92 03), CC 201 94 (CC 201 92 04), CC 201 95 (CC 201 92 05), CC 201 97 (CC 201 92 07), CC 201 99 (CC 201 92 09), dan CC 201 100 (CC 201 92 10)
Cirebon (CN) CC 201 22 (CC 201 77 17), CC 201 23 (CC 201 77 18), CC 201 24 (CC 201 77 19), CC 201 25 (CC 201 77 20), CC 201 26R (CC 201 77 21), CC 201 27 (CC 201 77 22), CC 201 28 (CC 201 77 23), dan CC 201 29 (CC 201 78 01)
Semarang Poncol (SMC) CC 201 67 (CC 201 83 29), CC 201 69 (CC 201 83 31), CC 201 71 (CC 201 83 33), CC 201 72 (CC 201 83 34), CC 201 142R (CC 201 04 05), CC 201 143R (CC 201 04 06), dan CC 201 144R (CC 201 04 07)
Purwokerto (PWT) CC 201 51 (CC 201 83 13), CC 201 52 (CC 201 83 14), CC 201 53 (CC 201 83 15), CC 201 54 (CC 201 83 16), CC 201 55 (CC 201 83 17), CC 201 56 (CC 201 83 18), CC 201 57 (CC 201 83 19), CC 201 58 (CC 201 83 20), CC 201 59 (CC 201 83 21), CC 201 60 (CC 201 83 22), CC 201 61 (CC 201 83 23), CC 201 62 (CC 201 83 24), CC 201 63 (CC 201 83 25), CC 201 64 (CC 201 83 26), CC 201 65 (CC 201 83 27), dan CC 201 127R (CC 201 83 47R)
Yogyakarta (YK) CC 201 30 (CC 201 78 02), CC 201 31 (CC 201 78 03), CC 201 34 (CC 201 78 04), CC 201 36 (CC 201 78 05), CC 201 40 (CC 201 83 02), CC 201 41 (CC 201 83 03), CC 201 42 (CC 201 83 04), CC 201 43 (CC 201 83 05), CC 201 44 (CC 201 83 06), CC 201 45 (CC 201 83 07), dan CC 201 46 (CC 201 83 08)
Sidotopo, Surabaya (SDT) CC 201 01R (CC 201 77 01R), CC 201 02 (CC 201 77 02), CC 201 04 (CC 201 77 03), CC 201 07 (CC 201 77 05), CC 201 08 (CC 201 77 06), CC 201 09 (CC 201 77 07), CC 201 13 (CC 201 77 09), CC 201 14R (CC 201 77 10), CC 201 15 (CC 201 77 11), CC 201 17 (CC 201 77 12), CC 201 18R (CC 201 77 13), CC 201 19 (CC 201 77 14), CC 201 20 (CC 201 77 15), CC 201 21 (CC 201 77 16), CC 201 47 (CC 201 83 09), CC 201 49 (CC 201 83 11), CC 201 81R (CC 201 89 09), CC 201 126R (CC 201 99 01), CC 201 129R (CC 201 83 48), CC 201 130R (CC 201 83 49), CC 201 134R (CC 201 83 53), CC 201 135R (CC 201 83 54)
Jember (JR) CC 201 91 (CC 201 92 01), CC 201 92 (CC 201 92 02), dan CC 201 101 (CC 201 92 11).
Kertapati, Palémbang (KPT) CC 201 48 (CC 201 83 10), CC 201 84R (CC 201 89 12), CC 201 86R (CC 201 89 13), CC 201 87R (CC 201 89 14R), CC 201 88R (CC 201 89 15), CC 201 89R (CC 201 89 16), CC 201 90R (CC 201 89 17R), CC 201 111R (CC 201 93 01R), CC 201 112R (CC 201 93 02R), CC 201 113R (CC 201 83 35), CC 201 114R (CC 201 83 36), CC 201 115R (CC 201 83 37), CC 201 116R (CC 201 83 38), CC 201 117R (CC 201 83 39), CC 201 118R (CC 201 83 40), CC 201 119R (CC 201 83 41), CC 201 122R (CC 201 83 43), CC 201 123R (CC 201 83 44), CC 201 124R (CC 201 83 45), CC 201 125R (CC 201 83 46), CC 201 128R (CC 201 99 02), CC 201 131R (CC 201 83 50), CC 201 133R (CC 201 83 52), CC 201 138R (CC 201 04 01), CC 201 139R (CC 201 04 02), CC 201 140R (CC 201 04 03), dan CC 201 141R (CC 201 04 04)
Tanjung Karang, Lampung (TNK) CC 201 120R (CC 201 83 42R), CC 201 132R (CC 201 83 51), CC 201 136R (CC 201 83 55), dan CC 201 137R (CC 201 83 56).
Médan (MDN) CC 201 05 (CC 201 77 04), CC 201 10 (CC 201 77 08), CC 201 50 (CC 201 83 12), CC 201 66 (CC 201 83 28), CC 201 70 (CC 201 83 32), CC 201 76R (CC 201 89 04), CC 201 82 (CC 201 89 10), dan CC 201 96 (CC 201 92 06).

Katerangan:[1]

  • Kabéh lokomotip CC 201 iwal ti anu aya di Sumatera Kidul jeung Lampung geus maké livery panganyarna PT KAI. Pikeun lokomotip anu aya di Sumatera Kidul jeunf Lampung ogé geus maké logo anyar PT KAI, tapi ngapertahankeun kénéh livery beureum-bulao Perumka.
  • Kabéh lokomotip CC 201 geus maké penomoran panganyarna dumasar Peraturan Menteri Perhubungan RI No. KM 45 taun 2010.

Data tehnis [3][édit | édit sumber]

  • Dimensi lokomotif
  1. Lebar sepur : 1.067 mm
  2. Panjang body: 14.134 mm
  3. Jarak antara alat perangkai: 15.214 mm
  4. Lebar body: 2.642 mm
  5. Tinggi maksimum: 3.636 mm
  6. Jarak gandar: 3.304 mm
  7. Jarak antar pivot: 7.680 mm
  8. Diaméter roda penggerak: 914 mm
  9. Diaméter roda idle: -
  10. Tinggi alat perangkai: 770 mm
  • Berat
  1. Berat kosong: 78 ton
  2. Berat siap: 84 ton
  3. Berat adhesi: 84 ton
  • Motor Diesel
  1. Tipe: GE-7FDL8 (GE FDL Series 8 Cylinders)
  2. Jenis: 4 langkah, Turbocharger
  3. Daya Mesin: 1.950 hp
  4. Daya ke generator/converter: 1.825 hp
  • Motor Traksi/Converter
  1. Jumlah motor traksi: 6
  2. Tipe motor: GE 761, DC-DC
  3. Géar ratio: 90:21
  4. Tipe generator: GT 581
  • Kinerja
  1. Kacepatan maksimum: 120 km/jam
  2. Gaya tarik maksimum (adhesi): 17.640 kgf
  3. Kecepatan minimum kontinu: 24 km/jam
  4. Jari-jari lengkung terkecil: 56,7 m
  • Kapasitas
  1. Bahan bakar: 3.028 liter
  2. Minyak pelumas: 984 liter
  3. Air pendingin: 684 liter
  • Lain-lain
  1. Sistem rem: Rem udara tekan, dynamic brake, rem parkir
  2. Tipe kompresor: Gardner Denver WBO

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Lokomotip

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k Situs resmi PT Kereta Api Indonesia (id) diakses tanggal 13 Maret 2016
  2. a b c Majalah KA Edisi Maret 2007
  3. Tim Redaksi Majalah KA. 2007. Album Lokomotif dan KRL (Seri 1). Depok: PT Ilalang Sakti Komunikasi.


KA Galunggung Nagreg.jpg