Stasion Jatinegara

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Jatinegara
Logo PT KAI (Persero).svg
PapanNamaStasiun JNG.png
  • Singgetan: JNG
  • Nomor: 0450
Sta jatinegara.jpg
Stasion Jatinegara taun 2007
Lokasi
Propinsi DKI Jakarta
Kota Jakarta Timur
Kacamatan Matraman
Kalurahan Pisangan Baru
Alamat Jalan Raya Bekasi Barat
Kodeu pos 13110
Sajarah
Dibuka 1910
Ngaran saméméhna Stasiun Meester Cornelis S.S.
Taun ganti ngaran 1945
Informasi séjén
Operator Daérah Operasi I Jakarta
Kelas stasion[1] Badag tipeu A
Tingkat kaluhuran +16 m
Perenahna[2]
Layanan Sakabéh karéta api panumpang anu datang di arah wétan Jakarta jeung KRL Commuter Line
Pamesenan tikét Sistem tikét online, boarding pass ngan dilayanan nalika kaayaan darurat, jeung ngalayanan kartu single trip/multi trip Commuter Line.
Operasi
  Stasion saméméhna     KRL Jabodetabék     Station sanggeusna  
Bogor–JatinegaraTungtung
Depok–Jatinegara
Bekasi–Jakarta Kota
Manggarai
Cikarang–Jakarta Kota
Pasar Senén
  Layanan panghubung  
  Stasion saméméhna     Transjakarta     Station sanggeusna  
Koridor 10
Arah PGC 2
Nyambung di: Stasion Jatinegara
Koridor 10
Arah Tanjung Priok
Nyambung di: Stasion Jatinegara
Koridor 11
Arah Kampung Melayu
Koridor 11
Arah Pulo Gebang
Koridor 5
Nyambung di: Pasar Jatinegara
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur 7 (jalur 1 jeung 2: jalur lurus)
Jumlah péron Hiji péron sisi anu maké tangga jeung tilu péron pulo anu sarua jangkung
Gaya arsitéktur Nieuwe Indische Bouwstijl
Arsiték Ir. S. Snuyf
Tipeu pasinyalan Éléktrik tipeu Kyosan K5B[3]
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Taya
Toilét: Aya
Boarding pass: Aya, kondisional
Tempat ibadah: Aya

Stasion Jatinegara (JNG) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di wates antara Jatinegara jeung Matraman, pasna di Kalurahan Pisangan Baru, Matraman, Jakarta Timur. Stasion anu aya di tingkat kaluhuran +16 méter ieu kaasup ka Daérah Operasi I Jakarta. Stasion ieu jadi titik hubung tilu jalur, nyaéta jalur ka Pasar Senén, jalur ka Manggarai, jeung jalur ka Bekasi anu unggal poé na diliwatan ku ratusan karéta api. Stasion ieu miboga lima jalur karéta api kalawan jalur 1 jeung 2 minangka jalur lurus ditambah hiji jalur anu kahubung jeung dipo lokomotip anu aya di beulah kulon ieu stasion.

Salaku stasion panghubung ka luar Jakarta, stasion ieu diliwatan ku sakabéh KA ka kota-kota di Pulo Jawa. Kiwari ampir kabéh KA jarak jauh jeung manengah anu datang ka Jakarta eureun pikeun nurunkeun panumpang di stasion ieu, iwal ti KA anu rangkéanna panjang (KA Gumarang, KA Kertajaya, jeung KA Tawang Jaya) lantaran rangkéanna teu katampung ku péron stasion ieu, ditambah KA Pangandaran ruteu Banjar-Bandung-Gambir pp sarta KA Lokal Cilamaya/Walahar jeung Lokal Jatiluhur. Sedengkeun, pikeun arah sabalikna euweuh KA jarak jauh jeung manengah anu eureun pikeun naékkeun panumpang, iwal ti lamun aksés jalan ka Stasion Gambir atawa Stasion Pasar Senén kaganggu.

Sajarah[édit | édit sumber]

Turntable Stasion Jatinegara taun 1924

Awalna Jatinegara ngaranna Meester Cornelis. Ngaran éta aya ku sabab sebutan murid-murid ka hiji guru anu ngajar, ngadegkeun sakola, jeung ngeusi khotbah di wewengkon éta, nyaéta Cornelis Senén. Ngaran éta tuluy dirobah jadi Jatinegara nalika jaman pendudukan Jepang lantaran Jepang teu resep lamun aya istilah Walanda. Ngaran Jatinegara hartina "Negara Sejati", sebutan ti Pangéran Jayakarta anu tiheula ngadegkeun padumukan Jatinegara Kaum. Padumukan ieu diadegkeun sabada Walanda ngancurkeun Karaton Sunda Kelapa anu aya di antara Rawamangun jeung Pasar Klénder.[4]

Foto udara Stasion Jatinegara.

Stasion ieu diadegkeun taun 1910 sarta kira-kira dirancang ku arsiték Ir. S. Snuyf, pupuhu samentara Biro Perancang Departemen Pekerjaan Umum. Kota Meester Comelis, perenahna di kadua sisi Walungan Ciliwung, mangrupa kotapraja nu mandiri, mimiti taun 1935. Awalna, stasion ieu diaranan Rawa Bangké, sebutan pikeun rawa-rawa nu aya di deukeutna, anu misahkeun stasion NIS Meester Cornelis jeung peuntaseun walungan. Stasion heubeul BOS bentukna leuwih leutik ti stasion NIS Weltevreden, perenahna di beulah kulon sarta kungsi difungsikeun minangka kantor dinas salila babaraha waktu.[4]

Mimitina S. Snuyff (SS) boga maksud rék ngawangun stasion nu gedé pikeun paeureunan karéta api anu ka Bandung. Arepna nyaéta panumpang ti Weltevreden bakal milih stasion ieu tibatan Stasion Kemayoran, anu pas jaman éta jadi stasion SS anu pangutamana, ngan sipatna henteu permanén. Pengambilalihan jalur NIS ka Bogor, anu kuduna dibolaykeun ngan masih kénéh bisa dibenerkeun sacara struktural jeung tetep dipertahankeun, sahingga rencana éta teu dipertimbangkeun leuwih lanjut. Sanajan kitu, kabutuhan pikeun ngawangun stasion anu lega masih dirasakeun lantaran Meester bakal jadi stasion panghubung anu penting minangka rangkéan nu anyar ka stasion Weltevreden jeung jalur nu aya ka Tanjung Priok liwat Pasar Senén (van Ballegoijen de Jong 1992: 104). Prosés ngalegakeun kota Batavia tuluy ngarah ke Meester Comelis. Stasion anyar ieu dina perencanaan diusahakeun miboga ciri padésaan Walanda, ngan diluyukeun ogé jeung daérah tropis. Tuluy usaha éta geus hasil.[5]

Kaunikan[édit | édit sumber]

Stasion ieu miboga ciri has mangrupa bél lagu instruméntal Kicir-Kicir atawa Jali-Jali anu sok disetél nalika aya kadatangan KA panumpang jarak jauh/manengah jeung lokal.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

KA jarak jauh-manengah jurusan Gambir[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

KA jarak jauh-manengah jurusan Pasar Senén[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas bisnis[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

KRL Commuter Line[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Berikut ini adalah jadwal karéta api penumpang yang berhenti di Stasion Jatinegara per 15 April 2019 (revisi Gapeka 2017).

Harap diingat, bahwa jadwal karéta api di bawah ini hanya membahas jadwal karéta api non KRL. Untuk mengetahui jadwal KRL terbaru, dapat mengakses tautan menuju situs web KRL yang terdapat pada pranala luar halaman ini.

  • KA Reguler & Fakultatif
No. KA KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
35F**) Argo Parahyangan Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 00.00 00.02
7077**) Argo Parahyangan Tambahan 00.03 00.05
183 Bengawan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 00.15 00.18
191 Kutojaya Utara Ékonomi AC Prémium 00.43 00.46
146/143 Jayabaya (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 01.21 01.24
173 Gaya Baru Malam Selatan Ékonomi AC 01.42 01.45
119 Senja Utama YK Bisnis 02.10 02.12
123 Sawunggalih Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 02.04 02.07
153 Gajah Wong Ékonomi AC Plus 02.30 02.33
115 Senja Utama Solo Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 02.41 02.44
7069 Tawang Jaya Prémium Ékonomi AC Prémium 02.52 02.54
147A Jaka Tingkir (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 03.17 03.20
53 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 03.27 03.29
175 Brantas Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 03.42 03.44
222/219 Serayu 03.50 03.52
47 Sembrani Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 03.57 03.59
41 Gajayana 04.09 04.11
9 Argo Dwipangga Éksekutip Argo 04.19 04.21
55 Bangunkarta Éksekutip Satwa 04.33 04.35
3 Argo Bromo Anggrék Éksekutip Argo 04.42 04.44
7063 Jayakarta Prémium Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 05.16 05.19
46/43 Bima Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 05.25 05.27
9F*) Argo Dwipangga Fakultatif Éksekutip Argo 05.48 05.50
7057 Argo Parahyangan Tambahan Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 07.08 07.10
19 Argo Parahyangan 07.59 08.01
15 Argo Jati Éksekutip Argo 08.10 08.12
67 Cirebon Éksprés Éksekutip & Ékonomi AC Plus 08.46 08.48
171 Matarmaja Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 09.08 09.10
21 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 09.28 09.30
141 Majapahit Jakarta Pasar Senén (PSE) (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 09.56 09.58
61 Tegal Bahari Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 10.11 10.13
31 Argo Parahyangan Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 10.32 10.34
69 Cirebon Éksprés Éksekutip & Ékonomi AC Plus 11.20 11.22
33 Argo Parahyangan Éksekutip Argo 11.32 11.34
11 Argo Sindoro 11.43 11.45
39F***) Argo Jati Fakultatif 13.42 13.44
121 Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 14.06 14.08
149 Menoréh Ékonomi AC Plus 14.18 14.20
23 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 14.39 14.41
117 Fajar Utama YK Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis 14.50 14.52
51 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 15.23 15.26
7 Argo Lawu Éksekutip Argo 16.11 16.13
7075 Argo Parahyangan Tambahan 16.21 16.23
17 Argo Jati 16.33 16.35
1 Argo Bromo Anggrék 16.45 16.47
218/215 Serayu Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 17.01 17.03
151 Bogowonto (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 17.17 17.19
7F*) Argo Lawu Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 17.32 17.34
25 Argo Parahyangan Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 17.45 17.47
125F****) Senja Utama Cirebon Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 17.56 17.58
209 Tegal Éksprés Ékonomi AC 18.29 18.31
63 Tegal Bahari Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.54 18.56
27 Argo Parahyangan Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 19.09 19.11
71F*) Cirebon Éksprés Fakultatif Éksekutip & Ékonomi AC Plus 19.38 19.40
60/57 Purwojaya Éksekutip Satwa 21.00 21.02
65 Tegal Bahari Éksekutip & Ékonomi AC Plus 21.17 21.19
13 Argo Muria Éksekutip Argo 21.49 21.51
155A Singasari Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 22.21 22.23
29 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 22.38 22.40
185 Progo Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 23.30 23.32
  • KA Tambahan (beroperasi pada masa lebaran dan natal-taun baru; terkadang juga pada hari libur nasional atau akhir pekan tertentu)
No. PLB/KLB KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7049 Argo Parahyangan Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 01.36 01.38
7039 Kutojaya Utara Tambahan/

Sawunggalih Tambahan

Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus atau Prémium/

(Éksekutip & )Bisnis

03.46 03.49
7031 Brantas Tambahan Bisnis & Ékonomi AC 05.10 05.12
7013 Taksaka Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 05.35 05.37
7043 Tawang Jaya Prémium Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 06.20 06.22
7055*****) Sembrani Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 06.25 06.27
10073 Mantab Prémium Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 06.35 06.37
7027 Kertajaya Tambahan Bisnis & Ékonomi AC 10.38 10.40
7007 Gajayana Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 10.55 10.57
7033 Matarmaja Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 11.07 11.09
7001 Argo Muria Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 12.50 12.52
7051***) Argo Parahyangan Tambahan 13.58 14.00
7011 Taksaka Tambahan Éksekutip Satwa 14.12 14.14
7018/7015 Purwojaya Tambahan Éksekutip & Bisnis 15.02 15.04
7041 Tawang Jaya Prémium Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 16.06 16.08
7029A Mataram Éksekutip & Bisnis 16.41 16.43
7059 Argo Parahyangan Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo/Ékonomi AC Plus 17.13 17.15
7061A****) Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 18.25 18.27
7037 /

11903

Kutojaya Utara Tambahan/

Sawunggalih Tambahan

Ékonomi AC Plus atau Prémium/

(Éksekutip & )Bisnis

18.39 18.41
7009*****) Sembrani Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 19.17 19.19
7003 Argo Sindoro Tambahan Éksekutip Argo( & Ékonomi AC Plus) 22.46 22.48
7005 Argo Jati Tambahan Éksekutip Argo 23.54 23.56

Keterangan:

*) = Biasana dijalankeun nalika deukeut ka poé libur nasional atawa ahir pekan nu tangtu.

**) = Dioperasikeun sakali éwang.

***) = Biasana dijalankeun nalika deukeut ka poé libur nasional atawa ahir pekan nu tangtu jeung dioperasikeun sakali éwang.

****) = Biasana dijalankeun nalika deukeut ka poé libur nasional atawa ahir pekan nu tangtu jeung dioperasikeun sakali éwang.

*****) = Biasana dioperasikeun sakali éwang

Antarmoda pangrojong[édit | édit sumber]

Jenis angkutan umum Trayék Jurusan
Transjakarta Roundeltjk5.png Ancol–Kampung Melayu
5A Kampung Melayu-Grogol 1
Harmoni Séntral-PGC 1
Ancol-PGC 1
Kampung Rambutan-Ancol (transit di Stasion Jatinegara)
5K Kampung Melayu-Kota
7F Kampung Rambutan-Harmoni Séntral (transit di Stasion Jatinegara)
7M Kampung Rambutan-Pulo Gadung 2 (transit di Stasion Jatinegara)
Roundetjk10.png Tanjung Priok–PGC 2 (transit di Stasion Jatinegara)
Roundetjk11.png Pulo Gebang–Kampung Melayu
5B Stasion Tebet-Bidara Cina
11N Rusun Cipinang Muara-Stasion Jatinegara 2
11K Rusun Rawa Bebek-Bukit Duri
B12 Summarecon Bekasi–Tanjung Priok (transit di Flyover Jatinegara)
B22 Bekasi-Juanda (via Bekasi Timur)
Mikrolet[6] M02 Kampung Melayu–Pulo Gadung
M06A Kampung Melayu–Gantia
M31 Kampung Melayu–Pondok Kelapa
M32 Kampung Melayu–Kompleks Perumnas Klender
MetroMini[7] 46 Pulo Gadung–Kampung Melayu
50 Kampung Melayu–Kompleks Perumnas Klender
51 Kampung Melayu–Cibening
54 Kampung Melayu–Kincan
60 Kampung Melayu–Tebet–Manggarai
61 Kampung Melayu–Bukit Duri–Manggarai
506 Kampung Melayu–Pondok Kopi
Kowanbisata AC Kampung Melayu–Cibinong
Kopaja[7] 502 Kampung Rambutan–Tanah Abang
Mayasari Bakti[8] AC117 Pulo Gadung–Poris Plawad (via TOL JORR-BSD City-Cikokol)
AC122 Cikarang–Senén
P9A Bekasi via Tol Timur–Senén

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. antaranews.com. "Sistem persinyalan Manggarai-Jatinegara diperbarui". Antara News. Diakses tanggal 2019-02-27. 
  4. a b Majalah KA Edisi Agustus 2014
  5. de Jong, Michiel van Ballegoijen (1993). Spoorwegstations op Java. 
  6. "Mikrolet – TransportUmum – Jakarta". www.transportumum.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-06-27. 
  7. a b "Rute Metro Mini dan Kopaja di Jakarta". e-transportasi. http://www.etransportasi.com/2017/02/rute-metro-mini-dan-kopaja-di-jakarta.html. Diakses pada 2018-06-27 
  8. "Rute dan Tarif Bus Mayasari Bakti". e-transportasi. http://www.etransportasi.com/2017/02/rute-dan-tarif-bus-mayasari-bakti.html. Diakses pada 2018-06-27 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Jalur karéta api Rajawali-Cikampék
Stasion saméméhna:
Stasion Pondok Jati
Stasion saenggeusna:
Stasion Cipinang
Jalur karéta api Manggarai-Jatinegara
Stasion saméméhna:
Stasion Manggarai
Stasion saenggeusna:
-


Stasiun Selatan Bandung.jpg