Stasion Cirebon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Cirebon
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun CN.png
  • Singgetan: CN
  • Nomor: 0930
Cirebon Kejaksan Station.jpg
Stasion Cirebon Kejaksan
Lokasi
Propinsi Jawa Kulon
Kota Cirebon
Kacamatan Kejaksan
Kalurahan Kebonbaru
Alamat Jalan Raya Siliwangi
Kodeu pos 45124
Koordinat 6°42′19″S 108°33′20″E / 6.705292°S 108.555563°E / -6.705292; 108.555563Koordinat: 6°42′19″S 108°33′20″E / 6.705292°S 108.555563°E / -6.705292; 108.555563
Sajarah
Dibuka 1912
Ngaran saméméhna Stasiun Cheribon SS, Tjirebon
Ngaran séjén Stasion Kejaksan
Informasi séjén
Operator Daérah Operasi III Cirebon
Kelas stasion[1] Badag tipe A
Tingkat kaluhuran +4 m
Perenahna[2]
Layanan Argo Bromo Anggrék, Argo Lawu (régulér & fakultatif), Argo Dwipangga (régulér & fakultatif), Argo Sindoro (régulér & tambahan), Argo Muria (régulér & tambahan), Argo Jati (régulér, fakultatif, & tambahan), Gajayana (régulér & tambahan), Bima, Sembrani (régulér & tambahan), Taksaka (régulér & tambahan), Bangunkarta, Purwojaya (régulér & tambahan), Tegal Bahari, Cirebon Éksprés (régulér & fakultatif), Harina, Gumarang, Ciremai (régulér & tambahan), Ranggajati, Senja Utama Solo, Fajar Utama YK, Senja Utama YK, Sawunggalih, Fajar/Senja Utama CN, Singasari, Mantab, Jayakarta Prémium, dan Tawang Jaya Prémium
Pamesenan tikét

Sistem tikét onlén; ngalayanan pamesenan langsung sarta parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét.

Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur 7 (jalur 2 jeung 3: sepur lurus)
Jumlah péron 4 (hiji péron sisi sarta tilu péron pulo nu sarua-rua tinggi)
Gaya arsitéktur
Arsiték Pieter Adriaan Jacobus Moojen
Tipeu pasinyalan Éléktrik
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya Aréa ngaroko: Aya
Toilét: Aya
Aréa komérsial: Aya Boarding pass: Aya
Layanan pelanggan: Aya Galéri ATM: Aya
Tempat ibadah: Aya
Ruang tunggu VIP: Aya Fasilitas kasehatan: Aya


Lokasi dina peta
Galat Lua: Salah éksprési: Kecap "return" teu dipikawanoh..

Stasion Cirebon (CN) (Aksara Sunda Baku: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮎᮤᮛᮨᮘᮧᮔ᮪, Stasion Cirebon) (Carakan: ꦱꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦕꦺꦂꦧꦺꦴꦤ꧀ , Sêtasiyun Cérbon)—ilahar ogé disebut Cirebon Kejaksan atawa Kejaksan wungkul—nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di Kebonbaru, Kejaksan, Kota Cirebon. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +4 m ieu mangrupa stasion panggedéna anu dikokolakeun ku PT Kereta Api Indonesia (Persero) Daérah Operasi III Cirebon.

Kiwari ieu stasion ngalayanan karéta api kelas éksekutip, kelas bisnis, jeung kelas campuran anu ngaliwatan Kota Cirebon, ditambah KA Jayakarta Prémium jeung KA Tawang Jaya Prémium. Pikeun réréana karéta api kelas ékonomi jeung sawaréh kelas campuran (KA Bogowonto jeung KA Mataram), dilayanan di Stasion Cirebon Prujakan.

Sajarah[édit | édit sumber]

Stasion Cirebon, tempoh doeloe.

Staatsspoorwegen mimiti ngawangun jalur karéta api di Cirebon ti saprak tungtung dékadeu 1900-an. Jalur anu ngan nepi Cikampék dipanjangan deui pikeun ngalayanan panumpang karéta api di Cirebon. Di tanggal 3 Juni 1912, jalur karéta api Cikampék-Cirebon bérés diwangun sarta mangrupa bagian ti pangwangunan jalur karéta api ka Purwokerto jeung Kroya. Jalur anu ka Cirebon difungsikeun pikeun ngahubungkeun jalur SS jeung jalur Semarang–Cheribon Stoomtram Maatschappij (SCS). Di tanggal 1 Nopémber 1914, dua stasion éta bisa kahubungkeun.[3][4]

Gedong Stasion Cirebon nu kiwari ieu diwangun taun 1920 dumasar karya arsiték Pieter Adriaan Jacobus Moojen (1879–1955) dina gaya arsitéktur campuran art nouveau jeung art deco. Dua menara na anu kiwari aya tulisan "Cirebon", baheula aya tulisan "kaartjes" (karcis) di beulah kénca sarta "bagage" (bagasi) di beulah katuhu. Di taun 1984, gedong stasion ieu dicét bodas.[5]

Wangunan jeung tata letak[édit | édit sumber]

Stasion ieu miboga tujuh jalur karéta api kalawan jalur 2 jeung 3 minangka sepur lurus sarta dilengkepan ku fasilitas dipo lokomotip jeung dipo karéta api di beulah ngalér-ngétan kompléks stasion.

Di taun 2011 stasion ieu jeung Stasion Prujakan direnovasi kalawan ngajangkungan péron stasion sarta nambah jalur jeung fasilitas nu aya. Salian ti éta, tempat pacabangan jalur ka Purwokerto-Kroya dipindah anu asalna di Stasion Cirebon jadi di Stasion Prujakan.[6]

Pikeun ngahubungkeun péron anu aya di stasion ieu, kiwari geus aya torowongan handap taneuh, jadi panumpang teu kudu meuntas rél pikeun ka péron jalur anu dituju.

Kaunikan[édit | édit sumber]

Kaunikan anu dipiboga ku stasion ieu nyaéta disetél lagu instruméntal anu judulna Kota Cirebon nalika aya karéta api anu datang jeung berangkat.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas bisnis[édit | édit sumber]

Madiun Tambahan (Mantab), jurusan Jakarta jeung jurusan Madiun liwat Semarang

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Papasan jeung pasusulan[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu mangrupa jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Cirebon per 1 Juni 2019 (révisi Gapéka 2017).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
8F Argo Lawu Fakultatif*) Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 00.05 00.26
73/76 Harina Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 00.06 00.16
4 Argo Bromo Anggrék Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Argo & Luxury 00.14 00.20
53 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 00.37 00.45
116 Senja Utama Solo Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 00.47 00.56
58/59 Purwojaya Kroya (KYA) nyambung ka Cilacap (CP) Éksekutip Satwa 01.00 01.08
47 Sembrani Jakarta Gambir (GMR) 01.12 01.20
41 Gajayana 01.22 01.31
70 Cirebon Éksprés Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 01.27 -
9 Argo Dwipangga Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 01.35 01.44
75/74 Harina Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 01.37 01.46
55 Bangunkarta Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 01.52 01.59
3 Argo Bromo Anggrék Éksekutip Argo & Luxury 02.11 02.17
7063B Jayakarta Prémium Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 02.20 02.28
46/43 Bima Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 02.34 02.42
9F Argo Dwipangga Fakultatif*) Éksekutip Argo 03.00 03.10
102/103 Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Éksekutip, Bisnis(, & Ékonomi AC Plus) - 05.00
15 Argo Jati Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo - 05.25
67 Cirebon Éksprés Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 05.50
61 Tegal Bahari 06.57 07.25
69 Cirebon Éksprés - 08.30
126F Fajar Utama Cirebon*) Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 08.45 -
11 Argo Sindoro Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 09.00 09.07
118 Fajar Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 09.11 09.19
7070 Tawang Jaya Prémium Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC Prémium 09.38 09.46
14 Argo Muria Éksekutip Argo 09.51 09.58
40F Argo Jati Fakultatif Cirebon Kejaksan (CN) 10.12 -
99/98 Ciremai Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis 10.27 10.35
10 Argo Dwipangga Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 10.50 10.58
39F Argo Jati Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) - 11.00
122A Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 11.04 11.12
121A Jakarta Pasar Senén (PSE) 11.14 11.24
52 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa 11.29 11.40
117 Fajar Utama YK Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 11.51 12.00
16 Argo Jati Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip Argo 11.56 -
2 Argo Bromo Anggrék Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Argo & Luxury 12.05 12.15
51 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 12.38 12.46
62 Tegal Bahari Tegal (TG) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 12.44 12.54
10F Argo Dwipangga Fakultatif*) Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 12.52 13.00
7 Argo Lawu Jakarta Gambir (GMR) 13.29 13.37
17 Argo Jati - 13.50
64 Tegal Bahari Tegal (TG) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 14.04 14.26
1 Argo Bromo Anggrék Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Luxury 14.17 14.23
7F Argo Lawu Fakultatif*) Éksekutip Argo 14.43 14.50
125F Senja Utama Cirebon*) Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 15.10
68 Cirebon Éksprés Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 15.18 -
156A Singasari Blitar (BL) 15.34 16.07
63 Tegal Bahari Jakarta Gambir (GMR) 15.56 16.05
7064B Jayakarta Prémium Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC Prémium 16.12 16.20
71F Cirebon Éksprés Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 16.45
56 Bangunkarta Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa 17.47 17.54
60/57 Purwojaya Jakarta Gambir (GMR) 18.05 18.15
65 Tegal Bahari Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.12 18.30
155A Singasari Jakarta Pasar Senén (PSE) 18.38 19.16
78A Gumarang Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Bisnis 18.47 18.54
13 Argo Muria Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 19.01 19.09
12 Argo Sindoro Semarang Tawang (SMT) 19.05 19.12
44/45 Bima Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 19.27 19.34
104/101 Ranggajati Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip, Bisnis(, & Ékonomi AC Plus) 19.52 -
18 Argo Jati Éksekutip Argo 20.16 -
42 Gajayana Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 20.32 20.39
97/100 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 20.52 21.00
124A Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 21.16 21.25
120 Senja Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) 21.50 21.58
48 Sembrani Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Satwa 22.07 22.17
119 Senja Utama YK Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 22.50 23.05
66 Tegal Bahari Tegal (TG) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 22.52 23.00
8 Argo Lawu Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 23.03 23.12
123A Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 23.14 23.24
77A Gumarang Éksekutip & Bisnis 23.27 23.35
72F Cirebon Éksprés Fakultatif Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 23.34 -
54 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa 23.41 23.48
115 Senja Utama Solo Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 23.42 23.58
7069 Tawang Jaya Prémium Ékonomi AC Prémium 23.56 00.08
  • KA Tambahan (beroperasi nalika mangsa lebaran jeung natal-taun anyar; kadang ogé pas poé libur nasional atawa ahir pekan nu tangtu)
No. PLB/KLB KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7008B Gajayana Tambahan Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 02.23 02.30
7004 Argo Sindoro Tambahan Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 02.38 02.56
7013A Taksaka Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 02.50 02.57
7056 Sembrani Tambahan Surabaya Pasarturi (SBI) 03.00 03.11
7006 Argo Jati Tambahan Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip Argo 03.30 -
7055**) Sembrani Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 03.41 03.48
7007A Gajayana Tambahan 08.09 08.17
12899/12990 Ciremai Tambahan Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 09.53 10.00
7001 Argo Muria Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 10.02 10.15
7011A Taksaka Tambahan Éksekutip Satwa 11.26 11.34
7018/7015A Purwojaya Tambahan 12.04 12.18
7014B Taksaka Tambahan Yogyakarta Tugu (YK) 13.09 13.16
12948 Mantab Madiun (MN) Bisnis 14.58 15.08
7009**) Sembrani Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 16.14 16.27
12944 Argo Jati Tambahan Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip Argo 16.22 -
7002 Argo Muria Tambahan Semarang Tawang (SMT) 16.37 16.53
12853 Argo Jati Tambahan Jakarta Gambir (GMR) - 17.20
7016A/7017 Purwojaya Tambahan Kroya (KYA) nyambung ka Cilacap (CP) Éksekutip Satwa 18.55 19.07
7010 Sembrani Tambahan Surabaya Pasarturi (SBI) 19.38 19.48
7003 Argo Sindoro Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 19.56 20.10
7005 Argo Jati Tambahan - 21.15
12897/12988 Ciremai Tambahan Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis 21.43 21.55
7012A Taksaka Tambahan Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa 22.28 22.35
12855 Mantab Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis 22.33 22.40

Keterangan:

*): Biasana ngan dioperasikeun di ahir pekan-pekan nu tangtu sarta libur nasional. Komo pas lebaran, natal, jeung taun anyar.

**): Biasana dijalankeun sakali éwang.

Galéri[édit | édit sumber]

Insiden[édit | édit sumber]

  • Di tanggal 2 Séptémber 2001 pukul 3.45, KA Empu Jaya nabrak lokomotip KA Cirebon Éksprés anu eukeur langsir[7][8]. Ku sabab kitu, mangpuluh-puluh panumpang tiwas jeung luka-luka, sarta jalur karéta api lintas kalér kaganggu sarta jalur karéta api kapaksa dialihkeun ka lintas kidul[9][10][11].
  • Di tanggal 18 April 2009 jam 20.45, sawaréh rohangan tunggu VIP di Stasion Cirebon kahuruan[12]. Kahuruan asalna tina paniis udara anu aya dina rohangan éta. Saacan seuneu kamana-mana, petugas stasion jeung petugas anu mareuman kahuruan kaburu mareuman éta seuneu.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Nusantara., Tim Telaga Bakti; Indonesia., Asosiasi Perkeretaapian (1997). Sejarah perkeretaapian Indonesia (Cet. 1 ed.). Bandung: Angkasa. ISBN 9796651688. OCLC 38139980. 
  4. Staatsspoorwegen (1920-1931). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1920-1931. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken. 
  5. (id) Profil stasion Cirebon pada Indonesian Heritage Railway
  6. (id) Renovasi Stasiun KA Kejaksan Tuntas, Media Indonesia
  7. (id)Revised _Laporan Kecelakaan KA146_16 jan 03.do
  8. (id) "Menhub Nyatakan Tabrakan KA di Cirebon Sebagai Tragedi Nasional". Diakses tanggal 9 April 2012. 
  9. (id) Karéta Tragis Itu Kini Bernama Progo. "Tengakarta.". Diakses tanggal 9 April 2012. 
  10. (id) Karéta Empu Jaya Bertabrakan di Cirebon "Liputan6.com". Diakses tanggal 9 April 2012. 
  11. (id) Korban KA terus bergelimpangan. "Poskota.co.id". Diakses tanggal 9 April 2012. 
  12. (id) "Sebagian Ruang Tunggu VIP Stasion Cirebon Terbakar". Diakses tanggal 9 April 2012. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan
Jalur karéta api Cikampék-Cirebon
Stasion saméméhna:
Stasion Cangkring
Stasion saenggeusna:
-
Jalur karéta api Cirebon-Tegal
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Cirebon Prujakan
Jalur karéta api Cirebon-Prupuk
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Cirebon Prujakan
Jalur karéta api Cirebon-Kadipatén
Stasion saméméhna:
Halteu Pasalaran
Stasion saenggeusna:
-