Stasion Tegal

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Tegal
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun TG.png
  • Singgetan: TG
  • Nomor: 2410
Stasiun Tegal 2017.jpg
Stasion Tegal jeung karéta api Kamandaka di jalur 3
Lokasi
PropinsiJawa Tengah
KotaTegal
KacamatanTegal Timur
KalurahanSlerok
AlamatJalan Pancasila 1
Kodeu pos52125
Sajarah
Dibuka1885
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi IV Semarang
Kelas stasion[1]Badag tipeu A
Tingkat kaluhuran+4 m
Perenahna[2]
LayananArgo Muria (régulér & fakultatif), Argo Sindoro (régulér & fakultatif), Argo Cheribon, Bangunkarta, Sembrani (régulér, fakultatif, & tambahan), Jayabaya, Brantas (régulér & tambahan), Harina, Gumarang, Ciremai, Dharmawangsa, Kamandaka, Joglosemarkerto, Majapahit, Kertajaya (régulér & tambahan), Menoréh, Kaligung, Tawang Jaya (régulér, tambahan, & prémium), Matarmaja (régulér & tambahan), Tegal Éksprés, KA kétél/angkutan BBM, jeung Parcel ONS
Pamesenan tikétSistem tikét online; ngalayanan pamesenan langsung sarta parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun boarding pass husus kaberangkatan KA jarak jauh/manengah.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur6:
  • jalur 1: sepur lempeng jalur ganda arah Cirebon-Jakarta
  • jalur 2: sepur lempeng jalur ganda arah Semarang-Surabaya
  • jalur 3: sepur lempeng jalur tunggal dari dan ke arah Slawi-Prupuk
  • jalur 4: sepur lempeng arah balai yasa jeung Dépot BBM Pertamina
Jumlah péron2 (hiji péron sisi anu jangkung sarta hiji péron pulo anu rada jangkung. Euweuh péron di antara jalur 1 jeung 2)
Tipeu pasinyalanÉléktrik tipeu VPI GRS/Alstom kalawan interlocking Len[3]
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Toilét: Aya
Boarding pass: Aya
Tempat ibadah: Aya

Stasion Tegal (TG) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di wates antara Kalurahan Panggung jeung Slerok, Kacamatan Tegal Timur, Tegal. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +4 méter ieu mangrupa stasion KA pangkulonna di Daérah Operasi IV Semarang. Stasion ieu jarakna ngan 100 méter di wétaneun alun-alun Kota Tegal.

Stasion ieu manjang ti kalér ka kidul. Ka kalér, jalur karéta api bakal méngkol ka weétan ka arah Semarang. Baheula, ti Stasion Tegal aya pacabangan jalur ka Palabuhan Tegal. Sedengkeun ka kidul, saenggeus méngkol ka kulon, jalur ieu nyagak jadi dua: hiji ka Brebes tuluy ka Cirebon sarta hiji deui ka Slawi tuluy ka Purwokerto.

Di kaléreun stasion aya dipo lokomotip anu nyimpen babaraha lokomotip saperti BB200 jeung D301, sedengkeun di beulah kidul aya Depo Pertamina nau jadi tempat bongkar muat karéta api kétél ti Stasion Maos, Cilacap. Aya ogé jalur parkir anu dipaké pikeun nyimpen gerbong anu rék dioméan di Balai Yasa Tegal sarta pikeun nyimpen rangkéan KA Argo Cheribon jeung KA Kaligung.

Saenggeus diwangunna jalur ganda, stasion ieu boga genep jalur karéta api kalawan jalur 1 anu jadi sepur lempeng. Ti saprak jalur ganda Tegal ka Pekalongan diresmikeun per 9 Séptember 2009,[4] jalur 1 eksisting dijadikeun sepur lempeng arah Cirebon-Jakarta, sarta jalur 2 eksisting jadi sepur lempeng arah Semarang-Surabaya, jalur 3 jadi sepur lempeng arah Slawi-Prupuk, jalur 4 jadi sepur lempeng arah balai yasa jeung Depot Pertamina, sarta dua jalur sésana pikeun nyimpen rangkéan karéta api kétél Pertamina.[5][6]

Hiji-hijina karéta api panumpang anu ngaliwat langsung di stasion ieu nyaéta KA Argo Anggrék.

Sajarah[édit | édit sumber]

Stasion Tegal mimiti diwangun di taun 1885 sarta diresmikeun di tanggal 17 Nopémber 1886 minangka stasion trém Tegal–Balapulang milik Javasche Spoorweg Maatschappij (JSM).[7] Di tanggal 16 Séptémber 1895 stasion ieu dibeuli ku maskapé karéta api Semarang-Cheribon Stoomtram Maatschappij (SCS) sarta wangunanna dilengkepan ku hateup anu gedé tina kai anu ngiuhan dua jalur karéta api.[8] Di taun 1918 sawaréh wangunan dirénovasi dumasar karya arsiték Henri Maclaine Pont (1885-1971), tapi hateup meunang nyieun taun 1897 teu loba dirobah.

Ciri has[édit | édit sumber]

Ciri has ti stasion ieu nyaéta disetélna lagu instruméntal Gambang Semarang—disetél ogé di stasion di Daérah Operasi IV Semarang—pikeun kadatangan karéta api.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

Barang[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Tegal per 1 April 2020 (révisi Gapéka 2019).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Tiba Berangkat
79 Bangunkarta Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 00.40 00.47
26 Argo Cheribon Tegal (TG) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 01.45 -
252 Majapahit Malang Kotabaru (ML) liwat Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC Plus 02.07 02.16
131/130 Harina Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 02.58 03.07
255A Kertajaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 03.54 04.04
330 Tawang Jaya Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC 04.15 04.22
280 Kaligung Ékonomi AC Plus 04.57 05.05
32 Argo Cheribon Pemalang (PML) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 05.20
135 Dharmawangsa Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC 05.23 05.32
251 Majapahit Ékonomi AC Plus 05.47 05.54
187/188 Kamandaka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 06.56 07.13
23 Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 06.59 07.05
271 Kaligung Cirebon Prujakan (CNP) Ékonomi AC Plus 07.17 07.25
11 Argo Sindoro Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 07.58 08.04
149/152 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 08.47 08.54
263 Menoréh Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Plus 10.20 10.30
272 Kaligung Semarang Poncol (SMC) 10.22 10.28
193/194/195 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) liwat Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 10.34 10.40
14 Argo Muria Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 10.48 10.53
279 Kaligung Brebes (BB) Ékonomi AC Plus 11.03 11.11
262 Tawang Jaya Prémium Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC Prémium 11.07 11.13
199/200/201 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Yogyakarta Tugu (YK) liwat Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 12.19 12.24
278 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 12.30 12.38
136 Dharmawangsa Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC 12.47 12.57
189/190 Kamandaka Purwokerto (PWT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 13.17 13.28
151/150 Ciremai Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis 13.23 13.30
340 Tegal Éksprés Tegal (TG) Ékonomi AC 13.37 -
339 Jakarta Pasar Senén (PSE) - 14.30
16 Argo Cheribon Tegal (TG) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 14.38 -
292 Matarmaja Malang Kotabaru (ML) liwat Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC 15.03 15.10
17 Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 15.30
329 Tawang Jaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 15.47 15.54
273 Kaligung Tegal (TG) Ékonomi AC Plus 16.00 -
20 Argo Cheribon Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 16.04 -
274 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus - 16.50
21 Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 17.00
118 Brantas Blitar (BL) liwat Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC 17.48 17.55
13 Argo Muria Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 17.58 18.05
256A Kertajaya Surabaya Pasarturi (SBI) Ékonomi AC Prémium 18.34 18.41
277 Kaligung Tegal (TG) Ékonomi AC Plus 18.54 -
80 Bangunkarta Surabaya Gubeng (SGU) liwat Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Satwa 19.14 19.19
191/192 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) liwat Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 19.24 19.31
276 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus - 19.45
134 Gumarang Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Bisnis 19.51 20.01
12 Argo Sindoro Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 20.09 20.16
291 Matarmaja Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 20.14 20.20
114/115 Jayabaya Surabaya Pasarturi (SBI) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 21.11 21.17
116/113 Jakarta Pasar Senén (PSE) 21.19 21.25
153/156 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 21.33 21.42
117 Brantas Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC 21.48 21.55
275 Kaligung Tegal (TG) Ékonomi AC Plus 22.05 -
133 Gumarang Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Bisnis 22.19 22.25
261 Tawang Jaya Prémium Ékonomi AC Prémium 22.41 22.51
155/154 Ciremai Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis 22.44 22.50
197/198 Kamandaka Purwokerto (PWT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 22.55 23.04
82 Sembrani Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Satwa & Luxury 23.02 23.08
129/132 Harina Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 23.15 23.22
264 Menoréh Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC Plus 23.40 23.48
81 Sembrani Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 23.47 23.54
  • KA Tambahan (beroperasi nalika usum lebaran jeung natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu anu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
7007 Sembrani Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 01.02 01.07
62F Argo Sindoro Fakultatif Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 04.38 04.51
7013 Kertajaya Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC Plus 05.01 05.08
63F Argo Muria Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 06.44 06.50
7014 Kertajaya Tambahan Surabaya Pasarturi (SBI) Bisnis & Ékonomi AC Plus 10.03 10.10
7041 Tawang Jaya Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus 11.36 11.44
7018 Matarmaja Tambahan Malang Kotabaru (ML) liwat Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC 13.53 14.00
93F Sembrani Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 15.12 15.18
64F Argo Muria Fakultatif Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 15.36 15.41
7015 Brantas Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC Plus 18.11 18.21
7016 Blitar (BL) liwat Semarang Tawang (SMT) 18.18 18.25
7017 Matarmaja Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 18.32 18.41
94F Sembrani Fakultatif Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Satwa 19.01 19.05
61F Argo Sindoro Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 19.21 19.29
7042 Tawang Jaya Tambahan Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 23.56 00.07

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia". Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46). 
  4. Media, Kompas Cyber. "Presiden SBY Resmikan Jalur Ganda KA - Kompas.com" (dalam bahasa en). KOMPAS.com. https://nasional.kompas.com/read/2009/09/09/14164910/Presiden.SBY.Resmikan.Jalur.Ganda.KA. Diakses pada 2018-04-11 
  5. "REL GANDA: Jalur Lintas Utara Dioperasikan Besok, Minggu (1/6/2014) | Ékonomi". Bisnis.com. Diakses tanggal 2019-07-30. 
  6. Media, Kompas Cyber. "Rel Ganda Brebes-Losari Resmi Dioperasikan". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-07-30. 
  7. Anonim (1897). Regeerings-Almanak voor Nederlandsch-Indië. Bataliwat: Landsdrukkerij. 
  8. Semarang–Cheribon Stoomtram Maatschappij (1916). Verslag der SCS. Den Haag: SCS. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

(id) Loka resmi KAI jeung jadwal karéta api taun 2019

Jalur karéta api Cirebon-Tegal
Stasion saméméhna:
Stasion Brebes
Stasion saenggeusna:
-
Jalur karéta api Tegal-Brumbung
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Larangan (Tegal)
Jalur karéta api Prupuk-Tegal
Stasion saméméhna:
Stasion Pagongan
Stasion saenggeusna:
-

Koordinat: 6°52′02″S 109°08′34″E / 6.8673489°S 109.1426901°E / -6.8673489; 109.1426901