Stasion Cirebon Prujakan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Cirebon Prujakan
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun CNP.png
  • Singgetan: CNP
  • Nomor: 0940
Cirebon Prujakan station 100810-5994 cn.JPG
Stasion Cirebon Prujakan pas keur dirénovasi.
Lokasi
Propinsi Jawa Kulon
Kota Cirebon
Kacamatan Pekalipan
Kalurahan Pekalangan
Alamat Jalan Nyimas Gandasari No. 1
Kodeu pos 45118
Koordinat 6°43′10″S 108°33′32″E / 6.719330°S 108.558773°E / -6.719330; 108.558773Koordinat: 6°43′10″S 108°33′32″E / 6.719330°S 108.558773°E / -6.719330; 108.558773
Sajarah
Dibuka 1 Mei 1897
Ngaran saméméhna Stasiun Cheribon SCS, Tjirebon Proedjakan
Ngaran séjén Stasion Prujakan, Parujakan
Informasi séjén
Operator Daérah Operasi III Cirebon
Kelas stasion[1] Badag tipeu C
Tingkat kaluhuran +4 m
Perenahna[2] km 222+367 lintas Semarang PoncolTegalCirebon
Layanan Bogowonto, Gajah Wong, Mataram, Sawunggalih Tambahan, Jaka Tingkir, Majapahit, Jayabaya, Menoréh, Matarmaja (régulér & tambahan), Gaya Baru Malam Selatan, Brantas (régulér & tambahan), Kertajaya (régulér & tambahan), Bengawan, Progo, Kutojaya Utara (régulér & tambahan), Tawang Jaya (régulér, tambahan, & tambahan prémium), Tegal Éksprés, Purwosari Tambahan, Parcel ONS, jeung angkutan Semén Holcim
Pamesenan tikét

Sistem tikét online; ngalayanan pamesenan langsung sarta parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét.

Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur

9

  • jalur 2 jeung 7: sepur lurus arah Cirebon–Jakarta
  • jalur 3: sepur lurus arah Semarang–Surabaya
  • jalur 8: sepur lurus arah Prupuk–Kroya
Jumlah péron 5 (hiji péron sisi sarta opat péron pulo nu sarua-rua jangkung), ngan euweuh péron pulo di antara jalur 2 jeung 3, 4–5–6, sarta 7 jeung 8)
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya Aréa ngaroko: Aya
Fasilitas difabel: Aya Toilét: Aya
Aréa komérsial: Aya Boarding pass: Aya
Layanan pelanggan: Aya Galéri ATM: Aya
Tempat ibadah: Aya
Lokasi dina peta
Galat Lua: Salah éksprési: Kecap "return" teu dipikawanoh..

Stasion Cirebon Prujakan (CNP) (Aksara Sunda Baku: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮎᮤᮛᮨᮘᮧᮔ᮪ ᮕᮛᮥᮏᮊᮔ᮪, Stasion Cirebon Parujakan) (Carakan: ꦱꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦕꦺꦂꦧꦺꦴꦤ꧀ꦥꦫꦸꦗꦏꦤ꧀ , Sêtasiyun Cérbon Parujakan)—baheula disebut Stasion Cheribon SCS sarta kiwari ogé sok diéjah minangka Cirebon Parujakan—nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu C anu perenahna di Pekalangan, Pekalipan, Cirebon. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +4 méter ieu kaasup ka Daérah Operasi III Cirebon sarta mangrupa stasion paeureunan karéta api ékonomi kalawan jurusan Jakarta sarta kota-kota di bagian tengah-wétan Pulo Jawa. Pikeun karéta api kelas éksekutip, bisnis, boh sawaréh ékonomi komérsial (KA Jayakarta Prémium jeung KA Tawang Jaya Prémium régulér), boh campuranna, dilayanan di Stasion Cirebon.

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina verslag anu dijieun ku SCS, stasion ieu diresmikeun bareng jeung jalur karéta api Sindanglaut–Cirebon, di tanggal 1 Méi 1897 ku pausahaan karéta api swasta anu ngaranna Semarang–Cheribon Stoomtram Maatschappij (SCS) minangka stasion karéta api barang.[3] Pangwangunan stasion ieu tujuanna pikeun ngagampilkeun sarta nyieun arus komoditas patanian jeung barang-barang impor sangkan leuwih téréh. Arus barang ti stasion tungtungna dikirim ka Palabuan Cirebon lantaran stasion ieu baheulana mangrupa stasion pacabangan ka éta palabuan. Ngan di dékadeu 1980-an, rél karéta ke arah palabuan Cirebon geus teu aktip, sanajan sésa-sésana masih kénéh bisa ditempo.[4]

Di tanggal 3 Juni 1912, jalur karéta api ti Cikampék ka Cirebon bérés diwangun ku Staatsspoorwegen sarta mangrupa bagian ti pangwangunan jalur karéta api ka Purwokerto jeung ka Kroya. Pikeun ngahubungkeun jalur SS jeung jalur SCS, di tanggal 1 Nopémber 1914, dua stasion éta geus hasil kahubungkeun.[5][6]

Wangunan jeung tata letak[édit | édit sumber]

Mimitina, stasion ieu ngan mangrupa wangunan anu maké kanopi di péron jalur 1 (saperti stasion barang), samentara émplaseménna mangrupa émplasemén terbuka anu teu maké lalangit overkapping.

Baheula saacan proyék jalur ganda digawéan, jalur KA ti Stasion Cirebon ka Prupuk aya di luar émplasemén Stasion Prujakan, anu matak KA ti Cirebon jurusan Kroya henteu eureun di Stasion Prujakan. Hal éta anu ngabalukarkeun baheula sakabéh KA ékonomi jurusan jalur kidul eureunna di Stasion Cirebon Kejaksan, lain di Prujakan. Ngan sabada proyék éta bérés, bareng jeung rénovasi anu dilakukeun di dua stasion ieu, jalur KA ieu digésér asup ka émplasemén Stasion Prujakan, jadi KA kelas ékonomi jurusan Cirebon-Kroya bisa eureun di stasion ieu.

Di bulan Juli 2011 stasion ini dirénovasi,[7] dijangkungan péronna, dipasangan kanopi, sarta ditambah jalurna anu asalna lima jalur jadi salapan jalur: opat jalur ka Tegal-Pekalongan-Semarang-Surabaya (jalur 1-4) kalawan jalur 2 jeung 3 minangka sepur lurus, opat jalur deui ka Purwokerto-Kroya-Yogyakarta-Solo (jalur 6-9) kalawan jalur 7 jeung 8 minangka sepur lurus, sarta hiji jalur husus pikeun karéta api barang (jalur 5). Stasion ieu mangrupa salasahiji stasion karéta api di Indonésia anu nyadiakeun fasilitas pamesenan tikét kalawan sistem kandara liwat/lantatur (drive-thru), salian ti Stasion Gambir.[8][9][10]

Kaunikan[édit | édit sumber]

Kaunikan anu dipiboga ku stasion ieu nyaéta sok disetél lagu instruméntal anu judulna Kota Cirebon nalika aya karéta api anu datang jeung berangkat.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas bisnis[édit | édit sumber]

Sawunggalih Tambahan, jurusan Jakarta jeung jurusan Kutoarjo (kadang ditambahan kelas éksekutip)

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

Barang[édit | édit sumber]

Papasan jeung pasusulan[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Berikut ini adalah jadwal karéta api penumpang yang berhenti di Stasion Cirebon Prujakan per 1 Juni 2019 (revisi Gapeka 2017).

No. KA KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
147B Jaka Tingkir Jakarta Pasar Senén (PSE) (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 00.14 00.26
152 Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 00.37 00.44
175 Brantas Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 00.39 00.50
186 Progo Yogyakarta Lempuyangan (LPN) 01.19 01.33
202 Tawang Jaya Semarang Poncol (SMC) 02.17 02.27
177 Kertajaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 05.20 05.30
171 Matarmaja Ékonomi AC 06.02 06.10
141 Majapahit (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 07.03 07.12
192A Kutojaya Utara Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Prémium 08.38 08.45
154 Gajah Wong Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 09.32 09.40
148C Jaka Tingkir (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 10.09 10.18
210 Tegal Éksprés Tegal (TG) Ékonomi AC 11.23 11.30
149 Menoréh Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Plus 11.25 11.33
174 Gaya Baru Malam Selatan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 13.31 13.40
151 Bogowonto Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 14.22 14.32
184 Bengawan Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC 14.24 14.35
209 Tegal Éksprés Jakarta Pasar Senén (PSE) 15.07 15.15
144/145 Jayabaya Malang Kotabaru (ML) (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 16.04 16.13
201 Tawang Jaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 16.53 17.00
178 Kertajaya Surabaya Pasarturi (SBI) Ékonomi AC Prémium 17.10 17.20
172 Matarmaja Malang Kotabaru (ML) Ékonomi AC 18.23 18.30
176 Brantas Blitar (BL) 20.10 20.21
185 Progo Jakarta Pasar Senén (PSE) 20.26 20.37
142 Majapahit Malang Kotabaru (ML) (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 21.08 21.22
183 Bengawan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 21.13 21.20
191A Kutojaya Utara Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 21.30 21.42
146/143 Jayabaya Jakarta Pasar Senén (PSE) (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 22.09 22.24
173 Gaya Baru Malam Selatan Ékonomi AC 22.30 22.36
150 Menoréh Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC Plus 23.26 23.39
153 Gajah Wong Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 23.28 23.44
  • KA Tambahan (beroperasi nalika lebaran jeung natal-taun anyar; terkadang ogé pas poé libur nasional atawa ahir pekan nu tangtu)
No. PLB KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7039A Sawunggalih Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) (Éksekutip & )Bisnis 00.56 01.03
7031A Brantas Tambahan Bisnis & Ékonomi AC 01.40 02.00
7038B Kutojaya Utara Tambahan Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Plus 02.54 03.03
7043 Tawang Jaya Prémium Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 03.00 03.14
12982 Purwosari Tambahan Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC & Ékonomi AC Plus 03.21 03.28
7027 Kertajaya Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC 07.37 07.44
7033A Matarmaja Tambahan Ékonomi AC 07.53 08.00
7040A Sawunggalih Tambahan Kutoarjo (KTA) (Éksekutip & )Bisnis 11.40 11.53
7028 Kertajaya Tambahan Surabaya Pasarturi (SBI) Bisnis & Ékonomi AC 11.51 11.58
7041 Tawang Jaya Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus 12.52 12.59
12895 Purwosari Tambahan Ékonomi AC & Ékonomi AC Plus 13.08 13.18
7029B Mataram Éksekutip & Bisnis 13.55 14.03
7044 Tawang Jaya Prémium Tambahan Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Prémium 13.59 14.06
7037A Kutojaya Utara Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus 15.21 15.38
7032A Brantas Tambahan Blitar (BL) Bisnis & Ékonomi AC 20.58 21.05
7034A Matarmaja Tambahan Malang Kotabaru (ML) Ékonomi AC 21.40 21.47
7042 Tawang Jaya Tambahan Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 22.46 22.53
7030A Mataram Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Bisnis 23.59 00.07

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Semarang-Cheribon Stoomtram Maatschappij (1917). Verslag - SCS - 1916. Semarang-Cheribon Stoomtram Maatschappij. 
  4. (id) Profil stasion Cirebon pada Indonesian Heritage Railway
  5. Nusantara., Tim Telaga Bakti; Indonesia., Asosiasi Perkarétaapian (1997-). Sejarah perkarétaapian Indonesia (Cet. 1 ed.). Bandung: Angkasa. ISBN 9796651688. OCLC 38139980. 
  6. Staatsspoorwegen (1920-1931). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1920-1931. Bataliwat: Burgerlijke Openbare Werken. 
  7. (id) Dua stasion utama cirebon dimodifikasi, "Kompas". Diakses tanggal 2011-08-05. 
  8. (id) PT KAI Daop 3 Cirebon, Luncurkan Drive Thru dan Mobile Ticketing Online "www.karéta-api.co.id". Diakses tanggal 12-4-9. 
  9. (id) PT. KAI Daop 3 Cirebon, Luncurkan Drive Thru & Mobile Ticketing Online
  10. (id) PT KAI Daop 3 Cirebon, Luncurkan Drive Thru dan Mobile Ticketing Online "www.karéta-api.co.id". Diakses tanggal 12-4-9. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

(id) Situs resmi KAI dan jadwal karéta api tahun 2017-2019

Jalur karéta api Cirebon-Tegal
Stasion saméméhna:
Stasion Cirebon
Stasion saenggeusna:
Stasion Waruduwur
Jalur karéta api Cirebon-Prupuk
Stasion saméméhna:
Stasion Cirebon
Stasion saenggeusna:
Stasion Luwung


Stasiun Selatan Bandung.jpg