Karéta api Tawang Jaya

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tawang Jaya
250px
KA Tawang Jaya indit ti Stasion Semarang Poncol
Informasi
Sistem Karéta api jarak jauh
Kelas Ékonomi
Status Beroperasi
Lokal Daop 4 Semarang
Stasion terminus Stasion Pasar Senén
Stasion Semarang Poncol
Operasi
Dibuka 14 Méi 1984 (minangka KA Tawang Jaya Rangkéan Pondok)
4 April 2016 (minangka KA Tawang Jaya Rangkéan Panjang)
6 April 2018 (minangka KA Tawang Jaya Rangkéan Prémium Plus)
Dipiboga ku Kereta Api Indonesia
Operator Daérah Operasi IV Semarang
Karakter Lintas datar
Lokomotip CC201, CC203, CC206
Data téhnis
Lébar sepur 1.067 mm
Gancangna operasional 50 s.d 100 km/jam (Réguler)

60 s.d 120 km/jam (Prémium)

Titik pangluhurna ?

Karéta api Tawang Jaya (Aksara Sunda Baku: ᮊᮛᮦᮒ ᮃᮕᮤ ᮒᮝᮀ ᮏᮚ; Basa Jawa: ꦱꦼꦥꦸꦂ​ꦠꦮꦁ​ꦗꦪ , Sepur Tawang Jaya) nyaéta karéta api kelas ékonomi anu ngalayanan rute Stasion Pasar Senén - Stasion Semarang Poncol.[1] Karéta ieu dioperasikeun ku Daérah Operasi IV Semarang.[1]

Karéta ieu (dina pangoperasian regulér) dibagi jadi dua, nyaéta Tawang Jaya, karéta kelas ékonomi unggulan nu tungtungna di Semarang Poncol, jeung Tawang Jaya Prémium, karéta api kelas Ékonomi AC Premium nu tungtungna di Semarang Tawang.

Versi nu lain ngayebutkeun bahwa ngaran Tawang Jaya (khusus keur karéta api prémium) mangrupakeun singkétan ti tilu kota tujuan akhir karéta api ieu, nyaéta Semarang Tawang Cirebon Kejaksan Jakarta Raya.

Karéta api Tawang Jaya dioperasikein dina dinten Senin, 14 Mei 1984 di Semarang Poncol. Karéta api ini menawarkeun altérnatif perjalanan sareung jadwal mangkat dina poé Péuting/Isuk dari arah Jakarta (Pasar Senén) ka Semarang (Poncol/Tawang) ti poé Béurang/Péuting jeung Sabalikna.

Pangopéasian KA Tawang Jaya Rangkéan Panjang[édit | édit sumber]

Karéta api Tawang Jaya mangrupakeun kadua ti tilu Karéta api nu berdinas regulér saréng rangkéan panjang (saréng jeung Karéta api Kertajaya jeung Karéta api Gumarang). Karéta api Tawang Jaya diberangkatkeun ti Semarang Poncol pukul 13.15 jeung indit ti Stasion Pasar Senén pukul 23.00. Sejak lebaran 2012, kareta ieu diganti ti kelas ékonomi non-AC jadi karéta ékonomi AC.

Ti tanggal 4 April 2016, KA Tawang Jaya beroperasi jeung rangkéan panjang (14 unit karéta K3, 1 unit Karéta Makan Pembangkit KMP3, 1 unit Karéta Pembangkit P, limpahan ti rangkéan Karéta api Tegal Arum nu badé dihentikeun dina dinten nu sarua), sarta lokomotip penarikna ogé ngagunakeun CC 206, sanggeus saméméhna ngagunakeun lokomotip CC201/CC203. Jeung perobahan susunan rangkéan tersebut, maka KA Tawang Jaya ngajadi salah sahiji ti dua karéta panumpang saréng rangkéan pangpanjangna di Indonesia, tutuluyan stanformasi Karéta api Kertajaya nu geus beroperasi sacara réguler saréng rangkéan panjang ti 1 April 2016.

Pangopéasian KA Tawang Jaya Prémium[édit | édit sumber]

Karéta api Tawang Jaya Prémium

Karéta api Tawang Jaya Prémium mangrupakeun karéta api kelas Ékonomi AC Prémium nu berdinas réguler ti 6 April 2018. Saméméhna karéta ieu mangrupakeun karéta tambahan nu dioperasikeun dina 20 Juni 2017 kalawan angkutan lebaran, sarta 16 Februari 2018 kalawan angkutan libur Imlék. Karéta api ieu mangeupakeun karéta kahiji nu berdinas réguler sareng Rangkéan Premium, sarta mangrupakeun karéta kalima nu sacara regulér ngagunakeun kelas Prémium. Karéta ieu ngagunakeun jadwal kaberangkatan KA Menoreh 1, dimana kaberangkatan ti Semarang dina poé péuting, jeung kaberangkatan ti Jakarta dina poé isuk.

Spésifikasi karéta[édit | édit sumber]

Rangkéan Panjang

Semarang Poncol (SMC)-Pasar Senen (PSE) P.P.

  • 1 Lokomotip CC 206 (Dipo Induk SMC/JNG/SDT/YK)
  • 6 Karéta Ékonomi AC (K3 SMC)
  • 4 Karéta Ékonomi AC (K3 SMC)
  • 1 Karéta Makan Pembangkit (KMP3 SMC)
  • 4 Karéta Ékonomi AC (K3 SMC)
  • 1 Karéta Pembangkit (P SMC)

Rangkéan Prémium

Semarang Tawang (SMT)-Pasar Senen (PSE) P.P.

  • 1 Lokomotip CC 201 atawa CC 203 atawa CC 206
  • 5 Karéta Prémium (K3 2017 SMC)
  • 1 Karéta Makan Pembangkit (MP3 2017 SMC)
  • 4 Karéta Prémium (K3 2017 SMC)

Tambahan Ékonomi New Image

Semarang Poncol (SMC)-Pasar Senen (PSE) PP

  • 1 Lokomotip CC 201/CC 203 Dipo Induk JNG/SMC
  • 5 Karéta Ékonomi (K3 2016 SMC/BD)
  • 1 Karéta Makan Pembangkit (MP3 2016 SMC)
  • 5 Karéta Ékonomi (K3 2016 SMC/BD)


Keterangan:

  • Keur Angkutan Mudik 2017, Ti tanggal 20 Juni 2017 Rangkéan Tawang Jaya Tambahan ngagunakan Karéta Ékonomi Prémium (K3 2017).
  • Ti tanggal 16 Februari 2018, karéta api Tawang Jaya ngagunakan trainset anyar (K3 2018 01-10 serta M1 2018 dan P 2018) dijieun ku PT. Industri Kereta Api (INKA) taun 2018.
  • Ti dinten ieu Karéta api Tawang Jaya kembali ngagunakan trainset lila (K3 0 17 51 - 60 sarta K3 0 17 39) nu masih dijieun ku PT INKA taun 2017. Sedangkeun keur K3 2018 ex-KA Tawang Jaya Prémium dimutasi ka Daop 2 Bandung pikeun digunakeun KA Argo Parahyangan.

Stasion nu dilayanan[édit | édit sumber]

Jadwal[édit | édit sumber]

Karéta api Tawang Jaya indit ti Stasion Semarang Poncol soré, nepi di Stasion Pasar Senén peuting, tuluy indit deui ti Pasar Senén tengah peuting, nepi di Semarang Poncol isuk-isuk.[2] Jadwal anu leuwih lengkepna tingali di Wikipédia basa Indonésia

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Karéta api Menoréh

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c Informasi KA Tawang Jaya (id) diakses tanggal 19:Februari 2016
  2. Jadwal KA Tawang Jaya (id) diakses tanggal 19 Februari 2016

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

(id) Situs resmi PT Kereta Api Indonesia

KA Galunggung Nagreg.jpg