Stasion Weleri

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Weleri
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun WLR.png
  • Singgetan: WLR
  • Nomor: 2501
Stasiun Weleri 2019.jpg
Stasion Weleri, 2019
Lokasi
PropinsiJawa Tengah
KabupaténKendal
KacamatanWeleri
DésaKarangdowo
AlamatJalan Stasion Weleri 1
Kodeu pos51355
Sajarah
Dibuka1897
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi IV Semarang
Kelas stasion[1]I
Tingkat kaluhuran+12 m
Perenahna[2]km 39+065 lintas Semarang Poncol-Tegal-Cirebon
km 0+000 lintas WeleriBesokor
LayananArgo Sindoro Fakultatif, Jayabaya, Dharmawangsa, Ciremai, Kamandaka, Joglosemarkerto, Tawang Jaya (régulér, prémium, & tambahan), Kertajaya (régulér & tambahan), Menoréh, Kaligung, jeung Matarmaja Tambahan (arah Jakarta)
Pamesenan tikétSistem tiket onlén, ngalayanan pamesenan sarta meuli langsung di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur5 (jalur 2 jeung 3: sepur lempeng)
Jumlah péron3 (hiji péron sisi jeung hiji péron pulo anu rada jangkung, sarta hiji péron pulo anu pendék)
Tipeu pasinyalanÉléktrik tipeu Sinyal Interlocking Len-02 (2013–kiwari)
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Boarding pass: Aya

Stasion Weleri (WLR) (Hanacaraka: ꦱꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦮꦼꦭꦺꦫꦶ , Sêtasiyun Welèri) nyaéta stasion karéta api kelas I anu perenahna di Karangdowo, Weleri, Kendal. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +12 m ieu kaasup ka Daérah Operasi IV Semarang sarta mangrupa hiji-hijina stasion karéta api anu ngalayanan panumpang anu turun-unggah di Kabupatén Kendal. Kiwari karéta api anu eureun di ieu stasion ngan karéta kelas ékonomi jeung kelas campuran. Ti jalan raya, stasion ieu aya di tukangeun Pasar Weleri.

Stasion ieu mangrupa stasion pangkulonna di Kabupatén Kendal sarta jadi stasion utama tur panggedéna di Kabupatén Kendal, ngagantikeun Stasion Kendal. Stasion ieu unggal poéna lumayan ramé setiap ku sabab loba masarakat anu naék karéta ka kota-kota di Jawa Tengah atawa kota gedé lianna di Pulo Jawa.

Wangunan jeung tata letak[édit | édit sumber]

Mimitina, stasion ieu boga opat jalur karéta api kalawan jalur 3 eksisting anu jadi sepur lempengna. Ngan saenggeus jalur ganda pétak stasion ieu nepi ka Stasion Kaliwungu resmi dioperasikeun mimiti tungtung Nopémber 2013[3] sarta nepi ka Stasion Ujungnegoro mimiti patengahan Maret 2014[4], jumlah jalurna ogé nambah jadi lima. Jalur 1 eksisting dibongkar, jalur 2 éksisting dirobah jadi jalur 1 anu anyar minangka sepur méngkol, jalur 3 eksisting dirobah jadi jalur 2 anu anyar minangka sepur lempeng arah Semarang, sedengkeun jalur 4 éksisting dirobah jadi jalur 3 anu anyar minangka sepur lempeng arah Cirebon. Sésana, jalur 4 jeung 5 mangrupa sepur péngkol anyar baru. Salian ti éta, sistem pasinyalan éléktrik anu heubeul geus diganti ku nu anyar jieunan PT Len Industri.

Kurang legana rohangan tunggu panumpang sarta kurang panjangna péron anyar pikeun jalur 1 jeung 2 sarta jalur 3 yang masih kénéh maké péron heubeul anu pendék, matak ngahésékeun turun-unggahna panumpang, tuluy euweuh hateup péron (overcapping/kanopi) anu matak panumpang sok kahujanan nalika rék turun-unggah karéta. Teu nutup kamungkinan yén di stasion ieu bakal dijieun péron jangkung sarta dipasang overcapping/kanopi saperti di Stasion Brebes.

Baheula ka arah kidul, aya jalur karéta api cabang ka Dusun Besokor di Désa Sidomukti sapanjang 3,6 kilométer (dibuka 1 April 1901).[5] Teu dipikanyaho iraha sarta kunaon éta jalur bet ditutup, tapi kamungkinan ku sabab dibongkar ku pagawé romusha Jepang di taun 1943. Harita, Jepang eukeur néangan bahan matérial pikeun perang anu matak loba jalur karéta api di Indonésia anu dibalongkar.

Ciri has[édit | édit sumber]

Ciri has ieu stasion nyaéta diputerna lagu Gambang Semarang (varian piano ala Stasion Semarang Tawang a nu heubeul) nalika aya karéta anu rék berangkat.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Argo Sindoro Fakultatif, jurusan Jakarta jeung jurusan Semarang

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Menoréh, jurusan Jakarta jeung jurusan Semarang

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

Tawang Jaya, jurusan Jakarta jeung jurusan Semarang

Pasalingsingan jeung pasusulan[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Weleri per 1 April 2020 (révisi Gapéka 2019).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
155/154 Ciremai Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis 00.52 00.56
264 Menoréh Ékonomi AC Plus 01.49 01.53
255A Kertajaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 02.19 02.22
135 Dharmawangsa Éksekutip & Ékonomi AC 03.44 03.48
271 Kaligung Cirebon Prujakan (CNP) Ékonomi AC Plus 05.33 05.36
330 Tawang Jaya Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC 06.05 06.09
280 Kaligung Ékonomi AC Plus 06.44 06.47
149/152 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 07.13 07.15
263 Menoréh Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Plus 08.36 08.39
187/188 Kamandaka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 08.48 08.52
193/194/195 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO)-Semarang Tawang (SMT) 08.56 08.59
279 Kaligung Brebes (BB) Ékonomi AC Plus 09.23 09.26
189/190 Kamandaka Tegal (TG) nyambung ka Purwokerto (PWT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 11.42 11.44
272 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 12.01 12.03
262 Tawang Jaya Prémium Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC Prémium 12.46 12.49
199/200/201 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 13.57 13.59
329 Tawang Jaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 14.01 14.04
278 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 14.13 14.17
273 Tegal (TG) 14.22 14.24
136 Dharmawangsa Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC 14.28 14.31
151/150 Ciremai Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis 15.07 15.10
277 Kaligung Tegal (TG) Ékonomi AC Plus 17.08 17.11
274 Semarang Poncol (SMC) 18.30 18.32
116/113 Jayabaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 19.39 19.43
153/156 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 19.55 19.57
256A Kertajaya Surabaya Pasarturi (SBI) Ékonomi AC Prémium 20.12 20.16
275 Kaligung Tegal (TG) Ékonomi AC Plus 20.28 20.30
261 Tawang Jaya Prémium Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 20.59 21.02
191/192 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 21.05 21.07
197/198 Kamandaka Tegal (TG) nyambung ka Purwokerto (PWT) 21.12 21.16
276 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 21.20 21.23
114/115 Jayabaya Surabaya Pasarturi (SBI) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 22.49 22.52
  • KA Tambahan (beroperasi nalika mangsa lebaran jeung natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu anu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
7013 Kertajaya Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC Plus 03.20 03.23
62F Argo Sindoro Fakultatif Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 06.25 06.29
7014 Kertajaya Tambahan Surabaya Pasarturi (SBI) Bisnis & Ékonomi AC Plus 11.48 11.50
61F Argo Sindoro Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 17.46 17.49

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Mediatama, Grahanusa (2013-11-22). "KAI resmikan jalur rel ganda Kaliwungu-Weleri". kontan.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-02-10. 
  4. "Switchover Terakhir di Jalur Ganda KA Pantura". Berita Trans (dalam Indonesian). 2014-02-26. Diakses tanggal 2019-02-10. 
  5. Semarang-Cheribon Stoomtram Maatschappij (1917). Verslag - SCS - 1916. Semarang-Cheribon Stoomtram Maatschappij. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

(id) Situs resmi KAI dan jadwal karéta api tahun 2019

Jalur karéta api Tegal-Brumbung
Stasion saméméhna:
Stasion Kréngséng
Stasion saenggeusna:
Stasion Kalibodri

Koordinat: 6°58′15″S 110°04′11″E / 6.970929°S 110.069737°E / -6.970929; 110.069737