Stasion Bandung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Bandung
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun BD.png
  • Singgetan: BD
  • Nomor: 1430
Stasiun Selatan Bandung.jpg
Stasion Bandung beulah kidul
Lokasi
PropinsiJawa Kulon
KotaBandung
KacamatanAndir
KalurahanKebonjeruk
AlamatJalan Stasiun Timur No.1 (Pintu Kidul)
Jalan Kebon Kawung No.43 (Pintu Kalér)
Kodeu pos40181
Koordinat6°54′51.35″S 107°36′8.47″E / 6.9142639°S 107.6023528°E / -6.9142639; 107.6023528Koordinat: 6°54′51.35″S 107°36′8.47″E / 6.9142639°S 107.6023528°E / -6.9142639; 107.6023528
Sajarah
Dibuka18 Séptémber 1884
Ngaran séjénStasion Hall
Taun dirénovasi1909
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi II Bandung
Kelas stasion[1]Badag tipeu A
Tingkat kaluhuran+709 m
Perenahna[2]km 155+134 lintas BogorBandung
BanjarKutoarjoYogyakarta
km 0+000 lintas Bandung
CikudapateuhDayeuhkolotMajalaya/Ciwidéy
LayananArgo Wilis, Argo Parahyangan, Turangga, Harina, Lodaya, Ciremai, Malabar, Mutiara Selatan, Pangandaran, Lokal Bandung Raya, jeung Lokal Cibatu
Pamesenan tikétSistem tikét onlén; ngalayanan pemesenan langsung jeung parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur10 (jalur 3 & 4: sepur lurus)
Jumlah péron7
Gaya arsitékturArt deco
ArsitékF.J.A. Cousin[3]
Tipeu pasinyalanÉléktrik
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Fasilitas difabel: Aya Toilét: Aya
Boarding pass: Aya, iwal ti KA lokal/komuter ngagunakeun tikét thermal
Layanan pelanggan: Aya Galéri ATM: Aya
Tempat ibadah: Aya
Lokasi dina peta
Bandung is located in Kota Bandung
Bandung
Bandung
Lokasi di Kota Bandung
Stasion Bandung beulah kalér

Stasion Bandung (BD) atawa Stasion Hall (Aksara Sunda: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮘᮔ᮪ᮓᮥᮀ) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di Kebonjeruk, Andir, Kota Bandung, tepatna di wates antara Kalurahan Pasirkaliki jeung Kebonjeruk. Stasion anu aya di tingkat kaluhuran +709 méter ieu mangrupa stasion panggedéna anu aya di Daérah Operasi II Bandung. Stasion ieu saméméhna ngan boga hiji wangunan stasion. Saenggeus dirénovasi ku Pamaréntah Kota Bandung, stasion ieu kiwari miboga dua wangunan sanajan masih kénéh ngahiji. Stasion ini perenahna di Jalan Stasiun Timur No. 1 (pintu kidul) jeung Jalan Kebon Kawung No. 43 (pintu kalér), Kota Bandung.

Stasion ieu ogé dipikawanoh minangka terminal angkutan kota lantaran ku lobana angkot jurusan stasion ieu, otomatis stasion Bandung jadi kasohor ku gelar “terminal angkot”.[4] Stasion ieu mangrupa stasion karéta api panggedéna di Kota Bandung jeung Jawa Kulon.

Mimiti taun 2014, KA lokal Bandung Raya jeung KA Lokal Cibatu teu dilayanan di pintu kalér stasion, ngan dilayanan di pintu kidul wungkul, pikeun ningkatkeun palayanan ka panumpang jeung calon panumpang di ieu stasion.

Stasion ieu mindeng dijadikeun minangka stasion karéta api pacontoan (pilot project) ku PT KAI dina sisi kualitas palayanan pikeun satingkat jeung bandara. Kusabab kitu, PT KAI ngajadikeun stasion ieu minangka stasion karéta api munggaran di Indonésia anu nerapkeun sistem check-in jeung boarding pass mimiti Pébruari 2016[5] sarta sistem pamariksaan bagasi ngagunakeun sinar-X mimiti Oktober 2018.[6]

Ruang tunggu kalér stasion Bandung

Ka arah kulon stasion ieu aya urut stasion Bandung Gudang anu geus teu aktip lantaran geus euweuh deui aktivitas pangangkutan barang di dinya.

Sajarah[édit | édit sumber]

Stasion Hall Bandung (1930)

Dina buku Wajah Bandoeng Tempo Dulu (1984) yasana Haryoto Kunto, ideu awal pangwangunan stasion Bandung aya hubunganna jeung dibukana pakebonan di Bandung sekitar taun 1870. Stasion ieu diresmikeun tanggal 17 Méi 1884, nalika jaman pamaréntahan Bupati Koesoemadilaga sarta di waktu nu sarua ogé dibuka jalur karéta Batavia-Bandung ngaliwatan Bogor jeung Cianjur. Harita, para juragan tanah pakebonan (Preangerplanters) ngagunakeun jalur karéta api pikeun ngirim hasil pakebonanna ka Batavia leuwih téréh. Pikeun nampung sarta nyimpen hasil pakebonan nu rék diangkut kana karéta, diwangun gudang-gudang paranti nyimpen barang di babaraha tempat di deukeut stasion Bandung, diantarana di Jalan Cibangkong, Jalan Cikudapateuh, daérah Kosambi, Kiaracondong, Braga, Pasirkaliki, Ciroyom, jeung Andir. Saenggeus diresmikeunna jalur Bandung-Surabaya (1 Nopémber 1894), para pamilik pabrik jeung pakebonan gula dari Jawa Tengah jeung Jawa Timur (Suikerplanters) nyéwa gerbong karéta ka Bandung sangkan bisa miluan Kongrés Usahawan Pakebonan Gula nu kahiji. Kongrés éta mangrupa hasil pertemuan Pengurus Besar Perkumpulan Usahawan Pakebonan Gula (Bestuur van de Vereniging van Suikerplanters) di Surabaya taun 1896.[7] [3]

Di taun 1909, arsiték FJA Cousin ngajadikeun wangunan heubeul stasion Bandung leuwih lega, salah sahijina ditandaan ku hiasan kaca patri péron bagian kidul anu gayana Art Deco. Taun 1918, stasion ieu ngahubungkeun Bandung-Rancaékék-Jatinangor-Tanjungsari-Citali, tuluy taun 1919 diwangun jalur Bandung-Citeureup-Majalaya sarta di jalur nu sarua diwangun jalur Citeureup-Banjaran-Pangaléngan (1921). Pikeun jalur ka pakebonan entéh, Tahun 1918, diwangun jalur Bandung ka Kopo tuluy ka Ciwidéy (Maret 1921).[7]

Nalika diresmikeunna stasion Bandung, surat kabar Walanda harita, Javabode, nuliskeun yén masarakat sekitar ngarayakeunna salila 2 poé teu eureun-eureun. Baheulana, karéta api mangrupa sarana transportasi hasil produksi pakebonan Bandung, saperti kina, entéh, kopi, jeung karét, sahingga pertumbuhan ékonomi di kota Bandung berkembang pesat, anu ngabalukarkeun stasion ieu meunang pangajén dari pamaréntah kota mangrupa monumén anu aya di hareupeun stasion, nyaéta di peron kidul (Jalan Stasiun Selatan). Harita, tugu éta dicaangan ku 1.000 damar rancangan Ir. EH De Roo. Kiwati monumén éta geus diganti ku monumén réplika lokomotip uap séri TC1008. Taun 1990, diwangun péron kalér anu ahirna dijadikeun bagian hareup stasion di Jalan Kebon Kawung.[7]

Ciri has[édit | édit sumber]

Stasion ieu miboga ciri has mangrupa bél lagu instruméntal degung Sabilulungan anu sok diputer unggal karéta api datang.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas Éksekutip[édit | édit sumber]

Campuran[édit | édit sumber]

Lokal Ékonomi AC[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api anu eureun sarta ngalayanan panumpang di Stasion Bandung per 10 Maret 2019 (dumasar Gapéka 2019).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
510 Lokal Bandung Raya (PDL-KAC) Bandung Kiaracondong (KAC) Lokal Ékonomi AC 00.21 00.23
509 Lokal Bandung Raya (KAC-PDL) Padalarang (PDL) 01.25 01.30
50* Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 01.27 -
52 02.05
70F Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 02.40
153/156 Ciremai Éksekutip & Bisnis 03.02
163 Lodaya Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 04.00
35 Argo Parahyangan Excellence Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 04.20
129/132 Harina Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 04.31 -
37* Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 04.45 04.55
503 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 05.13 05.15
77 Turangga Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 05.20 06.05
512 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 05.38 05.40
529 Padalarang (PDL) 06.02 06.07
538 Lokal Bandung Raya (PWK-KAC) Bandung Kiaracondong (KAC) 06.40 06.43
39* Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 06.45
519 Lokal Cibatu (CB-PDL) Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 06.53 06.57
162 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 07.05
506 Lokal Bandung Raya (PDL-KAC) Bandung Kiaracondong (KAC) Lokal Ékonomi AC 07.11 07.15
511 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) 07.48 08.05
530 Cicaléngka (CCL) 07.57 08.11
2 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Argo 08.07 08.40
151/150 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis - 08.10
107 Malabar Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 08.16 08.30
36* Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 08.46 -
520 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 08.51 09.00
53 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) - 09.10
178F Pangandaran Banjar (BJR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 08.46 09.15
545 Lokal Cibatu (CB-BD) Bandung Hall (BD) Lokal Ékonomi AC 09.20 -
106/103 Mutiara Selatan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 09.36 10.00
38 Argo Parahyangan Bandung Kiaracondong (KAC) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 09.49 10.10
537 Lokal Bandung Raya (BD-PDL) Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC - 09.55
514 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) 10.16 10.18
67F Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 10.30
56 Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Luxury 10.31 -
55 Jakarta Gambir (GMR) - 11.10
531 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 11.14 11.16
41* Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 11.35
521 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 11.38 11.40
540 Cicaléngka (CCL) 11.48 11.52
40* Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 12.13 -
532 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 12.46 12.48
513 Padalarang (PDL) 12.51 12.53
457 Lokal Cibatu (CB-PWK)/Simandra Purwakarta (PWK) 13.05 13.35
522 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) 13.31 13.33
43 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 13.40 13.50
42* Bandung Kiaracondong (KAC) 14.09 14.18
149/152 Ciremai Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 14.24 -
539 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 14.34 14.39
516 Cicaléngka (CCL) 14.51 14.53
45* Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 15.00
533 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 15.08 15.10
523 16.05 16.07
542 Cicaléngka (CCL) 16.11 16.13
161 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 16.18 -
54 Argo Parahyangan Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 16.33
534 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 16.56 17.20
155/154 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis - 17.00
515 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 17.07 17.09
78 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa 17.12 18.05
68F Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 17.38 -
47* Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 17.55 18.10
524 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 18.06 18.15
505 Padalarang (PDL) 18.09 18.13
175 Pangandaran Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 18.17 18.55
44* Argo Parahyangan Excellence Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 18.30 -
518 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 18.56 18.58
541 Padalarang (PDL) 19.06 19.23
164 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 19.10
69F Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 19.25
1 Argo Wilis Éksekutip Argo 19.32 19.55
108 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 19.34 19.50
508 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 19.57 20.12
458 Lokal Cibatu (PWK-CB)/Simandra Cibatu (CB) 20.08 21.05
535 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) 20.21 20.23
104/105 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 20.29 20.55
49* Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 20.45
544 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 20.57 21.13
46 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 20.59 -
525 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 21.03 21.07
131/130 Harina Cikampék (CKP) nyambung ka Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 21.40
517 Lokal Bandung Raya (CCL-PWK) Purwakarta (PWK) Lokal Ékonomi AC 21.56 22.00
536 Lokal Cibatu (PDL-CB) Cibatu (CB) 22.03 22.10
51 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 22.05
48* Bandung Hall (BD) 22.08 -
526 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 22.35 22.42
517 Padalarang (PDL) 23.06 23.20
46 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 22.07 -
  • KA Tambahan (beroperasi pada masa lebaran dan natal-tahun baru; terkadang juga pada hari libur nasional atau akhir pekan tertentu)
No. KA KA Tujuan Kelas Tiba Berangkat
66F Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 03.35 -
7009 Lodaya Tambahan Éksekutip & Bisnis 15.45
7010 Solo Balapan (SLO) - 18.45
65F Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 22.55

Katerangan:

*) = Mawa kelas priority 30 tempat diuk

Antarmoda pangrojong[8][édit | édit sumber]

Jenis angkutan umum Trayék Jurusan
Angkot Kota Bandung 04 Terminal Kebon Kalapa
09 Stasiun Hall–Dago
10 Stasiun Hall–Terminal Sadang Serang
11B Stasiun Hall–Ciumbeuleuit via Cihampelas
12 Stasiun Hall–Pasar Induk Gedébagé
13 Stasiun Hall–Sarijadi
14 Stasiun Hall–Gunung Batu
22 Terminal Kebon Kalapa–Pasar Sederhana
26 Cisitu–Tegalega
30 Kebon Kalapa–Elang
31 Antapani–Ciroyom
34 Terminal Sadang Sérang–Pasar Induk Caringin
Angkot Kabupatén - Lémbang–Stasiun Hall
- Stasiun Hall–Cimahi–Padalarang

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. a b Kunto, H (1984). Wajah Bandoeng Tempo Doeloe. Bandung: Granesia. 
  4. "Angkutan Umum: Angkot Kota Bandung". Transportasiumum.com. Diakses tanggal 14 September 2017. 
  5. Haryadi, Malvyandie (22 Februari 2016). "Mulai Senin, Stasion Bandung Berlakukan Aturan Boarding Pass, Ini yang Harus Dilakukan Penumpang". Tribun Jabar. Diakses tanggal 14 September 2017. 
  6. Indonesia, PT. Content First. "Optimalkan keamanan, Stasion KA Bandung operasikan x-ray". elshinta.com. Diakses tanggal 2018-11-07. 
  7. a b c Gregorius Magnus Finesso (Citakan:ISO date/en). "Bangkitnya Tatar Sunda". Kompas. p. 3 
  8. "Angkutan Umum | Angkot Kota Bandung – TRANSPORTASI UMUM". transportasiumum.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-04-30. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

(id) Situs resmi PT. Kereta Api Indonesia (Persero)

Jalur karéta api Padalarang-Kasugihan
Stasion saméméhna:
Stasion Ciroyom
Stasion saenggeusna:
Stasion Cikudapateuh


Stasiun Selatan Bandung.jpg