Kina

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cinchona.pubescens01.jpg

Kina kaasup dina kelompok tutuwuhan berkayu ti marga Chinchona anu kulit watangna dimangpaatkeun minangka ubar, ksusuna ubar malaria.[1] Anggota suku Rubiacéae ieu asalna ti Andres, Amérika Kidul.[1] Sajaba minangka ubar, kina ogé dipaké dina industri kosmetika.[1] Kira-kira 40 spesies kina , kawas Cinchoa officinalis sarta C. Calisaya , sumebar diwewengkon tropis.[1] Tatuwuhan ieu loba dibudidayakeun di Ekuador, Peru, Bolivia, India, Sri Lanka.[1] Kina tumuwuh sacara optimum dina wewengkon nu kira-kira 800-2000 M di luhur permukaan laut, curah hujan 200–3000 mm /t, sarta témpératur hawa 13-21 derajat Celsius.[1] Pepelakan ieu merlukeun sorot panonpoé anu henteu panas teuing.[1] Para tangkal kina ngandung kira-kira opat puluh génus spesies tangkal.[2] Kabéh cinchonas anu asli ti lamping wétan wewengkon Amazon di Andes, di mana kina tumuwuh ti 1,500-3,000 méter dina kadua sisi khatulistiwa (ti Kolombia ka Bolivia). Kina ogé bisa kapanggih di bagian kalér Andes (di lamping wétan wengkuan tengah sarta kulon).[2] Ayeuna loba dibudidayakan di loba nagara tropis pikeun peunteun komérsial maranéhanana, sanajan maranéhanana henteu asli wewengkon kasebut.[2]

Deskripsi[édit | édit sumber]

Tangkal kina téh jangkungna bisa ngahontal 9 m, sedengkeun diaméter watangna bisa 8–15 cm.[1] Tutuwuhan ieu daunna ngawangun jorong (buleud panjang) sarta kasusun sacara pahareup-hareup.[1] Kembangna anu ngawangun tabung kasusun dina malai, boga warna bodas atawa beureum ngora sarta kaangseu seungit.[1] Buah kina ngawangun kawas buleud endog kalayan sikina anu jangjangan.[1] Bagian ti tangkal kina anu loba dimangpaatkeun ku manusa nyaéta watangna. Kulit watang tangkal kina ngandung sawatara sanyawa alkaloid, utamana kinin (quinine).[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l (id) Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
  2. a b c (en) [1] (Diakses tanggal 01 November 2011)
Nulis.jpg



[Kategori:Tutuwuhan]