Karéta api Argo Wilis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Argo Wilis
KA Argo Wilis.jpg
KA No. 2 Argo Wilis ti Jakarta jurusan Surabaya liwat Bandung ngaliwat JPL 194A Pasar Cikampék dina poé isuk, 2019.
Informasi
Sistem Karéta api ékspres
Status Beroperasi
Lokal Daop 2 Bandung
Stasion terminus Bandung
Surabaya Gubeng
Jumlah stasion 16
Operasi
Dibuka 8 Nopémber 1998
Dipiboga ku PT Kereta Api Indonesia
Operator Daérah Operasi II Bandung
Karakter lintas pagunungan
Lokomotip CC203, CC206
Data téhnis
Lébar sepur 1.067 mm
Gancangna operasional 50-90 km/jam
Titik pangluhurna +848 m (Nagrég)

Karéta api Argo Wilis (Aksara Sunda Baku: ᮊᮛᮦᮒ ᮃᮕᮤ ᮃᮁᮌᮧ ᮝᮤᮜᮤᮞ᮪) nyaéta karéta api kelas éksekutif argo anu ngahubungkeun Stasion Bandung jeung Stasion Surabaya Gubeng liwat Banjar-Kroya-Kutoarjo-Madiun.[1] Karéta api Argo Wilis dioperasikeun ku Daop 2 Bandung.[1] Karéta ieu kaasup kana karéta éksprés lantaran lamun aya pasilangan, Argo Wilis nu diheulakeun ti batan karéta nu séjénna.[1]

Di patengahan taun 2018, karéta api Argo Wilis meunang rangkéan karéta éksekutip kaluaran panganyarna (K1 18 BD), ngagantikeun rangkéan anu geus heubeul.

Argo Wilis ngaliwat langsung stasion Rajapolah

Asalna, karéta ieu jadi hiji-hijina karéta argo anu teu ngalayanan Stasion Gambir. Ngan, ti saprak lumakuna Grafik Perjalanan Kereta Api (GAPEKA) 2019 ti tanggal 1 Désémber 2019, ruteu KA Argo Wilis dipanjangan nepi ka Stasion Gambir.[2] Tuluy per tanggal 1 Séptémber 2020, rute KA Argo Wilis dipondokan ngan nepi ka Bandung deui saperti harita.[3] Ieu kawijakan téh lumaku ogé di GAPEKA 2021 per tanggal 10 Pébruari 2021.

Asal usul ngaran[édit | édit sumber]

Ngaran Argo Wilis téh diwangun ku dua kecap nyaéta Argo jeung Wilis.[1] Argo téh nyaéta brand image kelas éksekutip, Wilis nyaéta ngaran gunung di wewengkon Nganjuk, Jawa Wétan.[1]

Spesifikasi karéta[édit | édit sumber]

  • Lokomotip CC206
  • 8 karéta éksekutip argo new image (K1 18 JAKK)
  • 1 karéta makan (M1 JAKK)
  • 1 karéta pembangkit (P)[4]

Stasion nu dilayanan[édit | édit sumber]

Stasion nu dilayanan ku Argo Wilis nyaéta: [4]

Jadwal[édit | édit sumber]

Argo Wilis diberangkatkeun ti Bandung isuk-isuk, nepi ka Surabaya Gubeng peuting, jeung sabalikna. [4] Waktu nu diperlukeun kira-kira ngan 11 jam. [4].

Insidén[édit | édit sumber]

  • Tanggal 4 Pébruari 2013, karéta api Argo Wilis anu ditarik CC201 14 nabrak mobil Toyota Avanza, di daérah Manonjaya, Warung Sumedang, Tasikmalaya, Jawa Kulon. Saurang salamet, jeung lima urang luka parah.[5]
  • Tanggal 20 Désémber 2013, aya rél nu ruksak di km 393+8/9 antara Maos-Sikampuh. Ahmad Suryadi, salah sahiji warga bisa ngaeureunkeun karéta api Argo Wilis nu gancang sangkan bisa eureun saacan ngaliwatan rél nu ruksak éta.[6]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e http://www.utiket.com/id/kereta-api/ka-argo_wilis.html (id) Diakses tanggal 25 Desember 2015
  2. Media, Kompas Cyber. "Daftar KA Baru yang Berangkat dari Stasiun Gambir dan Pasar Senen Per 1 Desember 2019 Halaman all". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-12-07. 
  3. Barat, Pemerintah Provinsi Jawa. "Mulai September KAI Lakukan Penyesuaian Perjalanan KA". www.jabarprov.go.id. Diakses tanggal 2021-05-23. 
  4. a b c d https://www.stasiunbandung.com/jadwal-kereta-api/jadwal-argo-wilis (id)
  5. KA Argo Wilis Tabrak Mobil Avanza di Tasikmalaya, 5 Orang Terluka (id) diakses tanggal 25 Desember 2015
  6. Selamatkan Penumpang, Warga Cilacap Hentikan Kereta Argo Wilis (id) Diakses tanggal 24 Desember 2015

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

(id) Situs resmi PT KAI

KA Galunggung Nagreg.jpg