Stasion Kroya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Kroya
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun KYA.png
  • Singgetan: KYA
  • Nomor: 2018
Stasiun Kroya Renovasi.jpg
Stasion Kroya nalika dirénovasi, 2019
Lokasi
Propinsi Jawa Tengah
Kabupatén Cilacap
Kacamatan Kroya
Désa Bajing
Kodeu pos 53282
Sajarah
Dibuka 20 Juli 1887
Ngaran saméméhna Stasiun Kroja
Informasi séjén
Operator Daérah Operasi V Purwokerto
Kelas stasion[1] Badag tipeu B
Tingkat kaluhuran +11 m
Perenahna[2]
Layanan Argo Wilis, Turangga, Taksaka (régulér jadwal isuk-isuk jeung peuting sarta tambahan jadwal peuting arah Jakarta sarta tambahan jadwal isuk-isuk arah Yogyakarta), Purwojaya (régulér & tambahan), Lodaya (régulér jadwal peuting jeung tambahan jadwal isuk-isuk arah Bandung sarta régulér jeung tambahan jadwal peuting arah Solo), Malabar, Ranggajati, Mutiara Selatan, Senja Utama Solo (arah Jakarta), Sawunggalih (régulér jeung tambahan), Bogowonto, Gajah Wong, Singasari (arah Blitar), Wijayakusuma, Joglosemarkerto, Mataram, Fajar Utama YK (arah Yogyakarta), Purwosari Tambahan (arah Jakarta), Jaka Tingkir (arah Jakarta), Jayakarta Prémium, Gaya Baru Malam Selatan (arah Surabaya), Pasundan (régulér & tambahan, iwal régulér arah Bandung), Bengawan (arah Jakarta), Progo (arah Jakarta), Logawa, Kutojaya Utara (régulér & tambahan), Kutojaya Selatan (régulér & tambahan), jeung Serayu
Pamesenan tikét

Sistem tikét online, ngngalayanan pamesenan langsung di lokét.

Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur

9

  • jalur 2: sepur lurus arah Bandung/Cilacap
  • jalur 4: sepur lurus ti arah Purwokerto-Cirebon sarta sepur raya jalur tunggal arah Yogyakarta-Surabaya
  • jalur 5: sepur lurus arah Purwokerto-Cirebon
Jumlah péron 4 (hiji péron sisi anu pendék sarta tilu péron pulo anu rada pendék)
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Fasilitas difabel: ? Toilét: Aya
Boarding pass: Aya
Parkir sapédah: ?

Stasion Kroya (KYA) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu B anu perenahna di Bajing, Kroya, Cilacap. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +11 méter ieu kaasup ka Daérah Operasi V Purwokerto. Stasion anu aya di jalur karéta lintas kidul Pulo Jawa ieu jadi titik tepung antara jalur karéta api ti arah Bandung-Tasikmalaya jeung jalur karéta api ti arah Cirebon-Purwokerto. Hal ieu anu ngajadikeun stasion ieu jadi stasion anu miboga lalu lintas KA pangpadetna di Daop V sakaligus pangraména di Kabupatén Cilacap, ku sabab kitu, émplasemén stasion ieu dijieun kalawan panjangna 900 m.

Kiwari stasion ieu mangrupa stasion ujung jalur ganda lintas kidul Jawa anu bakal ngahubungkeun Jakarta-Surabaya. Ku sabab ayana jalur ganda, ruteu Jakarta-Kroya liwat Cirebon-Purwokerto atawa sabalikna geus bisa ditempuh ngan salila 5,5–6 jam baé. Kiwari ieu jalur ganda bakal disambungkeun jeung jalur ganda Kutoarjo-Yogyakarta-Solo, tuluy dina kamekaranana bakal dilanjutkeun nepi ka Surabaya liwat Madiun-Kertosono-Jombang.

Ku sabab pangwangunan éta jalur ganda, kiwari Stasion Kroya eukeur dirombak, di antarana nyaéta manjangan peron jeung kanopi sarta ngajangkungan péron.[3][4]. Sabada jalur ganda ieu beroperasi, sistem pasinyalan anu heubeul has Daop V produksi Westinghouse bakal diganti ku sinyal éléktrik panganyarna produksi PT Lén Industri.[5]

Sajarah[édit | édit sumber]

Karéta api Eendaagsche Express jurusan Batavia-Soerabaja eureun di Stasion Kroya di tanggal 1 Nopémber 1929.

Stasion ieu kira-kira geus aya ti saprak pangwangunan jalur karéta api Cilacap–Kroya–Kutoarjo–Yogyakarta di tanggal 20 Juli 1887. Pangwangunan ieu ngawengku ogé jalur cabang ka Kota Purworejo anu dibuka di tanggal nu sarua.[6]

Di tanggal 1 Juli 1916, jalur karéta api Prupuk-Kroya diwangun pikeun ngalayanan panumpang ti wewengkon Kota Cirebon.[6]

Ti saprak diresmikeunna karéta api Eendaagsche Expres (éksprés sapoé) ku Staatsspoorwegen (SS) di tanggal 1 Nopémber 1929, stasion ieu dipaké pikeun tempat ngagabungkeun rangkéan Eendaagsche Expres anu ngalayanan ruteu Batavia-Soerabaja pp jeung pangeupanna (KA feeder) anu datang ti Bandung.[7]

Mimitina, stasion ieu ngan mangrupa hiji wangunan péron anu boga kanopi nu ampir sarua jeung Stasion Manggarai (tempo gambar). Ku sabab ngaronjatna volume angkutan panumpang di stasion ieu, wangunan stasion ieu tulut digedéan nepi ka kanopina diganti ku hateup overkapping anu ngiuhan jalur 1–3. Kanopi heubeul anu mirip jeung Stasion Manggarai kungsi aya dina film '’Kereta Api Terakhir.

Wangunan jeung tata letak[édit | édit sumber]

Mimitina Stasion Kroya miboga salapan jalur karéta api kalawan jalur 2 minangka sepur lurus arah Bandung atawa Cilacap ogé arah YogyakartaSurabaya sarta jalur 3 minangka sepur lurus arah Purwokerto-Cirebon, samentara jalur 1, 4, jeung 5 dipaké minangka jalur pikeun pasilangan jeung pasusulan karéta api; jalur 6 jeung 7 minangka jalur pikeun parkir KA barang jeung KA kétél; sarta jalur 8 jeung 9 minangka jalur panghubung ka Dipo Lokomotip, béngkél KA, sarta UPT Dipo Mékanik. Sabada pangwangunan jalur ganda Kroya-Purwokerto, jalur 2 dijadikeun sepur lurus arah Bandung wungkul, jalur 4 dijadikeun sepur lurus anyar pikeun jalur ganda ti arah Purwokerto sarta minangka sepur raya jalur tunggal Yogyakarta–Surabaya, sarta jalur 5 dijadikeun sepur lurus anyar pikeun jalur ganda ka Purwokerto. Kiwari jalur 1, 3, jeung 6 digunakeun jadi jalur pikeun pasilangan jeung pasusulan karéta api.

Aya dipo lokomotip di beulah kalér kompléks stasion. Baheulana dipo ieu dipaké minangka tempat pikeun nyimpen lokomotip jeung rangkéan KA Serayu. Salian ti éta, dipo ieu ogé ngalayanan perawatan lokomotip nu eureun. Ngan ti saprak KA Serayu diperpanjang nepi ka Stasion Purwokerto, otomatis rangkéan karéta éta dipindah alokasina ka Dipo Karéta Purwokerto.

Salian ti dipo, aya ogé béngkél karéta api anu perenahna di kuloneun kompléks stasion sarta mangrupa béngkél karéta api panggedéna di Daop V. Fungsina mirip jeung balai yasa, saperti tempat ngoméan karéta api. Salian jadi tempat ngoméan, bengkel ieu dijadikeun "kandang" pikeun sarana karéta pinulung milik Daop V.

Kaunikan[édit | édit sumber]

Béda jeung stasion Daop V nu séjén, stasion ieu nyetél lagu "Di Tepinya Sungai Serayu" dina format lagu instruméntal jeung keroncong lamun aya kadatangan karéta api penumpang atawa pasilangan jeung pasusulan antarkaréta api.[8]

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas bisnis[édit | édit sumber]

Sawunggalih Tambahan, jurusan jeung jurusan Kutoarjo (kadang ditambahan kelas éksekutip)

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

Pasilangan, papasan, jeung pasusulan[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Kroya per 1 Juni 2019 (révisi Gapéka 2017).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
124A Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 00.00 00.06
82 Lodaya Solo Balapan (SLO) 00.27 00.33
50 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa 00.57 01.15
91 Malabar Bandung Hall (BD) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 02.14 02.30
204A Kutojaya Selatan Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC 02.47 02.53
114/111 Mutiara Selatan Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 02.51 03.06
152 Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 03.18 03.23
7094/7091 Wijayakusuma Cilacap (CP) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 03.40 03.52
58/59 Purwojaya Éksekutip Satwa 03.58 04.15
188/189 Logawa Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Ékonomi AC 05.57 05.59
218/215 Serayu Jakarta Pasar Senén (PSE) 06.58 07.25
220/221 Purwokerto (PWT) 07.21 07.40
102/103 Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Éksekutip, Bisnis(, & Ékonomi AC Plus) 07.33 07.35
121A Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 08.26 08.30
7079/7082/7089 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO)-Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 09.38 09.40
51 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 10.03 10.06
203 Kutojaya Selatan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 10.42 10.45
7081/7080/7083 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 11.15 11.19
192A Kutojaya Utara Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Prémium 11.33 11.39
151 Bogowonto Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 11.34 11.37
180 Pasundan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 11.43 11.47
118 Fajar Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 12.00 12.10
154 Gajah Wong Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 12.32 12.36
5 Argo Wilis Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 13.30 13.45
6 Surabaya Gubeng (SGU) 13.35 13.50
122A Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 13.57 14.01
7092/7093 Wijayakusuma Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Banyuwangi Baru (BW) 14.51 14.54
60/57 Purwojaya Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 15.12 15.30
174 Gaya Baru Malam Selatan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 16.28 16.34
222/219 Serayu Jakarta Pasar Senén (PSE) 16.58 17.25
104/101 Ranggajati Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip, Bisnis(, & Ékonomi AC Plus) 17.08 17.16
185 Progo Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 17.28 17.32
183 Bengawan 18.19 18.22
191A Kutojaya Utara Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 18.34 18.49
156A Singasari Blitar (BL) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.45 18.47
7064B Jayakarta Prémium Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC Prémium 19.07 19.13
190/187 Logawa Purwokerto (PWT) Ékonomi AC 19.11 19.16
216/217 Serayu 19.13 19.30
123A Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 20.26 20.29
153 Gajah Wong Éksekutip & Ékonomi AC Plus 20.37 20.40
115 Senja Utama Solo Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 20.58 21.05
92 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 21.07 21.18
147A Jaka Tingkir Jakarta Pasar Senén (PSE) (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 21.14 21.20
53 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 21.59 22.05
81 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 22.20 22.26
112/113 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) 22.24 22.39
7063B Jayakarta Prémium Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 23.16 23.28
49 Turangga Bandung Hall (BD) Éksekutip Satwa 23.41 23.56
  • KA Tambahan (beroperasi pas lebaran jeung natal-taun anyar; kadang ogé pas poé libur nasional atawa ahir pekan nu tentu)
No. PLB KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7013A Taksaka Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 00.14 00.20
7022 Lodaya Tambahan Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis 01.52 01.57
7030A Mataram Yogyakarta Lempuyangan (LPN) 02.29 02.32
7046 Kutojaya Selatan Tambahan Kutoarjo (KTA) Bisnis & Ékonomi AC 05.35 05.39
7038B Kutojaya Utara Tambahan Ékonomi AC Plus 05.42 05.50
7018/7015A Purwojaya Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 09.02 09.25
12895 Purwosari Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC & Ékonomi AC Plus 09.57 10.19
7029B Mataram Éksekutip & Bisnis 11.07 11.16
7021 Lodaya Tambahan Bandung Hall (BD) 11.18 11.22
7036A Pasundan Tambahan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 12.35 12.54
7037A Kutojaya Utara Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus 12.38 12.42
7045 Kutojaya Selatan Tambahan Bandung Kiaracondong (KAC) Bisnis & Ékonomi AC 13.12 13.15
7040A Sawunggalih Tambahan Kutoarjo (KTA) (Éksekutip & )Bisnis 14.30 14.34
7035A Pasundan Tambahan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 15.20 15.32
7014B Taksaka Tambahan Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa 15.49 16.00
7016A/7017 Purwojaya Tambahan Cilacap (CP) 21.47 22.05
7039A Sawunggalih Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) (Éksekutip & )Bisnis 21.49 22.15

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Okezone. "Jalur Rel Ganda Jateng Selatan Selesai 2019 : Okezone Economy". okezone.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-01-19. 
  4. "Rel Ganda Purwokerto-Kroya Diperkirakan Selesai Tepat Waktu". Republika Online. 2017-12-01. Diakses tanggal 2019-01-19. 
  5. Okezone. "PT Len Industri Raup Pendapatan Rp3,43 Triliun pada Kuartal III 2018 : Okezone Economy". Okezone.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-01-19. 
  6. a b Staatsspoorwegen (1921-1932). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken. 
  7. "Eendaagsche Expres". Nederlandsch-Indië, oud & nieuw 18. 1933. 
  8. Majalah KA Edisi Juli 2014

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

(id) Situs resmi KAI dan jadwal karéta api tahun 2017

Jalur karéta api Kroya-Kutoarjo
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Kemranjén
Jalur karéta api Prupuk-Kroya
Stasion saméméhna:
Stasion Randegan
Stasion saenggeusna:
-
Jalur karéta api Kasugihan-Kroya
Stasion saméméhna:
Stasion Sikampuh
Stasion saenggeusna:
-



Stasiun Selatan Bandung.jpg

Koordinat: 7°37′48″S 109°15′13″E / 7.630113°S 109.2535883°E / -7.630113; 109.2535883