Stasion Tasikmalaya

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Tasikmalaya
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun TSM.png
  • Singgetan: TSM
  • Nomor: 1630
Stasiun Tasikmalaya Depan.jpg
Stasion Tasikmalaya ditempo ti hareup
Lokasi
PropinsiJawa Kulon
KotaTasikmalaya
KacamatanTawang
KalurahanLéngkongsari
AlamatJalan Stasion Tasikmalaya No. 8
Kodeu pos46111
Sajarah
Dibuka16 Séptémber 1893
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi II Bandung
Kelas stasion[1]Badag tipeu C
Tingkat kaluhuran+349 m
Perenahna[2]km 270+193 lintas BogorBandung
BanjarKutoarjoYogyakarta
LayananArgo Wilis, Turangga, Lodaya (régulér & tambahan), Malabar, Mutiara Selatan, Pasundan (régulér & tambahan), Kahuripan, Kutojaya Selatan (régulér & tambahan), Galunggung, Pangandaran, jeung Serayu
Pamesenan tikétSistem tikét onlén; ngalayanan pemesenan langsung jeung parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur7
Jumlah péron3
Tipeu pasinyalanÉlektrik
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Boarding pass: Aya
Tempat ibadah: Aya

Stasion Tasikmalaya (TSM) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu C anu perenahna di Léngkongsari, Tawang, Kota Tasikmalaya. Stasion anu luhurna +349 méter dbs ieu kaasup ka Daérah Operasi II Bandung. Stasion ieu boga tujuh jalur karéta api, jalur 2 minangka jalur lurus. Stasion Tasikmalaya geus ngagunakeun sistem pasinyalan éléktrik. Taun 1990-an karéta anu eureun di stasion ieu ngan karéta api kelas ékonomi wungkul, ngan saenggeus Tasikmalaya jadi kota administratip awal taun 2000-an, kota ieu jadi kota pangmajuna sarta paling berkembang di Priangan Wétan. Tuluy karéta kelas éksekutip jeung bisnis ogé eureun di stasion ieu pikeun naék-turunkeun panumpang.

Sajarah[édit | édit sumber]

Staatsspoorwegen tuluy nyebarkeun pangaruhna di Bumi Parahyangan dékadeu 1890-an. Ségméntasi jalur karéta api Padalarang–Yogyakarta diwangun pikeun ngalancarkeun transportasi masarakat. Jalur ieu miboga karakteristik pungkal-péngkol ngaliwatan pagunungan dibarengan ku médan anu éksrim. Tanggal 16 Séptémber 1893, jalur karéta api Cibatu–Tasikmalaya bérés diwangun, sarta dituluykeun ku pangwangunan jalur ka arah Banjar anu ahirna bérés tanggal 1 Nopémber 1894.[3][4]

Ti stasion ieu ogé pernah diwangun jalur cabang ka Singaparna, anu diresmikeun tanggal 1 Juli 1911, kiwari jalur éta geus teu aktip.[5]

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

Lokal ékonomi AC[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di stasion Tasikmalaya per 6 Januari 2019 (révisi Gapeka 2017).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
181 Kahuripan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 00.02 00.07
81 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 01.16 01.21
49 Turangga Éksekutip Satwa 02.17 02.22
220/221 Serayu Kroya (KYA) nyambung ka Purwokerto (PWT) Ékonomi AC 03.56 04.20
91 Malabar Bandung Hall (BD) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 04.50 05.00
114/111 Mutiara Selatan Éksekutip & Bisnis 05.31 05.37
180 Pasundan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 08.32 08.42
12400 Galunggung Tasikmalaya (TSM) Lokal Ékonomi AC 09.25 -
218/215 Serayu Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 10.03 10.13
80 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 10.11 10.16
12355 Galunggung Bandung Kiaracondong (KAC) Lokal Ékonomi AC - 10.35
6 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Argo 11.10 11.15
12412 Pangandaran Banjar (BJR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 12.09 12.14
79 Lodaya Bandung Hall (BD) 12.55 13.00
203 Kutojaya Selatan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 13.52 13.57
12377 Pangandaran Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 14.43 14.53
12410 Banjar (BJR) 14.51 14.57
5 Argo Wilis Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 16.07 16.21
216/217 Serayu Kroya (KYA) nyambung ka Purwokerto (PWT) Ékonomi AC 16.12 16.17
12379 Pangandaran Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 17.09 17.14
92 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 18.39 18.49
179 Pasundan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 19.38 19.49
112/113 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Bisnis 19.47 20.00
222/219 Serayu Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 20.25 20.40
182 Kahuripan Blitar (BL) 21.00 21.05
82 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 21.49 21.54
50 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa 22.10 22.20
204 Kutojaya Selatan Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC 23.36 23.41
  • PLB Tambahan (dioperasikeun pas keur lebaran, natal-taun anyar, atawa kadang di ahir pekan nu tangtu)
No. PLB KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7046 Kutojaya Selatan Tambahan Kutoarjo (KTA) Bisnis & Ékonomi AC 02.51 02.54
7019 Lodaya Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 03.44 03.48
7036 Pasundan Tambahan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 09.42 09.48
7020 Lodaya Tambahan Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis 12.20 12.24
7021 Bandung Hall (BD) 14.11 14.20
7045 Kutojaya Selatan Tambahan Bandung Kiaracondong (KAC) Bisnis & Ékonomi AC 16.34 16.44
7035 Pasundan Tambahan Ékonomi AC 18.02 18.07
7022 Lodaya Tambahan Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis 23.07 23.15

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Nusantara., Tim Telaga Bakti; Indonesia., Asosiasi PerKarétaapian (1997). Sejarah perkeretaapian Indonesia (Cet. 1 ed.). Bandung: Angkasa. ISBN 9796651688. OCLC 38139980. 
  4. Staatsspoorwegen (1920-1931). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1920-1931. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken. 
  5. Reitsma, S. A. (1912). De wegen in de Preanger. G. Kolff. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

(id) Situs web resmi KAI dan jadwal Karéta api tahun 2017

Jalur karéta api Padalarang-Kasugihan
Stasion saméméhna:
Stasion Indihiang
Stasion saenggeusna:
Stasion Awipari
Jalur karéta api Tasikmalaya-Singaparna
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Tasikmalaya Alun-alun

Koordinat: 7°19′20″S 108°13′25″E / 7.3222178°S 108.2237327°E / -7.3222178; 108.2237327


Stasiun Selatan Bandung.jpg