Stasion Kutoarjo

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Kutoarjo
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun KTA.png
  • Singgetan: KTA
  • Nomor: 2040
Stasiun Kutoarjo Dalam.jpg
Émplasemén Stasion Kutoarjo
Lokasi
PropinsiJawa Tengah
KabupaténPurworejo
KacamatanKutoarjo
KalurahanSemawung Daleman
AlamatJalan Stasion Kutoarjo 1
Kodeu pos54212
Koordinat7°43′34″S 109°54′26″E / 7.7260088°S 109.9072051°E / -7.7260088; 109.9072051Koordinat: 7°43′34″S 109°54′26″E / 7.7260088°S 109.9072051°E / -7.7260088; 109.9072051
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi V Purwokerto
Kelas stasion[1]Badag tipeu B
Tingkat kaluhuran+16 m
Perenahna[2]
LayananArgo Wilis, Argo Lawu (régulér & fakultatif, kajaba fakultatif arah Jakarta), Argo Dwipangga, Bima (arah Surabaya-Malang) Gajayana (régulér & fakultatif), Turangga, Taksaka (fakultatif malam arah Jakarta dan régulér), Mutiara Selatan, Malabar, Singasari, Gaya Baru Malam Selatan, Ranggajati, Wijayakusuma, Anjasmoro, Fajar/Senja Utama Solo, Mataram, Bogowonto, Gajah Wong, Fajar Utama YK, Senja Utama YK, Sawunggalih (régulér & fakultatif), Lodaya (régulér & tambahan), Sancaka Utara, Joglosemarkerto, Logawa, Jayakarta, Jaka Tingkir, Kutojaya Utara (régulér & fakultatif), Kahuripan, Pasundan (régulér & tambahan), Bengawan, Progo, Kutojaya Selatan, Prambanan Éksprés (Praméks), KA Bandara YIA, sarta Parcel ONS
Pamesenan tikétSistem tikét online, ngalayanan pamesenan langsung/parobahan jadwal kaberangkatan/ngabolaykeun tikét di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass husus kaberangkatan KA jarak jauh/menengah.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur8:
  • jalur 1: sepur lempeng jalur tunggal arah Purworejo
  • jalur 2: sepur lempeng jalur ganda arah Kroya
  • jalur 3: sepur lempeng jalur ganda arah Yogyakarta
Jumlah péron5 (hiji péron sisi anu rada jangkung di ujung-ujungna sarta rada pendék di bagian tengahna, hiji péron pulo anu jangkung, sarta tilu péron pulo anu rada jangkung)
Tipeu pasinyalanÉléktrik tipeu Westinghouse Rail Systems' Train Radio and Advanced Control (Westrace)[3]
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Toilét: Aya
Boarding pass: Aya
Layanan pelanggan: Aya
Tempat ibadah: Aya
Lokasi dina peta
Stasion Kutoarjo is located in Kabupatén Purworejo
Stasion Kutoarjo
Stasion Kutoarjo

Stasion Kutoarjo (KTA) (Basa Jawa: ꦱꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦏꦸꦛꦲꦂꦗ) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu B anu perenahna di Semawung Daleman, Kutoarjo, Purworejo. Stasion ineu aya dina tingkat kaluhuran +16 m sarta mangrupa stasion aktip pangwétanna di Daérah Operasi V Purwokerto. Stasion ieu mangrupa stasion kaberangkatan pikeun KA Sawunggalih jeung Kutojaya Utara (duanana jurusan Jakarta); KA Kutojaya Selatan jurusan Bandung; KA Sancaka Utara jurusan Surabaya; sarta layanan komuter KA Prambanan Éksprés/Praméks jurusan Solo. Salaku stasion gedé, ampir kabéh karéta api anu ngaliwatan jalur kidul Pulo Jawa eureun di ieu stasion.

Sajarah[édit | édit sumber]

Stasion ien kira-kira geus aya di saprak pangwangunan jalur karéta api Cilacap–Kroya–Kutoarjo–Yogyakarta di tanggal 20 Juli 1887. Pangwangunan ieu ogé kasup ngawangun jalur cabang ka Kota Purworejo anu dibuka di tanggal nu sarua.[4] Ti awal pangwagunanna, stasion ieu jadi stasion utama di wilayah Kabupatén Purworejo. Gabungna ieu kabupatén jeung Kabupatén Purworejo di taun 1934[5] nyababkeun stasion ieu dikokolakeun leuwih éféktif. Stasion ieu husus pikeun kaberangkatan karéta api jarak jauh anu ngaliwatan wewengkon Purworejo, sedengkeun Stasion Purworejo dihususkeun pikeun layanan feeder ka ieu stasion.

Kiwari, wangunan stasion ieu geus teu asli deui, iwal ti hateup overkapping utama anu mayungan jalur 1 nepi ka jalur 3 sarta babaraha pintu jeung témbok jero di émpéran péron jalur 1. Diduga stasion ieu baheulana miboga arsitéktur anu mirip jeung Stasion Purworejo. Ku sabab loba panumpang anu turun unggah di ieu stasion, wangunan utama stasion perelu dirénovasi.[6]

Wangunan jeung tata letak[édit | édit sumber]

Stasion ieu boga dalapan jalur karéta api kalawan jalur 2 anu jadi sepur lempeng jalur ganda arah Kroya sarta jalur 3 jadi sepur lempeng jalur ganda arah Yogyakarta, tapi ngan jalur 1-5 anu sok dipaké. Jalur 4-6 maké slab track anu cukup unik tanpa maké batu balast/kricak. Jalur 4 jeung 5 biasa dipaké pikeun kaberangkatan KA Sawunggalih, Kutojaya Utara, Kutojaya Selatan, Sancaka Utara, sarta Prambanan Éksprés[7]. Jalur 6 biasana dipaké pikeun parkir karéta luar dinas sarta langsiran.

Ka arah wétan ti jalur 1 stasion ieu aya jalur ka Purworejo anu panjangna 9 km minangka cabang ti jalur utama anu ngahubungkeun Bandung jeung Surabaya, tapi ayeuna éta jalur cabang téh statusna nonaktip sarta ngan dipaké pikeun nempatkeun babaraha gerbong barang anu geus teu kapaké.

Di jero kompléks stasion aya sub dipo lokomotip. Sub dipo lokomotip ieu boga dua lokomotip diesel hidrolik, nyaéta BB300 06 jeung BB300 16, anu ayeuna ngan dipaké pikeun kagiatan langsir. Sub dipo ieu ogé boga fasilitas anu lengkep. Lokomotipna kawilang leuwih kaurus. Salian ti éta, aya ogé dipo karéta anu husus pikeun karéta-karéta panumpang non KRD anu terminusna (pangeureunan panungtung) di stasion ieu.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

Komuter ékonomi[édit | édit sumber]

KA Prambanan Éksprés (Praméks), ti Yogyakarta sarta jurusan Solo

Karéta api bandara[édit | édit sumber]

KA Bandara YIA, jurusan Kebumen jeung jurusan Yogyakarta

Barang[édit | édit sumber]

Parcel ONS (over-night service), jurusan Surabaya liwat Yogyakarta-Madiun-Jombang jeung jurusan:

jeung persusulan[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api penumpang anu eureun di Stasion Kutoarjo per 1 Désémber 2019 (luyu jeung Gapéka 2019).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
72/73 Bima Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 00.06 00.10
107 Malabar Jakarta Pasar Senén (PSE) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 00.19 00.23
76 Gajayana Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa & Luxury 01.03 01.07
126/123 Wijayakusuma Cilacap (CP) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 01.05 01.09
78 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa 01.17 01.20
106/103 Mutiara Selatan Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 01.29 01.37
160 Sawunggalih Kutoarjo (KTA) 01.46 -
148 Senja Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) 02.04 02.09
164 Lodaya Solo Balapan (SLO) 02.18 02.22
127 Anjasmoro Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 02.45 02.49
108 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 03.08 03.11
8 Argo Lawu Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & Luxury 03.36 03.39
140 Mataram Éksekutip & Bisnis 03.55 03.58
86 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa & Luxury 04.08 04.11
104/105 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 04.43 04.46
142 Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 04.56 04.59
355 Prambanan Éksprés (Praméks) Kutoarjo (KTA) Komuter Ékonomi 05.17 -
358 Solo Balapan (SLO) - 05.25
332 Kutojaya Selatan Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC 05.33 -
308 Progo Yogyakarta Lempuyangan (LPN) 05.44 05.47
294 Kahuripan Blitar (BL) 06.33 06.36
157 Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 07.00
357 Prambanan Éksprés (Praméks) Kutoarjo (KTA) Komuter Ékonomi 07.27 -
298/299 Logawa Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Bisnis & Ékonomi AC 07.38 07.44
362 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi - 07.55
145 Fajar Utama YK Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 07.57 08.02
199/200/201 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO)-Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 08.14 08.23
257 Jaka Tingkir Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus 08.59 09.02
161 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 09.15 09.18
331 Kutojaya Selatan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC - 09.30
801 KA Bandara YIA Kebumén (KM) Éksekutip Bandara 09.40 09.44
83 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 09.52 09.55
120B/121 Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Éksekutip & Bisnis 09.54 10.00
7 Argo Lawu Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Luxury 10.18 10.22
139 Mataram Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Bisnis 10.39 10.44
141 Bogowonto Éksekutip & Ékonomi AC Plus 10.57 11.00
802 KA Bandara YIA Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Bandara 11.08 11.12
295 Pasundan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 11.37 11.41
1 Argo Wilis Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 12.28 12.38
128 Anjasmoro Jombang (JG) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 12.33 12.36
138 Fajar Utama Solo Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 12.46 12.49
260 Kutojaya Utara Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Prémium 13.40 -
306 Bengawan Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC 13.50 13.53
144 Gajah Wong Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 14.00 14.03
165/168/169 Sancaka Utara Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Bisnis 14.07 -
162 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 14.11 14.14
109 Singasari Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 14.26 14.33
146 Fajar Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 14.28 14.31
10 Argo Dwipangga Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & Luxury 14.42 14.48
365 Prambanan Éksprés (Praméks) Kutoarjo (KTA) Komuter Ékonomi 14.52 -
193/194/195 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 15.09 15.12
2 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Argo 15.26 15.30
122/119 Ranggajati Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip & Bisnis 15.31 15.34
372 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi - 15.51
158 Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 16.00 -
803 KA Bandara YIA Kebumén (KM) Éksekutip Bandara 16.10 16.34
84 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa & Luxury 16.14 16.17
307 Progo Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 16.23 16.26
259 Kutojaya Utara Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium - 17.00
170/167/166 Sancaka Utara Solo Balapan (SLO) nyambung ka Gambringan (GBN)-Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Bisnis - 17.15
300/297 Logawa Purwokerto (PWT) Bisnis & Ékonomi AC 17.26 17.30
124/125 Wijayakusuma Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Banyuwangi Ketapang (KTG) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 17.28 17.35
296 Pasundan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 17.58 18.01
111 Gaya Baru Malam Selatan Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.04 18.07
804 KA Bandara YIA Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Bandara 18.15 18.20
112 Gaya Baru Malam Selatan Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.34 18.39
371 Prambanan Éksprés (Praméks) Kutoarjo (KTA) Komuter Ékonomi 18.45 -
374 Solo Balapan (SLO) - 18.55
159 Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 19.00
143 Gajah Wong Éksekutip & Ékonomi AC Plus 19.13 19.16
254 Jayakarta Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC Prémium 19.45 19.49
137 Senja Utama Solo Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 19.47 19.51
147 Senja Utama YK 20.02 20.10
110 Singasari Blitar (BL) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 20.35 20.38
253 Jayakarta Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 20.40 20.43
163 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 20.55 20.59
75 Gajayana Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 21.12 21.15
9 Argo Dwipangga Éksekutip Argo & Luxury 21.34 21.37
85 Taksaka Éksekutip Satwa & Luxury 21.52 21.55
77 Turangga Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip Satwa 22.11 22.15
305 Bengawan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 22.32 22.35
258 Jaka Tingkir Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC Plus 23.31 23.35
293 Kahuripan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 23.59 00.02
  • KA Tambahan (beroperasi nalika mangsa boboran sarta natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu nu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Tiba Berangkat
7010 Lodaya Tambahan Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis 01.41 01.44
91F Gajayana Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 03.54 04.00
58F Argo Lawu Fakultatif Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 05.11 05.14
92F Gajayana Fakultatif Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 06.58 07.05
270F Kutojaya Utara Fakultatif Kutoarjo (KTA) Bisnis & Ékonomi AC Plus 08.20 -
7009 Lodaya Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 08.39 08.42
269F Kutojaya Utara Fakultatif Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC Plus - 11.10
236F Sawunggalih Fakultatif Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Plus 17.39 -
97F Taksaka Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 20.27 20.30
235F Sawunggalih Fakultatif Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus - 22.05

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Susanti, D.M. (Januari 2008). Kajian atas Pengelolaan Pengetahuan dalam Pengoperasian Teknologi Persinyalan Karéta Api (Studi Kasus Daop 2 Bandung) (S2). Program Magister Studi Pembangunan, Sekolah Arsitektur, Pengembangan, dan Perencanaan Kebijakan, Institut Teknologi Bandung. 
  4. Staatsspoorwegen (1921-1932). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Bataliwat: Burgerlijke Openbare Werken. 
  5. Moehadi; Pratitis, Titi; Mulyono; Priyanto, Supriyo; Galba, Sindu (1988). Dampak Modernisasi Terhadap Hubungan Kekerabatan di Daérah Jawa Tengah. Jakarta: Direktorat Jenderal Kebudayaan, Departemen Pendidikan dan Kebudayaan RI. 
  6. Musadad (2002). Arsitektur dan Fungsi Stasion Karéta Api bagi Perkembangan Kota Purworejo 1901-1930 (Thesis). Yogyakarta: Fakultas Ilmu Budaya, Universitas Gadjah Mada. 
  7. Prasetya, S. (2014). "Kutoarjo (KTA): Stasiun Paling Ramai di Ujung Timur Daop V". Majalah KA 96: 8-9. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

(id) Situs resmi KAI dan jadwal karéta api tahun 2019

Jalur karéta api Kroya-Kutoarjo
Stasion saméméhna:
Stasion Butuh
Stasion saenggeusna:
-
Jalur karéta api Kutoarjo-Purwosari
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Jenar
Jalur karéta api Kutoarjo-Purworejo
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Purworejo