Stasion Pekalongan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Pekalongan
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun PK.png
  • Singgetan: PK
Sta-PK01a.JPG
Pintu asup Stasion Pekalongan
Lokasi
PropinsiJawa Tengah
KotaPekalongan
KacamatanPekalongan Barat
KalurahanBendan Kergon
AlamatJalan Gajah Mada, Pekalongan/Jalan Raya Semarang-Tegal-Cirebon
Kodeu pos51119
Sajarah
Dibuka1898
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi IV Semarang
Kelas stasion[1]Badag tipeu C
Tingkat kaluhuran+4 m
Perenahna[2]
LayananArgo Bromo Anggrék, Argo Muria (régulér & fakultatif), Argo Sindoro (régulér & fakultatif), Bangunkarta, Sembrani (régulér, fakultatif, & tambahan), Jayabaya, Brantas (régulér & tambahan), Harina, Gumarang, Dharmawangsa, Ciremai, Kamandaka, Joglosemarkerto, Majapahit, Kertajaya (régulér & tambahan), Tawang Jaya (régulér, tambahan, & prémium), Menoréh, Kaligung, Matarmaja (régulér & tambahan), jeung Parcel ONS
Pamesenan tikétSistem tikét online; ngalayanan pamesenan langsung sarta parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass husus kaberangkatan KA jarak jauh/manengah.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur6 (jalur 2 jeung 3: sepur lempeng)
Jumlah péronHIji péron sisi jeung dua péron pulo anu sarua-rua rada jangkung
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Boarding pass: Aya

Stasion Pekalongan (PK) (Hanacaraka: ꦱꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦥꦼꦏꦭꦺꦴꦔꦤ꧀ , Sêtasiyun Pekalongan) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu C anu perenahna di Bendan Kergon, Pekalongan Barat, Pekalongan. Stasion ieu aya di tempat anu stratégis lantaran percis berada di sisieun Jalan Pantura anu ngaliwatan Kota Pekalongan. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +4 meter ieu aya di Daérah Operasi IV Semarang.

Saméméh pangwangunan jalur ganda, stasion ieu baheula boga tujuh jalur karéta api kalawan jalur 1 anu jadi sepur lempengna. Ti saprak diwangunna jalur ganda, tata letak stasion ieu dirombak total, kalawan jalur 1 éksisting jadi sepur bélok, jalur 2 jeung 3 jadi sepur lurus, sarta jalur 4 eksisting dibongkar lantaran diwangun péron anyar di sisieun kanopi stasion, anu matak jumlah jalurna ngurangan jadi genep. Stasion ieu ogé boga Dipo lokomotip (ayeuna geus teu aktip) sarta gudang DJKA anu aya di beulah kidul.

Ku sabab ieu stasion mangrupa stasion gedé, sakabéh karéta api panumpang anu ngaliwatan jalur kalér Jawa eureun di ieu stasion. Karéta api barang ogé baheulana eureun di dieu pikeun perewis jueng karéta séjén. Tapi, ti saprak dioperasikeunna jalur ganda, euweuh karéta api barang deui salian ti karéta api parcél ONS anu eureun di stasion ieu.

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina verslag anu dijieun ku SCS, jalur karéta api pétak Pemalang–Pekalongan bérés diwangun di tanggal 1 Désémber 1898. Dua bulan saenggeusna, di tanggal 1 Februari 1899, jalur ka arah Pemalang geus bérés diwangun.[3]

Baheula, kungsi aya jalur karéta api ka Kedungwuni hingga Wonopringgo anu diresmikeun di tanggal 7 Pébruari 1916.[4] Tapi, jlaur éta dibongkar ku romusha Jepang nalika Perang Dunya II. Sajaba ti éta, aya ogé jalur karéta api ka Palabuan Pekalongan anu ayeuna geus aktip.

Kaunikan[édit | édit sumber]

Kaunikan ti stasion ieu nyaéta disetélna lagu instrumental Gambang Semarang—disetél ogé di sawatara stasion di Daérah Operasi IV Semarang—pikeun kadatangan karéta api.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Karéta api semén indit ti Stasion Pekalongan
Émplasemén Stasion Pekalongan ka arah kulon

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

Barang[édit | édit sumber]

Parcel ONS (over-night service), jurusan Surabaya jeung jurusan Jakarta

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Pekalongan per 1 April 2020 (révisi Gapéka 2019).

  • KA régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
155/154 Ciremai Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis 00.07 00.12
264 Menoréh Ékonomi AC Plus 00.41 01.05
5 Argo Bromo Anggrék Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Luxury 00.47 00.49
6 Surabaya Pasarturi (SBI) 00.52 00.54
255A Kertajaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 03.02 03.07
252 Majapahit Malang Kotabaru (ML) Ékonomi AC Plus 03.04 03.09
131/130 Harina Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 03.53 03.58
135 Dharmawangsa Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC 04.29 04.34
251 Majapahit Ékonomi AC Plus 04.56 04.59
330 Tawang Jaya Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC 05.18 05.23
280 Kaligung Ékonomi AC Plus 05.56 06.00
271 Cirebon Prujakan (CNP) 06.21 06.25
11 Argo Sindoro Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 07.10 07.13
149/152 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 07.53 07.56
187/188 Kamandaka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 08.05 08.10
263 Menoréh Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Plus 09.24 09.29
193/194/195 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO)-Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 09.38 09.42
279 Kaligung Brebes (BB) Ékonomi AC Plus 10.06 10.11
272 Semarang Poncol (SMC) 11.18 11.22
14 Argo Muria Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 11.38 11.42
262 Tawang Jaya Prémium Ékonomi AC Prémium 12.03 12.08
189/190 Kamandaka Tegal (TG) nyambung ka Purwokerto (PWT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 12.23 12.27
4 Argo Bromo Anggrék Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Argo & Luxury 12.35 12.38
3 Jakarta Gambir (GMR) 13.06 13.09
199/200/201 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 13.15 13.20
278 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 13.29 13.33
136 Dharmawangsa Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC 13.44 13.48
151/150 Ciremai Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis 14.20 14.27
329 Tawang Jaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 14.46 14.50
273 Kaligung Tegal (TG) Ékonomi AC Plus 15.03 15.07
292 Matarmaja Malang Kotabaru (ML) Ékonomi AC 16.00 16.06
13 Argo Muria Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 17.10 17.13
274 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 17.41 17.45
277 Tegal (TG) 17.58 18.02
118 Brantas Blitar (BL) Éksekutip & Ékonomi AC 18.40 18.44
291 Matarmaja Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 19.21 19.25
256A Kertajaya Surabaya Pasarturi (SBI) Ékonomi AC Prémium 19.27 19.32
80 Bangunkarta Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa 20.08 20.12
191/192 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 20.22 20.26
116/113 Jayabaya Jakarta Pasar Senén (PSE) 20.24 20.28
276 Kaligung Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC Plus 20.36 20.40
153/156 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 20.38 20.42
117 Brantas Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC 20.53 20.58
12 Argo Sindoro Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 21.00 21.03
275 Kaligung Tegal (TG) Ékonomi AC Plus 21.08 21.12
134 Gumarang Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Bisnis 21.14 21.18
133 Jakarta Pasar Senén (PSE) 21.22 21.27
261 Tawang Jaya Prémium Ékonomi AC Prémium 21.43 21.48
197/198 Kamandaka Tegal (TG) nyambung ka Purwokerto (PWT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 21.58 22.02
114/115 Jayabaya Surabaya Pasarturi (SBI) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) 22.08 22.12
129/132 Harina Cikampék (CKP) nyambung ka Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 22.24 22.28
81 Sembrani Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 22.56 23.00
79 Bangunkarta Éksekutip Satwa 23.41 23.46
82 Sembrani Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Satwa & Luxury 23.53 23.56
  • KA tambahan (beroperasi nalika usum lebaran jeung natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu nu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
7007 Sembrani Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 00.14 00.17
7013 Kertajaya Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC Plus 04.06 04.10
62F Argo Sindoro Fakultatif Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 05.38 05.44
63F Argo Muria Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) 05.54 05.58
7014 Kertajaya Tambahan Surabaya Pasarturi (SBI) Bisnis & Ékonomi AC Plus 11.00 11.05
93F Sembrani Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 14.22 14.25
7018 Matarmaja Tambahan Malang Kotabaru (ML) Ékonomi AC 14.51 14.55
64F Argo Muria Fakultatif Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo 16.24 16.28
7015 Brantas Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC Plus 16.56 17.00
7017 Matarmaja Tambahan Ékonomi AC 17.40 17.43
61F Argo Sindoro Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 18.29 18.34
7016 Brantas Tambahan Blitar (BL) Bisnis & Ékonomi AC Plus 19.13 19.17
94F Sembrani Fakultatif Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Satwa 19.51 19.55

Insidén[édit | édit sumber]

  • Karéta nubruk imah di Kalurahan Bendan, kuloneun Stasion Pekalongan, Jumat (13/9/2013).[5]
  • Di tanggal 3 Januari 2017, treuk kalawan nomer polisi K 1365 MA tiguling dina rél karéta api di Jalan Dr. Wahidin, Noyontaansari, Pekalongan Timur, Pekalongan, pas eur maju ti Jakarta ka Pati. Akibatna, jadwal kaberangkatan karéta api Harina di Stasion Pekalongan jadi telat sajam ku sabab prosés évakuasi éta treuk.[6]

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Semarang–Cheribon Stoomtram Maatschappij (1916). Verslag der SCS. Den Haag: SCS. 
  4. BOW (1916). Verslag betreffende het spoor- en tramwegwezen in Nederlandsch-Indië. Bataliwat: Burgerlijke Openbare Werken. 
  5. Karéta Api Seruduk Rumah Warga di Pekalongan
  6. Parwito. "Truk terguling di atas rel, jadwal KA Stasion Pekalongan molor | merdeka.com" (dalam bahasa en). merdeka.com. https://www.merdeka.com/peristiwa/truk-terguling-di-atas-rel-jadwal-ka-stasion-pekalongan-molor.html. Diakses pada 2018-05-19 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

(id) Loka Resmi KAI jeung jadwal karéta api taun 2019

Jalur karéta api Tegal-Brumbung
Stasion saméméhna:
Stasion Sragi
Stasion saenggeusna:
Stasion Batang
Jalur karéta api Pekalongan-Wonopringgo
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Tirto


Koordinat: 6°53′24″S 109°39′51″E / 6.8898675°S 109.6642774°E / -6.8898675; 109.6642774