Catur

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sét kaulinan catur anu diwangun ku dua jinis siki catur, hideung jeung bodas

Catur nyaéta kaulinan anu dijadikeun olahraga.[1] catur mangrupa kaulinan maké papan catur anu miboga 64 kotak dina papanna, warna kotakna hideung jeung bodas.[1] Iwal ti éta catur miboga 16 siki catur.[1] Kaulinan ieu geus aya ti 500 SM di India anu tuluy sumebar ka daérah Persia jeung Arab.[1]

Sajarah Catur[édit | édit sumber]

Catur geus hirup di masarakat dina kurun waktu anu lila, catur ogé dipaénkeun béda-béda numutkeun nagara sewang-sewangan.[2] Saperti di nagara Cina, kaulinan catur di nagara Cina disebutna Xiang Qi, catur ieu anu panglobana dipaénkeun di nagara-nagara séjén.[2] Sedengkeun di nagara India kaulinan catur harita dibéré ngaran Shaturangga.[2] Loba paham ngenaan sajarah mimiti catur di antarana aya tilu :

Karakter Siki Catur[édit | édit sumber]

Dina kaulinan catur unggal sikio catur miboga fungsi jeung peran sewang-sewangan di antarana waé L:

  1. Prajurit anu jumlahna 8 siki miboga fungsi pikeun ngajaga pertahanan wilayahna, lamun cicing dina warna catur anu bodas kaci lempang tiheula.[1]
  1. Benteng anu leumpang lurus ka hareup, gigir sarta tukang tapi teu bisa ka arah anu diagonal.[1]
  2. Patih atawa Mentri bisa leumpang bébas dumasar kabutuhan anu maénkeun.[1]
  3. Kuda anu leumpangna jiga hurup L
  4. Gajah anu leumpang na ka arah diagonal
  5. Raja anu paling penting dina kaulinan catur, sabab anu kudu dijagaan sangkan teu dipaéhan ku musuhna.[1]

Sabab lamun raja paéh dianggap éléh, leumpang raja teu béda jauh jiga prajurit nu ngabédakeun raja bisa leumpang ka tukang.[1]

Pertahanan Perancis[édit | édit sumber]

Pertahanan Perancis ngarujuk kana awal-awal awal sareng parantos némbongan dina papan saatos 1.e4 e6. Sacara ideologis, pamindahan 1 ... e6 ditujukeun pikeun miceunkeun sadaya patarosan ti titik f7, anu ngempelkeun jotosan dina debut kabuka.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]


Olympic flag.svg