Latvia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Latvijas Republika
Bandéra Latvia Lambang Latvia
Motto
Tēvzemei un Brīvībai
(Latvia: "Pikeun Lemah Cai jeung Kabébasan")
Lagu
Dievs, svētī Latviju!
Location of Latvia
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Riga
Basa resmi Latvia
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Raimonds Vējonis
 -  Perdana Menteri Laimdota Straujuma
Kamerdékaan
 -  Ti Uni Soviét 4 Méi 1990 
 -  Diakuan 21 Agustus 1991 
Aréa
 -  Total 64.589 km² (123)
 mil² 
 -  Cai (%) 1,5%
Populasi
 -  Perkiraan  2005 2.299.000 (138)
 -  Kapadetan 35 /km² (137)
 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total US$27,78 miliar (95)
 -  Per kapita US$11.980 (55)
Mata uang Euro (EUR)
Zona wanci (UTC+2)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+3)
TLD Internét .lv
Kode telepon +371

Républik Latvia (basa Latvia: Latvijas Républika) mangrupa hiji nagara di Éropa Kalér nu ibu kotana Riga. Latvia miboga wates darat kalawan dua nagara Baltik, Éstonia di kalér jeung Lituania di kidul, sarta kalawan Rusia jeung Belarus di wétan.[rujukan?] Latvia ogé miboga wates laut jeung Swédia. Nagara ieu ngagabung ka Uni Éropa dina 1 Méi 2004 jeung ka NATO dina 29 Maret 2004.[rujukan?]

Géografi[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Géografi Latvia.

Latvia miboga raloba leuweung jeung leuwih ti 12.000 walungan leutik sarta 3000 dano.[rujukan?] Kalobaannnana mangrupa dataran handap nu subur kalawan papasiran di wétan.[rujukan?] Titik pangluhurna nyaéta Gaiziņkalns nu nepi ka 311,6 m. Iklim di Latvia téh iklim maritim jeung sedeng.[rujukan?]

Di bagian kulon-kalér, aya bagian Laut Baltik aya Teluk Riga.[rujukan?] Dina sapanjang basisirna aya sababaraha kota kawas Riga, Daugavpils, jeung Liepāja.[rujukan?]

Politik[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Politik Latvia.

Parlemén Latvia, Saeima, mangrupa hiji parlemén unikameral kalawan 100 anggota nu dipilih langsung saban opat taun.[rujukan?] Présidén dipilih ku Saeima dina pamilihan nu béda saban opat taun. Teras, présidén bakal nunjuk hiji perdana menteri. [rujukan?] Perdana menteri jeung kabinétna ngawangun badan éksekutif pamaréntah kalawan sarat kedah ditarima ku Saeima.[rujukan?]

Dina 20 Séptémber 2003, dilaksanakeun hiji réferéndum nasional pikeuun nangtukeun asup heunteuna Latvia ka Uni Éropa.[rujukan?] Hasilna, 66,9% milih pikeun ngagabung ka Uni Éropa.[rujukan?] Latvia minangka anggota pinuh dina 1 Méi 2004. Latvia geus minangka anggota NATO ti 29 Maret 2004.[rujukan?]

Babagian Administratif[édit | édit sumber]

Latvia dibagi kana 26 distrik (rajoni) jeung 7 kota (lielpilsētas).[rujukan?]

Démografi[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Démografi Latvia.

Ti raloba abad nu baheula, padumuk Latvia geus kawangun ti raloba étnis sanajan di abad ka-20 aya perobihan nu lumayan dramatis, disababkeun ku Perang Dunya I jeung II, répatriasi urang Jérman Baltik, Holocaust, jeung panjajahan ku Uni Soviét.[rujukan?]

Sénsus nu kahiji di taun 1897 nerangkeun yén 68,3% ti 1,93 yuta padumuk Latvia asalna ti bangsa Latvia, 12% ti Rusia, 7,4% Yahudi, 6,2% Jérman, jeung 3,4% ti Polandia.[rujukan?] Sésana diwangun ti rupa-rupa kabangsaan nu séjén.[rujukan?]

Basa[édit | édit sumber]

Basa resmi Latvia nyaéta basa Latvia nu kaasup ka kumpulan basa Baltik dina rumpun basa Indo-Éropa.[rujukan?] Basa Rusia mangrupa basa minoritas nu paling ngalega, raloba padumukna nu sanés bangsa Rusia tiasa ngaharti basa éta.[rujukan?]

Agama[édit | édit sumber]

Padumuk Latvia kalobaannana pangagem agama Kristen.[rujukan?] Kumpulan panggedéna nyaéta Luteran, diteraskeun ku Katolik Roma jeung Garéja Ortodoks.[rujukan?] Aya ogé agama nu asalna tina mitologi di wanci pra-Kristen, Dievturi. Salian ti éta, aya ogé minoritas kaom Yahudi.[rujukan?]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Latvia di Wikivoyage







Gnome-globe.svg