Cendana

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cendana
Chandan (Marathi चंदन) (30743759790).jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
Santalum album
Ngaran binomial
Santalum album L.

Cendana; Santalum album; Sandelholzbaum nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Santalaceae.[1] Tangkal Cendana hirup di leuweung campuran, Mikaresep daérah anu jangkung.[1]

Ieu tangkal diarah minyakna anu kaasup salah sahiji komoditi andelan Indonésia dina ngaronjatkeun ékspor, sagigirieun minyak atsiri séjén kayaning minyak séréh, minyak daun cengkéh, minyak kenanga, minyak akar wangi, minyak nilam, jeung sajabana. [2]


Morfologi[édit | édit sumber]

Tutuwuhan ieu mikabutuh pangiuhan pikeun nyegah kapanasan, bibit cendana atanapi sikina sensitip pisan kana halodo sareng sinar panonpoé langsung sok gancang layu. Éta sababna cendanamah peryogi pepelakan inang salaku tempat ngiuhan, Jarak antara cendana sareng pepelakan inang nyaéta 2 méter. Sababaraha pepelakan inang anu biasa dianggo nyaéta akasia, séngon, sareng kayu manis. [3]

Dina taneuh anu loba ngandung humus, cendana hirup langkung saé tibatan dina taneuh gersang. Tina analisis sababaraha conto taneuh, cendana ilaharna tumuwuh dina taneuh batu, kira-kira 30 cm. Cendana ogé bisa tumuwuh dina taneuh liat jeung galuh, tapi leuwih hadé dina taneuh anu ngandung apu. Kisaran pH taneuh idéal pikeun cendana, ti rada handap nétral nepi ka rada basa.[3] Anggota kulawarga Santalaceae mekar gancang dina umur 3-4 taun. Kembang cendana mangrupa hérmaprodit, tubular, sarta mibanda 4-5 létah anu silih pisah. Album Santalum tumuwuh ogé di wewengkon kalawan hawa tiis tur garing sarta inténsitas cukup cahya panonpoé. Salami tangkal cendana tumuwuh, produksi minyak terus di produksi dina akarna. Tangkal cendana bakal terus tumuwuh sarta eureun sanggeus 60-80 taun. Jangkungna tangkal dina umur éta ngahontal 20-25 m. Mangsa kembangan sareng buahan tangkal cendana ieu dipangaruhan ku daérah tempat tumuwuhna. Sacara umum, usum kembangan dimimitian ti Désémber nepi ka Januari.

Buahan dina Maret-Juli, dina 1 kg aya 5.000-8.000 siki anu ngandung 60% minyak kentel beureum semu hideung. Minyak janten langkung kentel nalika kakeunaan cahaya panonpoé atanapi dipanaskeun. Salian siki, daun ogé ngahasilkeun minyak konéng.[3]

Minyak astiri[édit | édit sumber]

Titik lebur minyak cendana nyaéta 30°C. Kira-kira 75% tina komponén minyak téh unsaponifiable kayaning n-octacosanol, tricontanol, palmiton, 10-hydrokdipalmitone. Unsaponifiable hartina lamun leyur dina natrium hidroksida euweuh réaksi kimiawi lumangsung. Sacara umum, minyak cendana dihasilkeun tina tangkal ngandung 4-8%. Sedengkeun akar ngandung 10% jeung dahan 2-4% minyak. Minyak cendana gaduh kamampuan ngariung sareng nyampur anu saé. Ku alatan éta, minyak cendana loba dipaké dina industri parfum, kosmetik, jeung toiletries. Minyak cendana mangrupi antiseptik sareng antibakteri. Sababaraha keclak minyak cendana tiasa nenangkeun bronchitis kronis. Di Cina, minyak cendana dipaké pikeun nyegah seueul, utah, jeung kasakit burih. Pamakéan séjén dina sababaraha produk pangan sareng industri inuman. Jumlah maksimum anu diidinan nyaéta 0,001%.[4]


Kandungan kimia[édit | édit sumber]

Ambeu minyakna seungit pisan, kandel, sareng warnana konéng. Upami anjeun nganggo éta, seungitna bakal salami sababaraha dinten. Eusi minyak diwangun ku 90% alkohol sesquisterpenes kalayan komponén 45-47% alfa-santalol sareng 20-30% béta-santalol. Sababaraha komponén minyak cendana ayeuna disintésis pikeun ngaganti minyak aslina, kayaning sandella, santalidol, campanyl cyclohexanol jeung trimethylcyclopentenyl.[3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b A.A. Fauzi, M.A. Widyani, N. Heriansyah, I. Roshetko, J.M., Pramono (2001). Pengelolaan hutan jati rakyat : panduan lapangan untuk petaniA.A. Fauzi, M.A. Widyani, N. Heriansyah, I. Roshetko, J.M. Bogor: CIFOR. p. 35. ISBN 9786028693196.  Disungsi14 Peb 2022
  2. Sastrohamidjojo, Hardjono (2021). Kimia Minyak AtsiriSastrohamidjojo. Jakarta: UGM PRESS. p. 1. ISBN 9786023865093.  Disungsi14 Peb 2022
  3. a b c d Teamulu g, pusat study, Gagas (2014). Sehat Alami dengan Herbal: 250 Tanaman Berkhasiat ObatTeamulu g, pusat study. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. p. 4. ISBN 9786020304601.  Disungsi14 Peb 2022
  4. Team, Trubus (2021). Minyak AtsiriTeam. Jakarta: Trubus. p. 84. ISBN 2167638 Check |isbn= value (bantuan).  Disungsi14 Peb 2022
Nulis.jpg



Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan