Chrisye

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Chrisye

Chrisye lahir di Jakarta 16 Séptember 1949 – 30 Maret 2007.[1] Chrismansyah Rahardi nyaéta ngaran pituin Chrisye, saurang penyanyi pop legendaris Indonésia.[1] Mimitian bermusik sabot ngagabung minangka pamaén bass band Gipsy babarengan Zulham Nasution, Keenan Nasution, Gauri Nasution, Onan sarta Tami.[1] Babarengan jumplukan Gipsy ieu pisan Chrisye anu basa éta jadi vokalis sakaligus bassis sempet kacatet minangka band penghibur di hiji restoran Indonésia di New York.[1] Hanjakalna Gipsy ogé teu bisa tahan lila, taun 1970, babarengan Gipsy Band ogé, Chrisye sempet menggung di TIM Jakarta anu ngahadiran béntang sémah almarhum Mus Mualim.[1] Kira-kira taun 1977, Chrisye kakara mitembeyan karir solona.[1] Chrisye dina waktu singget ngaranna langsung ngaroket minangka vokalis andal keur nembangkeun lagu karya James F. Sundah anu dijudulan Lilin-lilin Kecil.[1] Di waktu anu sarua manéhna ogé meunang ajang "Pasanggiri Karya Cipta Lagu Rumaja Prambors" (LCLR).[1] Hébatna deui, sapanjang kurun era 1980-an nepi ka ngasupan taun 2000, ngaran Chrisye teu kungsi tikerelep.[1] Ampir kabéh album anu dirilisna sok dipapag alus di industri musik Indonésia.[1] Chrisye kaceluk liwat lagu Lilin-lilin Kecil di taun 1977 sarta Badai Pasti Berlalu sanggeus bersolo-karir minangka penyanyi.[1] Taun 1995, Chrisye nampa BASF Legend Award luhur pengabdianna ka musik Indonésia salila ieu.[1] Dina taun 2002, Chrisye ngaluarkeun album Dékadeu di mana manéhna nyanyikeun deui sajumlah lagu lila.[1] Saprak 31 Juli 2005, Chrisye kudu dirawat di rumah sakit di Singapura alatan mengidap Kanker Paru-paru.[1] Chrisye maot dina tanggal 30 Maret 2007 pukul 04.08 isuk-isuk di Jakarta alatan Kanker Paru-paru anu dideritana sarta dimakamkeun di TPU Jeruk Purut.[1]

Biodata[édit | sunting sumber]

  • Ngaran Pepek: Chrismansyah Rahadi
  • Ngaran Populér: Chrisye
  • Tempat Tanggal Lahir: Jakarta, 16 Séptember 1949
  • Agama: I s l a m
  • Ngaran Kolot: Bapa: (Alm) Laurens Rahadi Ibu: (Alm) Hana
  • Wafat: Jakarta, 30 Maret 2007 (57 taun)
  • Dimakamkan: TPU Jeruk Purut, Jakarta Kidul
  • Pamajikan: G.F Damayanti Noor, nikah dina taun 1982

Anak:


Atikan:

  • Lulus SMA taun 1967
  • Téknik Arsitektur taun I (drop out)
  • APP Trisakti taun III (drop out)


Album :

  • Lilin-Lilin Kecil (Single), Jurang Pemisah (1976)
  • Guruh Gipsy : Album Guruh Gipsy (1977)
  • Badai Pasti Berlalu (1977)
  • Sabda Alam (1978)
  • Percik Pesona (1979)
  • Puspa Indah Taman Hati - solo album (1980)
  • Pantulan Cinta - solo album (1981)
  • Resesi - solo album (1983)
  • Metropolitan (1983)
  • Nona (1984)
  • Sendiri (1984)
  • Aku Cinta Dia (1985)
  • Hip Hip Hura (1985)
  • Nona Lisa (1986)
  • Jumpa Pertama (1987)
  • Hening, Kidung - new arrangement (1988)
  • Pergilah Kasih - solo album (1989)
  • Cintamu T’lah Berlalu (1992)
  • Sendiri Lagi (1993)
  • Kesan Dimatamu (1994)
  • AcoustiChrisye (1996)
  • Kala Cinta Menggoda (1997)
  • Badai Pasti Berlalu - Re-recorded (1999)
  • Konser Tur Legendary (2001)
  • Dekade (2002)
  • Senyawa (2004)

Pangajén:

Internasional

Nasional

  • Penyanyi Lalaki Kesayangan dina Angket Siaran ABRI
  • Opat Piringan Emas pikeun album: Sabda Alam (2 buah), Aku Cinta Dia, dan Lagu Cinta (minangka panyipta lagu) anu dibawakeun ku Vina Panduwinata
  • Opat Piringan Pérak pikeun album: Hip Hip Hura, Resesi, Metropolitan, sarta Sendiri.
  • Vidéo Klip "Sendiri Lagi" kapilih minangka Vidéo Klip Favorit sarta Pangalusna dina Vidéo Musik Indonésia, épisode ka-5
  • Lima album Chrisye (KAku Cinta Dia, Hip Hip Hura, Kisah Cintaku, Pergilah Kasih, dan Cintaku T’lah Berlalu) junun meunangkeun pangajén musik pang bergengsi di Indonésia, nyaéta HDX sarta BASF Award
  • Pangajén BASF Legend Award ka Chrisye luhur pengabdianna ka musik Indonésia salila ieu (1995)
  • Chrisye ogé saurang panyipta lagu tohaga aya leuwih ti 80 lagu ciptaanna sarta sawatara diantarana jadi hit anu dibawakeun ku sawatara penyanyi kawas: Vina Panduwinata, Tika Bisono, Andi M. Matalatta, sarta Utha Likumahua.[1]

Lagu Chrisye[édit | sunting sumber]

  1. Adakah
  2. Aku Cinta Dia
  3. Aku Cinta Padamu
  4. Anak Jalanan
  5. Anak Sekolah
  6. Andai Aku Bisa
  7. Anggrek Bulan
  8. Angin Malam
  9. Angrek Bulan
  10. Badai Pasti Berlalu
  11. Baju Pengantin
  12. Bulan Namanya
  13. Burkat
  14. Cinta Kita
  15. Cinta Yang Lain
  16. Cintaku
  17. Cintamu Telah Berlalu
  18. Citra Hitam
  19. Damai Bersama-Mu
  20. Dara Manisku
  21. Dekadensi
  22. Dendam
  23. Di Batas Akhir Senja
  24. Di Bawah Sinar Bulan Pertama
  25. Dia
  26. Dimana
  27. Duka Sang Bahaduri
  28. Galih Dan Ratna
  29. Gelap 'Kan Sirna
  30. Gerutu Menggerutu
  31. Gita Cinta
  32. Harapan
  33. Hari Hariku
  34. Haruskah
  35. Hidupku Untuk Cinta
  36. Hip Hip Hura
  37. Hura Hura II
  38. Hura-Hura
  39. Huru Hara
  40. Januari Yang Indah
  41. Jeritan Seberang
  42. Jika Surga Dan Neraka Tak Pernah Ada
  43. Jurang Pemisah
  44. Juwita
  45. Kala Cinta Menggoda
  46. Kala Sang Surya Tenggelam
  47. Kalimantan
  48. Kan Berlalu
  49. Kangen
  50. Kau dan Aku
  51. Kembalilah
  52. Kembang Goyang
  53. Kenang-Kenangan
  54. Kesan Di Matamu
  55. Ketika Tangan dan Kaki Berkata
  56. Khayalku
  57. Kidung
  58. Kisah Cintaku
  59. Kisah Kasih di Sekolah
  60. Kisah Kasih Disekolah
  61. Kr. Pasar Gambir dan Stambul Anak Jampang
  62. Lagi Lagi
  63. Lagu Putih
  64. Lakon Manusia
  65. Lenny
  66. Lestariku
  67. Lilin Lilin Kecil
  68. Lirih
  69. Maafkan
  70. Maafkanlah
  71. Malam Pertama
  72. Marlina
  73. Masa Kecil
  74. Matahari
  75. Mawar Merah
  76. Memori Kita
  77. Menjadi Seperti Yang Kau Minta
  78. Menunggumu
  79. Merepih Alam
  80. Merpati Putih
  81. Mesin Kota
  82. Metropolitan
  83. Nada Asmara
  84. Natalie
  85. Nona Lisa
  86. Nostalgia Cinta
  87. Nyanyian Rindu
  88. Oh Cintaku
  89. Pagi
  90. Panah Asmara
  91. Pelangi
  92. Pemuda
  93. Pengalaman Pertama
  94. Pergilah Kasih
  95. Problema
  96. Puspa Indah Taman Hati
  97. Putri
  98. Putri Malam
  99. Rindu
  100. Romeo and Julia
  101. Saat Yang Indah
  102. Sabda Alam
  103. Sahabat
  104. Sakura Dalam Pelukan
  105. Sana Sini
  106. Satu Cinta
  107. Sayang
  108. Selamat Jalan Kekasih
  109. Selamat Tinggal Sayang
  110. Semua Sudah Lain
  111. Semusim
  112. Sendiri Lagi
  113. Sentuhan Cinta
  114. Seperti Dulu
  115. Seperti Yang Kau Minta
  116. Sirna
  117. Smaradhana
  118. Suatu Persembahan Cinta (feat. Element)
  119. Swara Hati
  120. Terima Kasih
  121. Terpendam
  122. To My Friend On Legian Beach
  123. Tobat
  124. Untukku
  125. Yuli
  126. Zamrud Khatulistiwa.[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p (id)[1] (diaksés tanggal 13 Nopember 2011)
  2. (id)[2] (diaksés tanggal 13 Nopember 2011)
Nulis.jpg