Daptar Présidén Apganistan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Apganistan
National emblem of Afghanistan.svg

Artikel ieu mangrupa bagian ti séri:
Pulitik jeung Pamaréntahan
Apganistan



Nagara séjénna · Atlas
 Portal Pulitik

Ieu nyaéta daptar pupuhu nagara Apganistan. Apganistan ngan sakeudeung-sakeudeung mangrupa hiji républik - antawis 1973–1992 sarta ti 2001 - dina wayah nu lian diparéntah ku rupa-rupa raja, émir, jeung (dina rézim mujahidin sareng Taliban dina 1990-an) pangawasa Islam.

Konstitusi Apganistan ayeuna masihan présidén kakawasaan nu lega kana aspék militér jeung hubungan législatif. Présidén nu ayeuna, Hamid Karzai, janten pupuhu nagara Apganistan nu dipilih kalawan démokratis kahiji, dina 7 Désémber 2004.

Pupuhu nagara[édit | édit sumber]

(Kaping nu miring nunjukkeun kalanjutan ngajabat de facto)

# Nami Gumelar-Maot Mimiti lulugu Eureun lulugu Partéy Pulitik
Présidén Républik Apganistan
1 Mohammed Daoud Khan 1909–1978 17 Juli 1973 27 April 1978 Indepénden (nepi ka 1976)
Partéy Révolusionér Nasional
Pupuhu Déwan Révolusionér Angkatan Pakarang Apganistan
2 Abdul Qadir Dagarwal Emblem of Afghanistan (1978-1980).svg 1944– 27 April 1978 30 April 1978 Partéy Démokratik Rahayat-faksi Khalq
Pupuhu Déwan Révolusionér Républik Démokratik Apganistan
3 Nur Muhammad Taraki 100px 1917–1979 30 April 1978 16 Séptémber 1979 Partéy Démokratik Rahayat-faksi Khalq
4 Hafizullah Amin Hafizullah Amin.jpg 1929–1979 16 Séptémber 1979 27 Désémber 1979 Partéy Démokratik Rahayat-faksi Khalq
5 Babrak Karmal 100px 1929–1996 27 Désémber 1979 24 Nopémber 1986 Partéy Démokratik Rahayat-faksi Parcham
6 Haji Mohammad Chamkani 1947– 24 Nopémber 1986 30 Séptémber 1987 Indepéndén
7 Mohammad Najibullah 1947–1996 30 Séptémber 1987 30 Nopémber 1987 Partéy Démokratik Rahayat-faksi Parcham
Présidén Républik Apganistan
Mohammad Najibullah 1947–1996 30 Nopémber 1987 16 April 1992 Partéy Démokratik Rahayat-Parcham (nepi ka 1990)
Partéy Watan Démokratik
8 Abdul Rahim Hatef 1925– 16 April 1992 28 April 1992 Partéy Watan Démokratik
Présidén Nagara Islam Apganistan
9 Sibghatullah Mojaddedi 1926– 28 April 1992 28 Juni 1992 Front Pangbébas Nasional Apganistan
10 Burhanuddin Rabbani Burhanuddin Rabbani - VOA - 11302001.jpg 1940–2011 28 Juni 1992 27 Séptémber 1996 Jamiat-e Islami
Pupuhu Déwan Luhur Émirat Islam Apganistan
11 Mullah Mohammed Omar Arms of the Islamic Emirate of Afghanistan.svg + 1959– 27 Séptémber 1996 13 Nopémber 2001 Taliban
Présidén Pasakutuan Kalér Apganistan
12 Burhanuddin Rabbani Burhanuddin Rabbani - VOA - 11302001.jpg 1940–2011 27 Séptémber 1996 13 Nopémber 2001 Jamiat-e Islami
Pasakutuan Kalér
Présidén Nagara Transisional Islam Apganistan
12 Burhanuddin Rabbani Burhanuddin Rabbani - VOA - 11302001.jpg 1940–2011 13 Nopémber 2001 22 Désémber 2001 Jamiat-e Islami
Pasakutuan Kalér
13 Hamid Karzai Hamid Karzai 2004-06-14.jpg 1957– 22 Désémber 2001 7 Désémber 2004 Indepénden
Présidén Républik Islam Apganistan
Hamid Karzai Hamid Karzai 2004-06-14.jpg 1957– 7 Désémber 2004 Incumbent Indepénden

Catetan[édit | édit sumber]

Nami Catetan
Abdul Qadir Dagarwal Dina kadiktatoran militér, gelarna nyaéta Pupuhu Déwan Révolutionér Militér.[1]
Sanggeus ngadegna Républik Démokratik Apganistan sanggeus Révolusi Saur. Pamaréntah masihan présidén hiji gelar anyar, nyaéta Pupuhu Déwan Révolutionér.[2]
Mullah Mohammed Omar Dina kakawasaan Taliban, gelar kaprésidénan nu anyar nyaéta Pupuhu Déwan Luhur.[3]
Hamid Karzai Ti 22 Désémber 2001 nepi ka 19 Juni 2002, Karzai mangrupa Pupuhu Pamaréntahan Transisional.[4]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Henry St. Amant Bradsher. Afghanistan and the Soviet Union. Google Books. ISBN 9780822305637. Diakses tanggal 2009-03-20. 
  2. Amos Jenkins Peaslee and Dorothy Peaslee Xydis. Constitutions of Nations. Google Books. ISBN 9789024729050. Diakses tanggal 2009-03-20. 
  3. Information, Library; Service, Research. The Middle East. Google Books. Diakses tanggal 2009-03-20. 
  4. Oliver North and Chuck Holton. American Heroes: In the Fight Against Radical Islam. Google Books. ISBN 9780805447118. Diakses tanggal 2009-03-20. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Citakan:Heads of state of Afghanistan since 1919